Húsvét a nagyvilágban

Ünnepeink sorában kiemelkedő ünnepünk a húsvét, Krisztus feltámadásának ünnepe, amely sok országban egyben a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is. Gyűjteményünk egy-egy ország húsvéti szokásait mutatja be.

Ausztrália

Ausztrália

Ausztráliában Nagypéntektől és Húsvét hétfőig tart az ünnep, amely nem csak keresztény, de állami ünnep is.

Bővebben…

Bulgária

Bulgária

A régi hagyományok szerint a Húsvétot három napig táncmulatsággal, játékokkal ünneplik, miközben jut idő arra is, hogy az emberek az egészségükért imádkozzanak.

Bővebben…

Ciprus

Ciprus

Nagypénteken már készen vannak a festett tojások és indul a körmenet.

Bővebben…

Németország

Németország

Németországban nagypénteken letakarják a kereszteket. A szombat estéig tartó szigorú böjt után a családok vasárnapi ebédjén a főszerepet a piros tojások és a bárány alakú torta kapja.

Bővebben…

USA

USA

A húsvétot az USA-ban hagyományosan szenvedélyesen és vidáman ünneplik. A hosszú hétvégén egybeolvadnak a templomi szertartások és a lazább közösségi ünneplések. Húsvét vasárnapon New York-ban és más nagyvárosokban nagy húsvéti parádékat, felvonulásokat szerveznek, melyeken a résztvevők divatos ruhákban és még divatosabb húsvéti fejdíszekben pompáznak. A felvonulást vezető személy húsvéti gyertyát vagy keresztet tart kezében.

Bővebben…

Lengyelország

Lengyelország

Nagyszombaton a családok kis kosarakban viszik a sonkát, a kolbászt, a kenyeret, a süteményt és a festett tojásokat a templomi szentelésre.

Bővebben…

Finnország

Finnország

Északon csendesen ünneplik a húsvétot, ott a nagyhetet is csendes hétnek nevezik.

Bővebben…

Olaszország – Szicília

Olaszország – Szicília

Az olaszok húsvéti süteményei, a történelmi hagyományoknak megfelelően, lisztből, tojásból, cukorból és olíva olajból készülnek. Hogy a gyerekek számára kívánatossá tegyék a tésztát galamb, baba, lovacska, nyúl és harang formára sütik. Belsejükbe igen gyakran ajándékot is rejtenek. Hasonló meglepetésekkel töltik meg a nagy, díszes csokoládékat is.

Bővebben…

Kolumbia

Kolumbia

A Húsvétot vasárnap, a feltámadás napján ünneplik. Mindenki részt vesz a szentmisén, amelyre a lányok fehérbe öltöznek. A főterek fáit füzérrel díszítik, a feltámadt Jézusról körmenetben emlékeznek meg.

Bővebben…

Mexikó

Mexikó

Mexikóban a húsvétot több mint két hétig ünneplik, Semana Santa-tól Pascua-ig. Semana Santa azt jelenti Szent Hét.

Bővebben…

Svédország

Svédország

Jellegzetes svéd húsvéti jelkép az élénk színű húsvéti virgács, amit nyírfagallyakkal és tollakkal díszítenek.

Bővebben…

Vatikán

Vatikán

A Vatikánban, a lateráni bazilikában a hagyományos lábmosással kezdődik a nagycsütörtökön a húsvét.

Bővebben…

Spanyolország

Spanyolország

Hangos jókedvvel feledtetik a Semana Santa, a nagyhét bánatát: flamencót járnak vidéken, városban egyaránt.

Bővebben…

Wales

Wales

Régen nagypénteken (wales-i neve Y Grolith) állítólag minden tevékenységet felfüggesztettek, az utcákon alig lehetett embereket, lovasokat látni.

Bővebben…

Málta

Málta

A keresztény vallást maga Pál apostol hozta el a szigetre, aki i. sz. 60-ben Málta partjainál hajótörést szenvedett.

Bővebben…

Fülöp-szigetek

Fülöp-szigetek

A Fülöp-szigeteki Cutud városában tizenegy férfi pokoli kínokat áll ki, miközben keresztre feszítteti magát nagypénteken. Kéz- és lábfejükön átütött szögeken lógnak órák hosszat a keresztfán a perzselő nap alatt a vezeklés jegyében.

Bővebben…

Jeruzsálem

Jeruzsálem

Virágvasárnap még pálmaágakat lenget a tömeg, aztán Nagypénteken a jeruzsálemi zarándokok – Jézushoz hasonlóan – keresztet visznek, miközben végigmennek a Via Dolorosán, a fájdalmak útján. Forrás: National Geographic

Bővebben…

Húsvét-sziget

Húsvét-sziget

Miként van Karácsony-sziget, akként Húsvét-sziget is létezik. Őslakói polinézek, ma mintegy 3000-en élnek a kellemes, örök tavaszt idéző, 166 négyzetkilométeres földdarabon.

Bővebben…

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben