Gipsztárgyak ajándékba

— Felvéve: , , , ,
Létrehozás: 2008. november 27., 10:28 Legutolsó módosítás: 2008. november 27., 10:28

Egyik karácsonykor mécses tartókat gyártottam gipszből. Na meg egy adag gyümölcs formájú hűtőmágnest, mert sok lett a gipsz. Aztán mindegyiket kifestettem és rendkívül egyedi ajándékokat kaptak azon az éven rokonaim. Gipszből azonban rendkívül sokféle tárgyat lehet készíteni és nem kell hozzá borzasztó nagy kézügyesség sem. Bolla Zsuzsanna összeállítása.

Hozzávalók: hobbigipsz, és mindenféle kellék a díszítéshez

* Készítsünk tejföl sűrűségű gipszet, amibe mártsunk kb. 15-20cm-es fenyőágakat (előtte pamutot kössünk az ágak végére), majd akasszuk fel száradni. Lehet ugyanezt fenyőtobozzal is. Azután egy Rámás dobozt vonjunk be ezüst vagy arany fóliával béleljük ki papírral vagy zsebkendővel, és öntsük ebben a megmaradt gipszet úgy, hogy a zsepit is befedje.

Amikor már félig megkötött, helyezzük bele a fenyőágakat, a tobozt és tetszőleges színű gyertyákat. Ha a gipsz teljesen megkötött, arany vagy ezüst sprével is meg lehet bolondítani, de csak módjával! Nagyon szép adventi/karácsonyi kompozíciót kaphatunk.

* A boltokban kapható csokis adventi naptárból vegyük ki a műanyag tartót, és minden kis kockáját öntsünk ki gipsszel. Amikor már majdnem száraz szúrjunk a tetejébe tűzőkapcsot félbehajtva, ez lesz az akasztó. Száradás után ki lehet a mintákat festeni akár vízfestékkel, akár akril hobby festékkel, temperával, esetleg díszíteni csillámporral.
A kis akasztóba arany, vagy bármilyen színű zsinórt fűzve a karácsonyfára akasztva, vagy ajándékcsomagra kötve aranyos kis dísztárgy.

* Keverjünk jó sűrű gipszet, kenjük rá egy virág cserépre és nyomkodjunk bele a nyári nyaraláskor szedett kagylókat, vagy más díszeket, gyöngyöt, összetört üvegcserepeket. A közök fehérek lesznek, ezt színezett fugával lehet kitölteni, de sima fehéren is lehet hagyni, attól függ, mennyire sűrűn rakjuk rá a díszeket.

* Kreatív hobby boltban vásárolható gipszkerethez való kiöntő forma, esetleg óraszerkezet. Bármelyik üvegesnél le lehet vágatni üveget, tükröt, tetszés szerinti méretben és helyen átfúratva. Különböző díszítéssel (festés, csigák, kagyló, vastagabb színes zsinór, fényképek) felhasználásával csodaszép faliórákat készíthetünk.
Ha gipsz alapot használunk a kifúrást érdemes még nyirkos állapotban elvégezni lassú fordulaton, mert így nem reped meg.

* Nyújtsunk ki gyurmát kb. 1-2 cm vastagságúra és nyomkodjunk bele formákat. Pl. kagylót, kisautót, Kinder csokiból figurát, még művirágot is rakhatunk, majd öntsünk gipszet bele. Nagyon könnyű leszedni, ha megkötött, be lehet festeni vízfestékkel, lelakkozni mágnest rá és lehet hűtőmágnes.

* A nagyobb homokozó formákat is kiönthetjük gipsszel és ha megszárad szépen ki lehet őket festeni. Ha kampókat rakunk bele, még falra is lehet akasztani.

* Akasztó kérdés: Gipszképekhez létezik akasztó, amit öntésnél kell beletenni. Ez olyan fehér karika, ami ki sem fog lógni (kreatív hobbi boltban kapható). De a gémkapocs is nagyszerűen megteszi.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben