Képek, képkeretek saját kezűleg

Létrehozás: 2008. november 27., 10:58 Legutolsó módosítás: 2008. november 27., 11:00

Van a falunkon egy képkeret. Nincsen benne kép, mert annyira szép önmagában is. Ajándékba kaptuk, kedves emlék. Idén akár ilyen ajándékkal is kedveskedhetünk. Bolla Zsuzsanna összeállítása

* Az Ikeában lehet kapni mini festőállványt és natúr képkeretet. Ha ezeket kombináljuk valakinek és lakkozzuk vagy egyedi színűre festjük, esetleg egy kedves képet teszünk bele, máris készen van egy igazán nem is drága és mégis mutatós ajándék. A nagyszülők például minden bizonnyal örülni fognak egy ilyen, unokájukat ábrázoló képnek és saját díszítésű keretnek.

* Rengeteg képeslapot szoktunk kapni az ünnepekkor, kár lenne eldugni őket. Egy régi típusú valódi vállfa fa részét vonjuk be piros anyaggal, és 5 db különböző hosszúságú kb. ujjnyi széles piros szalagot varrjunk rá. Ezekre ragasszuk celluxszal a képeslapokat, szépen egymás alá. (Ez az ünnep után persze leszedhető.)

Az akasztó részt egy csuhé angyalkával takarhatjuk el, de persze bármit rárakhatunk. Ha felakasztjuk az előszobában a falra, naponta szépülni, épülni és újulni fog az érkező lapoktól.

* Vásároljunk nyers fából képkeretet, amit kívánt színűre festhetünk, rá lehet kagylókat, gyöngyöket, száraztésztát, terméseket (makk, dióhéj) ragasztani esetleg fahéj- vagy vanília rudakat, szegfűszeget, ánizscsillagokat. Szép és rusztikus hatású például a pisztáciamaghéjból készült képkeret is. Nagyon szép, ha nem teljesen "passzentos", hanem itt-ott lelóg egy-egy szabálytalan alakú kagyló. Egyetlen hátránya, hogy olyan hangsúlyos a keret, hogy csak hangsúlyos, nagy képet rakhatunk bele, mert a kicsiket elnyomja.

* A képekből szintén csinálhatunk montázsokat. Ragasszuk a képeket egy akkora kartonra, amekkorára kerettel együtt szeretnénk a képet. Ezután veszünk spárgát, méretre vágjuk, és sűrű tapétaragasztóval felragasztjuk a kép köré. Amikor megszárad, megkeményedik, és fa-szerű hatása lesz. Két üveglap között is jól mutat.

* Készíthetünk levelekből is szép képeket. Kis képkeretekbe egyszerűen beragaszthatjuk őket, de ha pergamen papírt veszünk, akkor áttetsző levélképet is csinálhatunk, ami például ablakba akasztható.

* Mozaikból képet úgy csináljunk, hogy először a mozaik darabokat felragasztjuk hobbyragasztóval vagy ragasztópisztollyal, majd utána a fúga anyagot elkeverjük és a közöket gondosan betömködjük. Egy szivaccsal a felesleget lemossuk.

* A keretet kartonból is készíthetjük, amelyre akár ruhaanyagot is ragaszthatunk. Rakhatjuk falra, de lehet egy kitámasztóval asztali kép is belőle.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben