Tojásfestés, tojásdíszítés

Létrehozás: 2009. március 10., 14:49 Legutolsó módosítás: 2009. március 29., 13:14

húsvét igazi díszei a hímes tojások. Készíthetjük otthon is, sajátmagunk és gyermekeink szórakoztatására, az ünnep hangulatának fokozására, s persze van, aki ezt professzionális szinten űzi, már-már az élete része. Forrás: husvet.hu

„A hímes tojások iránti érdeklődésem, még kiskoromban ragadt rám, mikor a kőszegdoroszlói rokonoktól ajándékba kaptam a hímeseket. Az ország nyugati részén egy kis faluban Újkéren élek a családommal, három gyermek édesanyja vagyok. A helyi óvodában óvónőként dolgozom. A család méhészetéből bőven rendelkezésre áll a méhviasz, a viaszírásos technika legfontosabb alapanyaga. Hosszú út során sajátítottam el ezt a technikát.  Az idő múltával az ősi motívumok megőrzését figyelembe véve, a viaszírásos technikát a áttört liba, emu, és strucctojáson is kipróbáltam..." írja Tóthné Joó Veronika, aki mindazt, amit erről a témáról tud, és az évek során alkotott, ezen az oldalon megosztja mindenkivel. Gyönyörű mintákat, sok-sok ismeretet és rengeteg szép képet köszönhetünk ennek a honlapnak, mindenkinek érdemes megnéznie.

 A Monoriné Rohlik Erzsébet A varázserejű hímes tojás (Neutron 1990) című könyve alapján készült oldalon a hímes tojások mintáinak rendszerével ismerkedhetünk meg. 

A Sulineten oktató jelleggel találunk sok hasznos gyakorlati tudnivalót, ötletet a tojásfestéshez, mielőtt hozzáfognánk, érdemes ide látogatni.

Tojásfestés természetes anyagokkal a témája az itt található oldalnak, a környezettudatos tojásfestők mindenképpen tekintsék át.

A tojásfestés egyik legszebb technikájával az írókázással is megismerkedhetünk, lépésről-lépésre elsajátíthatjuk ezt a tudományt. Ugyanez a témája és ugyancsak részletes és szemléletes módon ismertet meg az írókázással ez az oldal.

Többféle tojásfestési módozatot mutat be egyszerűen és követhetően ez az oldal, amelynek a legalján, a „képek" feliratra kattintva gazdag galéria tárul elénk a legkülönfélébb módon díszített tojások - egyenként kinagyítható - képeivel.

A Tyúkanyó.hu oldalon a tojásfestéshez is, de tulajdonképpen a húsvéthoz minden tekintetben találunk sok hasznos gyakorlati ötletet, s még húsvéti verseket is.

Rendhagyó, cseppet sem hagyományos, ám annál szebb és dekoratívabb húsvéti tojásdíszítést mutat be a Kreatív Café , ahol az elkészült művek között még „dinótojások" is találhatók.

Nagy Ágnes blogjában különféle minták, technikák mellett sok természetes tojásfesték ötletet és egy igazi különlegességet, a húsvéti tojásruha elkészítését is megismerhetjük. 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben