Szappanöntés

Létrehozás: 2008. december 08., 22:56 Legutolsó módosítás: 2008. december 08., 22:57

Nem vetekednek ugyan ezek a házi szappanok a kozmetikai cégek remekműveivel, de mégis kedves ajándékok és bármilyen természetes anyagból lehet készíteni őket, így még az érzékeny bőrűek is megkedvelhetik őket. Bolla Zsuzsanna ötletei.

Szappanöntés

Csillagok

* A legegyszerűbb módszer: Vegyünk színes glicerinszappanokat (Bodyshop, Blue Nature), amiket olvasszunk meg egy régi edényben (víz fölött, csak vigyázni kell, nehogy a pára belecsöppenjen), és amikor folyékony állagú lesz, öntsük formába őket. Formának a papírdobozos üdítők levágott tetejű dobozát is használhatjuk - az 1 literes doboztól a 2 decis szívószálasig mindent kipróbáltam, attól függően, hogy mekkora vagy milyen formájú szappant akartam. Ezekért a dobozokért nem kár, nyugodtan szét lehet őket tépni, ha kihűlt a szappan, és akkor nem kell bajlódni a kiszedéssel.
* Önthetjük fém sütiformákba is, vagy a gyerekek homokozó formáiba, amikor kihűlnek némileg összemennek és könnyen kijönnek. A kihűlést a fagyasztóba való rakással meggyorsíthatjuk.

* A szappanokat 2 színből is kiönthetjük, így különlegesebbek lesznek, egyszerűen be kell önteni a dobozba 1 réteget az egyik színből, majd miután kihűlt, rá a következő réteget.
Ezzel a kezdő módszerrel nem nehéz a dolog, csak mindig legyünk türelmesek: ha túl gyorsan öntjük, a szappanban buborékok lesznek!
* A szappant érdemes rögvest belecsomagolni átlátszó háztartási fóliába, és így át is adható.

* A szappanba rakhatunk régi maradék szappanokból darabolt kis kockákat, így mutatósabb lesz.
* A glicerint mikróban is meg lehet olvasztani, de érdemes kicsire összetörni, és egy kevés vizet tenni hozzá. Készíthetünk pl. kókuszos szappant (kókuszillóolaj + kókuszreszelék), meg levendulásat (szárított levendulavirággal).

* Kézműves boltokban lehet kapni szappantömböt, vagy egyszerűen összegyűjtjük a maradék szappanokat. A kézműves boltokban kaphatunk persze kiöntőformát, színezéket és illóolajokat is.
* Megbolondíthatjuk a félig még képlékeny szappant egy kis kamillavirággal, lereszelt, felmelegített, narancshéjjal, szegfűszeggel, fahéjjal, nyomkodhatunk bele kisebb kagylót, vagy préselt falevelet, gyöngyöt, magokat

Végül egy kész recept:

Hozzávalók
• Egy fél átlátszó szappan
• Borsmenta illóolaj
• 3 fehér szappan
• Csillag alakú forma
 

1. Helyezd egy edénybe a fehér szappant kockákra darabolva. A mikróban melegítsd körülbelül 30 másodpercig, amíg teljesen el nem olvadt. Az idő a mikrótól is függ.

2. Csöpögtess 5-10 csepp illóolajat a szappanhoz.

3. Öntsd a szappan felét a csillag formájú edénybe. Hagyd állni, amíg meg nem szilárdul.

4. Kevergesd a maradék szappant a lábosban, amíg be nem sűrűsödik. Kockázd fel az átlátszó szappant, dobd a lábosba és keverd meg. A sűrű massza megakadályozza, hogy a kockák elsüllyedjenek. 

5. Öntsd a masszát a formába, de vigyázz, ne öntsd színültig. Várd meg, amíg teljesen ki nem hűl.

6.
Amikor a szappan kicsit meghúz, beteheted a mélyhűtőbe is, hogy gyorsabban megkeményedjen, így könnyebben ki is tudod majd venni a formából. 

7. Szeleteld fel a szappant kb. egy centis hópelyhekre.

8. Egy hegyes kiskéssel hasíts ki gyémánt alakú kvadrátokat a csillag minden csúcsánál.

9. Érezd jól magad az ünnepek alatt.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben