Trendi karácsonyfa

— Felvéve: , ,
Létrehozás: 2008. december 15., 13:13 Legutolsó módosítás: 2008. december 15., 13:18

Nem csak egyes színek, hanem különféle hangulatok, témák alapján állítják össze a virágkereskedők, a dekoratőrök és lakberendezők a különféle fadíszítési trendeket. Az, hogy idén mi az igazán divatos, alapvetően a pénztárca, no meg az határozza meg, hogy van-e kisgyerek a családban, és hogy milyen a lakás stílusa. Forrás: Privátbankár

Trendi karácsonyfa

Karácsonyfa

A legnehezebb feladat a divat követésénél nem csak az aktuális új díszek megvásárlásának költsége, hanem hogy a már meglévőket nehéz újra visszarakni a dobozba, és nem felhasználni, kiakasztani őket. Ezt úgy oldják meg a nagyobb méretű otthonok és kertek tulajdonosai, hogy a régi, kissé repedt, töredezett díszekből az erkélyek virágládáiba is belenyomnak félig néhányat, miközben fenyőágakkal, bogyós ágakkal, szalmavirággal színesítik, körítik. Így az erkély télen is színes, a kompozíció emlékeztet a régi karácsonyokra, és helyet kaphat a nappaliban a legfrissebb divat alapján felöltöztetett fa is.
A legelső eldöntendő kérdés: műfenyő vagy valódi? A környezetvédelem kárára sokan mégis a valódi, illatos fa mellett döntenek. Igaz, a kertes házakban ez nem gond annyira, mert a gyökeres fenyők többnyire megerednek, és évtizedekig díszlenek.
A díszítésnél is a kevesebb a több: válogatni kell a meglévő készletből, és inkább csak 2-3 árnyalatra hagyatkozni. A többi szépen bedobozolva várhatja a jövő évi ünnepet vagy akár kölcsön is adható, el is ajándékozható, ha nem használja fel azokat a család kültéri díszítésre.
Az egyik nagy virágkereskedelmi vállalat is összeállította a maga trendjeit. Ezek egyike a Jégkristály, amelynek fő árnyalatai a világoskék, a pisztácia-zöld, a tejfehér és az ezüst, kellékei: hógolyók, jégcsapok, hókristályok, kis szánkó, hóember, kristályfüggők. Jellemző illat: hűvös, tiszta levegő.
Hasonló színekben játszik a Tündérország téma, bár itt már megjelenik az arany, a tompa halványrózsaszín, a barack és a krémszín is. Kellékekben a kerámia angyalok, csipketerítők, organza függönyök, aranyozott bútorok, poharak, tollak, gyöngyök dominálnak. Jól megy hozzá az édeskés rózsaillat.
A frissen gyalult fenyőfa és a deres rét illata való a Misztikus táj kompozícióhoz. A halványlilát, padlizsánt, a szürkét, a hófehéret, a gyöngyházat és az ezüstöt favorizálják ennek a trendnek a hívei.
Kesernyés parfüm "festi alá" a Fény és árnyék témát, amelyet modern bútorokkal berendezett belvárosi lakásba képzelt el a dekoratőr. Fém, bőr, fényes műanyag, bársony, brokát, kagyló és toll a legjellemzőbb alapanyagai ennek az enteriőrnek, a színei pedig a fekete, barna, padlizsán, réz, lila és bordó.
Minden aranyban játszik az Elegancia irányzatnál, amely egyébként is klasszikus színe a karácsonynak. Bársonyos, édeskés női parfümillatot képzelt el a tervező "szagos" aláfestésnek, miközben nem fukarkodott a gyertyatartókkal, üveggömbökkel, bohócokkal, levél girlandokkal sem.
A rusztikusabb irányzatok közé tartozik a hajdani mesevilág, hagyományos piros-arany-zöld színekben tartva, amelyhez mézeskalács és sült almatorta fahéjas illatát permeteznek szívesen a szobába, miközben kintről behallatszik a száncsengő hangja, bent, a meleg szobában pedig régi karácsonyi dalok szólnak.
A Fák karácsonya a zöldet, aranyat és a barnát részesíti előnyben, manókkal, tollgömbökkel, száraz termésekkel, fából esztergált gyertyatartókkal.
Az extravagáns otthonokban szinte mindennel lehet díszíteni a fát, ami egyedi: csak virágokkal, csak termésekkel, pici almákkal, mézeskalácsokkal, nemezgolyókkal, régi, használaton kívüli színesre pingált CD-kkel, számítógépes egerekkel, vagy éppen kis kézi készítésű tobozmanókkal. A retró kedveli a régi díszeket is, ekkor csak a család hagyományos díszkészlete kaphat szerepet.
Érdekes, hogy egyetlen mintafán sem láthatók szaloncukrok. Ezt a hajdan oly népszerű karácsonyi kelléket - amely igazi hungarikum -  ma már a családokban tálban kínálják, sokszor vegyesen mézesekkel, az újra kedvelt habcsókkal, kis mandarinokkal.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben

karácsonyfa, divat

Elküldte Szabó-Pap Gabriella idő 2008. december 18., 16:57
Kicsit furcsálkodva láttam a fejjel lefelé fordított karácsonyfát, állítólag ez az új divat... A másik fura látvány a fekete-sötétszürke gömbökkel díszített fa volt. Az árus szerint ez is divatos. Ő jó érzékkel adagolt hozzá fényes díszítő elemeket is. Példát adott arra, hogyan lehet egy csacsi, nem éppen az ünnephez illó divatirányzatot jó ízléssel kombinálva feldobni, utalva az ünnep mélyebb tartalmára is.