Mécsestartók, gyertyatartók - ajándékba

Létrehozás: 2008. december 08., 23:08 Legutolsó módosítás: 2008. december 08., 23:12

Sokféleképpen lehet készíteni nagyon hangulatos mécses tartókat, gyertyatartókat. Ötleteinkben megpróbáltunk mindenféle anyagot ötvözni és persze rég összegyűjtött cuccokat is újrahasznosítani. Bolla Zsuzsanna írása.

Mécsestartók, gyertyatartók - ajándékba

Zselégyertya

* Kisgyerekeseknek ajánljuk: Bébiételes üveget kontúrozóval pingáljunk ki, majd üvegfestékkel fessük be. Utána bele lehet tenni egy teamécsest és kész is a szép dísz. Az üveg száját arany szalaggal is megköthetjük.
* Fotókartonból is készíthetünk mécsest: Fotókarton, és pausz papír, vagy különböző színű genotherm, vagy vékonyabb típusú batikolt papír is jó ehhez a mécseshez, a lényeg, hogy olyan papír kell, ami átereszti a fényt. A kartonból készítjük a tartót, ami lehet hasáb, henger, vagy bármi olyan forma, amit el tudunk készíteni (a hasáb a legegyszerűbb). Miután megrajzoltuk a tartót, változatosan tudjuk díszíteni. Legegyszerűbb, ha a hasáb minden oldalán vágunk egy téglalapnyi lyukat, és ez töltjük ki (belülről ráragasztjuk a fotópapírra) minden oldalát más-más színű papírral vagy selyempapírral. De lehet bármilyen mintákat vágni a fotókartonba, és ezeket kitölteni.
* Mécses tartókat készíthetünk a Tesco-ban kapható salátástálkákból. Kifestjük őket üvegfestékkel és akár még zselégyertyát is önthetünk beléjük.
* Mutatós gyertyát lehet készíteni a narancs vagy mandarin héjából. Úgy kell hámozni, hogy csak kb. 1/3-át szedjük le, és a gyümölcsöt kanállal kibányásszuk belőle. A héjat kiszárítjuk a radiátoron kb. kettő nap alatt. A tavalyi adventi gyertyacsonkokat berakjuk egy üres konzervdobozba. Felolvasztjuk és beleöntjük a héjba. Kanócot lógatunk bele és megdermesztjük.
* Öblös pohárból is készíthetünk mécses tartót. Lehet kapni mindenféle átlátszó színes köveket, a kreatív hobbi boltban, ezeket ráragasztva, kidekorálva, a kövek közötti rész gipsszel kikenve, lefestve máris kész a mécses. A pohár aljára rakjunk filckorongot, hogy ne karmolja meg véletlenül se a bútort.
* "Úszó gyertyát" készíthetünk úgy, hogy egy kehelybe festett vizet rakunk, ráöntünk kb. 1 cm vastagon (ét)olajat, kivágunk átlátszó műanyag flakonból korongot, közepébe vágunk egy pici + alakot, ebbe kanócot rakunk. Díszíthetjük a vizet tetszés szerint kavicsokkal, kagylókkal.
* Végül egy kicsit nagyobb munkát igénylő gyertyatartó a következő: Vágjunk le összesen 8 db 10X30 cm-es üveglapokat, majd indiai száriból ennek megfelelő méretű darabokat szabjunk. (Ezt akár szalvétával is meg lehet csinálni, vagy bármilyen, szép, és eléggé átlátszó ruhaanyaggal.) Az anyagot ragasszuk két üveglap közé. Az üveglapokat öntapadós fékcsíkkal passzítsuk egymáshoz. A négy, anyagos üveglapból készítsünk téglatestet, amit öntapadós fémcsíkkal rögzítsünk. Az aljára egy sima üveglap kerül, ami 10X10 cm-es méretű. Ha tál bonyolultnak találjuk az üvegvágást és ragasztást, üveges műhelyben is biztosan szívesen megcsinálják ezt nekünk. Egy nagy gyertyát tegyünk bele.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben