Karácsonyfa díszek

Létrehozás: 2008. november 20., 15:31 Legutolsó módosítás: 2008. november 25., 14:34

Sokan mesélték, hogy ahogy nőttek a gyerekeik, úgy változott a díszek anyaga, először papír, aztán só-liszt gyurma, gipsz, azután filcből varrták. Aztán volt, amikor már mézeskalács és üvegfestés volt a sláger, ahogy cseperedtek. Valamelyik éven a fenyőfát mi is csupa természetes anyaggal díszítettük, úgymint szárított narancs-, citrom-, és almakarikákkal, mézeskaláccsal és szalma-díszekkel. Aztán volt olyan, hogy inkább egyféle színt, ezüstöt, vagy aranyat, vagy sötétkéket használtunk és a többi díszt hanyagoltuk. A legjobbak azonban a saját készítésű karácsonyfadíszek, mert alkotásukkor összejön a család, lehet mindenféléről beszélgetni és az alkotás láza a gyerekeket is feldobja.

Karácsonyfa díszek

Karácsonyfa

Idén a következő hasznos ötleteket ajánljuk:
* Vegyünk a papírboltban egyszínű csomagolópapírt, ami végeredményben valamilyen fólia, mert a belseje ezüst színű és ezzel a papírral csomagoljunk be üres dobozokat, amiket vékony arany, vagy ezüstzsinórral kössünk át és úgy tegyük a fára.
* Ugyanilyen papírból vágjunk ki 15 cm átmérőjű köröket, a szélétől 1 cm-re tűbefűzött arany, vagy ezüst zsinórral varrjuk körbe, mintha fércelnék, a közepébe valamilyen töltőanyag, - egy-két szem idő, pattogatott kukorica, vatta stb. legyen, aztán húzzuk össze, csináljunk kis batyut, amit a zsinórral megkötünk és úgy kerül a fára.
* Hobbyboltban lehet kicsi préselt papírgolyót venni. Befesthetjük, ragaszthatunk rá glitter-port, zsinórokat, gyöngyöt.
* Száraztésztát lefújhatunk arany és ezüst sprével úgy, hogy fogpiszkálókat szúrjunk félbevágott krumplikba és arra tegyük a szarvacska-tésztákat. A masnit meg lefektetve fessük. A festett szarvacskákat felfűzhetjük, cérnára, vékony szalagra, úgy is jól mutat.
* Szárítsunk narancskarikákat. A szárítást kb. 2 héttel karácsony előtt elég elkezdeni, radiátoron, nehezéket a vékony karikákra rakva.
* Kiránduláson összeszedett tobozokat fessük be temperával. Ha ecsettel teszünk nagyobb pöttyöt a "szirom" végére, akkor úgy fog kinézni, mintha be lenne havazva! Fenyőre fellógatva nagyon szép, de girlandba is bele lehet kötni.
* Lehet házilag masnit is gyártani, rövidáruban vett selyemszalagból, vagy drágább, díszesebb dekorszalagokból.
* Szalagokat lehet fényes kötözőből is készíteni, ezeket vágjuk fel 8-9 cm-es darabokra, és láncot alkotva ragasszuk össze őket, egymásba kapcsolódó kis gyűrűkké.
*  Fél méter bélés selyemből varrhatunk tasakokat, töltsük meg vatelinnel vagy vattával és ezüst vagy arany zsinórral, vagy fonallal kössük meg a száját. Helyes kis zsákocskák lesznek, ezek is aranyosak a fán
* A boltokban kapható csokis adventi naptárból vegyük ki a műanyag tartót, és minden kis kockáját öntsük ki gipsszel. Amikor már majdnem száraz szúrjunk a tetejébe tűzőkapcsot félbehajtva, ez lesz az akasztó. Száradás után ki lehet a mintákat festeni akár vízfestékkel, akár akril hobby festékkel, temperával, esetleg díszíteni csillámporral. A kis akasztóba arany, vagy bármilyen színű zsinórt fűzve a karácsonyfára akasztva, vagy ajándékcsomagra kötve aranyos kis dísztárgy.
* Változatosság kedvéért készíthetünk csuhédíszeket, vagy felfűzött pattogatott kukoricával is díszíthetjük a fát.
* Só-liszt gyurmából a karácsonyi mézessüti formákkal készíthetünk kis figurákat, amit kifesthetnek a gyerekek. 
* Varrjunk nagy szaloncukrot piros anyagból, amit fehér csipke szegélyez, legyenek ugyanilyen anyagból nagy piros textil szívek /kitömve/ és igazi piros almák, valamint nagy piros masnik.
* A nagy dobozok helyett lehet kartonból házikót is csinálni, az alapforma ráragasztott színes papírral, vagy filctollal dekorálható.
* Az ágak közé hópehely gyanánt dobálhatunk nagy vattalabdacsokat is.
* Egyszerű és szép kecses karácsonyfa díszeket lehet készíteni gyöngyből és drótból. A drótra csak sorjában fel kell fűzni a gyöngyöket, majd formára (csillag, hold, fenyőfa stb.) hajlítani.
* A japánbirs lehulló terméseit. Kb. fél cm széles szeletekre vágjuk és damilra lógatva megszárítjuk. Lefestve - vagy anélkül - akaszthatjuk a fára.
* Fahéj rudacskákat átköthetünk arany szalaggal. 
* Készíthetünk saját gyártású csokikat is a fára: Sütemény kiszúró formákba, amit alufóliára állítunk rá, beleöntjük a felolvasztott maradék csokoládékat (lehet fokozni a hatást mogyoróval, aszalt gyümölccsel...stb.). Hagyjuk megdermedni, az akasztó helyét pedig fogpiszkálóval alakítsuk ki. Bármiféle selyempapírba somagolhatjuk.
* Gyűjthetünk kis pálinkás kupicás üvegeket, amelyeket kifestve, kis masnival a nyakán akaszthatunk a fára.
* Méhviasz lapok közé tekerjünk zsinórt és süti formával szaggassuk ki. Kellemes illata belengi majd a lakást.
* A Kindertojások "sárgáját", amit egyébként kidobnánk a kukába, szintén hasznosíthatjuk: lefesthetjük hobbyfestékkel, majd miután megszáradt, ragaszthatunk rájuk szalagocskákat.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben