Italok kézzel festett üvegekben

Létrehozás: 2008. december 05., 15:49 Legutolsó módosítás: 2008. december 05., 15:52

Egyik éven nagy sikert arattunk, amikor üvegfestékkel kipingált üvegekben saját készítésű likőröket adtunk rokonainknak. Az egyik idős ismerős máig megőrizte a likőrt (lehet, hogy nem merte meginni:-)) Mindenesetre büszkén mutogatja azóta is, ha elmegyünk hozzá, micsoda ajándékot kapott tőlünk. De lehet, hogy csak a díszes üveg miatt nem meri felbontani. :-)

Először is nézzük az üvegeket:

Az üvegfestéssel és üvegfestéssel készült ajándékokkal egy külön cikkben fogunk foglalkozni, most csak a díszüvegek kifestéséhez írunk le néhány trükkköt.

Nagyon mutatós, ha sima arany vagy ezüst kontúrfestékkel indára emlékeztető cirkákat rajzolunk az üvegre. Ez a legegyszerűbb díszítés.

Készíthetünk azonban olyan üveget is, ahol a kontúrfestéket valamilyen egyszerű színnel vagy színekkel kitöltjük. Ehhez már nagyobb gyakorlat kell és mivel a kezünket nem nagyon támaszthatjuk le, ezért megerőltető is a munka.

Segíthet a kevésbé ügyeseknek az is, ha öntapadós matricát ragasztunk az üvegre, és szivacs segítségével a festéket óvatosan rányomkodjuk az üvegre. Ha elég óvatos az ember, akkor nem folyik el a festék és szivacsmintát hagy a felületen. Utána le kell húzni a matricát és kész.

Üveget lehet úgy is dekorálni, hogy írásvetítőhöz használt fóliára festünk de nem a hagyományos üvegfestékkel, hanem ablakra való matricázós festékkel. Amikor kész, és megszáradt, egyszerűen csak lehúzzuk a matricát és felragasztjuk az üvegünkre és máris kész a díszüveg. 

Ami az üvegekbe kerül(het): 

Gyors Bailey’s

2 dl tej, 0. 5 -1 dl rum, két-három kiskanál Nescafé (vagy capuccino-por), két-három kiskanál kakaó és 1 csomag tejszínhabpor. Rázogatni kell, jégkockára önteni és iszogatni.

BAILEY’S másképp

Hozzávalók:
2 dl konyak vagy whisky
2 csomag vaníliás cukor
15 dkg porcukor
2 csomag (esetleg ízlés szerint több) vaníliás vagy csokis capuccino
2 tojás sárgája
3 dl tejszín


A két tojássárgáját kikeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, hozzáadjuk az előzőleg kevés forró vízben feloldott capuccinót, simára keverjük a tejszínnel, majd - a kicsapódás elkerülése érdekében - habverővel kevergetve cseppenként hozzáadjuk az alkoholt.  Jól lezárt üvegben esetleg megéri a következő hetet.

Rögtön iható téli mix


7 dl rum
3 dl kávé
1/2 l tejszín
3 tubus sűrített tej
Jól összerázni, jegelni és iható is.

Rumos téli csoda 

„2dl rum (én whiskey-vel szoktam)
2csomag (130 gramm) capuccino-por
2csomag vaníliás cukor
3dl tejszín
1 evőkanál porcukor
2 tojássárgája
A tojássárgákat el kell keverni a porcukorral és a vaníliás cukorral, egy kicsi rumot megmelegíteni, és ebben feloldani a capuccino-port. Majd ezt összekeverni a cukros tojássárgájával és a többi rummal, majd a tejszínnel. Nem kell felverni!

Martini

3, 5 l vizet fel kell forralni 1,5 kg cukorral, majd szobahőmérsékletűre visszahűteni. Ezután kell összekeverni a többi hozzávalóval: 0, 5 kg rizs, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, ugyanannyi őrölt szerecsendió és szerecsendió-virág, 1 mokkáskanál borsikafű, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, 1 mokkáskanál kurkuma, 5 szem szegfűszeg, 5 szem szegfűbors, 2,5 dkg élesztő, 1 citrom leve. 

A keveréket egy állandó hőmérsékletű helyre kell állítani. Jól le kell fedni és az edénynek nem szabad csurig lennie.

Hathét után lehet először megbolygatni, viszont akkor hetente egy-egy alkalommal és legalább összesen kétszer-háromszor le kell szűrni. 

Citromkardinál

2 üveg fehérbor

1/2 üveg vörös bor

1 citrom

 1 üveg borhoz 20 dkg cukor

A citromot vékonyan meghámozzuk, a héját kevés borral leöntve néhány órát állni hagyjuk. Majd leszűrjük, és hozzáadjuk a bort, a cukrot, és elkeverjük.


Narancskardinál


4 üveg fehér bor

1 üveg vörös bor

6-8 db narancs

1 kg cukor.

A szép, nagy narancsokat vékonyan meghámozzuk, a héjakat kevés borral leöntjük és néhány óráig állni hagyjuk. Majd leszűrjük a levet, összekeverjük a borokkal és a cukorral, a narancsot apróra szeletelve, hártyájától megtisztítva tesszük bele. Esetleg 1 üveg pezsgőt is önthetünk hozzá. 

Likőrök

A nagymamám úgy csinálta, hogy a gyógyszertárban vett tiszta szeszt, és az éppen aktuális gyümölcsöt, pl. körtét, zöld diót beáztatta a szeszbe, pár napig. Utána vízből és cukorból szirupot főzött és a leszűrt szesszel összekeverte. 20%-os szesz elég erős, ez azt jelentette, hogy 1 liter sziruphoz 2 dl szesz kell. Ha túl erős, akkor kevesebb szeszt vagy több szirupot. 

Narancs-likőr
10 narancs sárga héját vékonyan levágjuk 1 literes üvegbe tesszük, s ráöntünk 1/2 liter finom spiritusz.

2 hétig meleg helyen, vagy napon hagyjuk állni,
időnként fölrázzuk. 3/4 kiló cukrot azután 2 deci vízzel sűrűre főzünk a héjakat a
spiritusszal, szitára öntjük s egy merőkanál, forró vízzel leöblítjük egyszer, hogy ez a
víz is az alkoholba csepegjen. A lehűlt sűrű cukrot összekeverjük a narancslével, illetve a spiritusszal s tovább éppen egy járunk el, mint az előbbieknél. Ha gyenge volna a likőr, akkor még egy kevés spirituszt tehetünk hozzá, ha nagyon erős, csak forró vízzel gyengítsük azt.

Borlikőr
1 l vörösbor
50 dkg cukor
1/3 rumaroma
1/3 cherry aroma
1/3 meggy aroma
3 dl szesz
A vörösbort a cukorral felforraljuk és lehűtjük. Az aromakeveréket a szeszben feloldjuk és a borral elkeverjük.

Sörlikőr
1/2 l barna sör
20 dkg cukor
1 vaníliarúd
1/4 l alkohol
A sört a cukorral és a vaníliával felfőzzük, hűlni hagyjuk. Az alkoholt hozzákeverjük, és legalább 1 hónapig érleljük.

Tojáslikőr
5 tojás sárgáját jó alaposan kikeverünk egy kikapart vanília belével és 1 csésze porcukorral. Apránként hozzáadunk 6 dl forralt és lehűtött tejet, 2 dl 90 fokos alkoholt és 1/2 dl konyakot. Lehet konyak nélkül is csinálni 6dl tejjel és 2 és 1/2 dl alkohollal, vagy vodkával, utóbbi esetben 3 dl tejet és 1/2 l vodkát adunk hozzá. Hűvös helyen 3-4 hétig pihentetjük, néha összerázzuk. 

Karácsonyi mézes pálinka 

4, 5 dl házipálinka
fél dl méz
mézes süteményekbe való fűszerek (darabka fahéj, pár szem szegfűszeg, gyömbér, reszelt citromhéj, ánizs, stb., de lehet beletenni a bolti mézeskalács fűszerkeveréket is)
 
Az ízlés szerint fűszerezett, mézzel kevert pálinkát rázza össze 2-3 naponta Karácsonyig, közben tárolja sötét, hűvös helyen. Fogyasztás előtt szűrje át. A nagy ünnepi ebédek és vacsorák előtt kiváló étvágygerjesztő. 1-2 hét, mire beérik. 

Narancsbólé

2 l vörösbor

fél kg cukor

1 narancs vékonyra szeletelve

1 narancs leve

fél teáskanál őrölt fahéj

1 dl (vagy picit több) rum

1 üveg magozott meggy levével együtt

Ezeket összekutyuljuk, pezsgővel hígíthatjuk. Hűtőbe tesszük hogy picit összeérjenek az ízek.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben