Fűszerolajok - ajándékba

— Felvéve: , ,
Létrehozás: 2008. december 13., 20:41 Legutolsó módosítás: 2008. december 13., 20:46

A fűszerolajok, ha szépen, ízlésesen vannak elkészítve akkor nemcsak kiváló ételkészítési alapanyagok, de igen érdekes, és egyedi ajándékok tudnak lenni. Ajánlom mindenkinek, hogy ajándékozza meg ismerőseit, barátait a saját maga készített fűszerolajjal. Bolla Zsuzsanna írása.

Fűszerolajat olajbogyós vagy bébiételes üvegcsébe készíthetünk. Nem kell más hozzá, csak hidegen sajtolt olívaolaj, szójaolaj...stb. és fűszerek. Az összes üvegre nyomtassunk személyre szólóan etikettet.
Az üvegek tetejére egyforma anyagból vágjunk körsapkákat, aztán rakjuk az üveget fonott kosárkába vagy dobozkába - és garantált a siker.
És akkor nézzük a fűszerezéseket:

Kínai mágus:

Fokhagymát, piros színű paprikát és friss gyömbért megtisztítsunk, majd végjuk vékony szeletkékre. Utána, hogy mutatós legyen sorban rakjuk be a kicsi üvegbe. Én szójaolajat öntöttem rá, de bármilyen hidegen sajtolt is jó. 

Fokhagymás:

Az üveg egyharmadáig tegyünk fokhagymát, majd szárított zöldfűszreket, tetszőlegesen (pl. bazsalikom, oregano).
Zöldfűszert mindig szárítottat tegyünk, még ha szebb is a friss, mert a szárított tovább eláll. A friss fűszer víztartalma miatt könnyebben avasodik az olaj. 

Fűszerek lehetnek még: mustármag, köménymag, bors, szárított citromhéj, petrezselyem, lestyán, rozmaring, citromfű, menta.  

Bazsalikomos olaj: Tegyünk egy üvegbe pár levél friss bazsalikomot, vagy szárítottat, majd öntsük fel olíva olajjal. Felhasználható: salátához, majonéz készítéséhez, pácoláshoz, főzéshez.

Curry olaj: Pár teáskanálnyi curry port keverjünk az olajba majd várjunk vele szintén pár hetet. Felhasználható: tészta és zöldségételek készítéséhez. 

Gyömbéres olaj: Pár szelet friss gyömbért tegyünk az olajba. Kiválló marhahúsok pácolásához. 

Kerti füves olaj: Kis csokrot készítsünk az alábbi friss fűszerekből: babér, rozmaring, kakukkfű, zsálya. Tegyünk egy szép tiszta üveg aljába egész borsot, mustármagot. Óvatosan az üveg nyílásába tegyük a kis csokrot, vigyázzunk ne törjön össze, és helyezzük bele az üvegbe. Töltsük fel az üveget olíva vagy napraforgó olajjal, zárjuk le jól. Pár hét elteltével használhatjuk: húsok pácolásához, saláták készítéséhez, kecskesajt és feta eltevéséhez. 

Gyümölcsös mogyoróolaj: Tegyünk egy szép üvegbe pár rúd fahéjat, narancs szeletet, epret, körtét, citromot. Öntsük fel mogyoróolajjal, majd pár hét múlva használjuk palacsinta, goffri és csirke ételek készítésére. 

Különleges fűszerolaj: Tegyünk üvegcsébe egy kevés feketeborsot, póréhagymát, paprikát, olívaolajat. A feketebors fele lesüllyed, a másik fele a tetejére kerül, a paprikát szúrjuk bele a parafadugóba, így az középre kerül . Ha nem csak dísz lesz, érdemes pár napig érlelni az olajat, majd átszűrni.

Feta sajt olajban: Nagyobb darab (kb. 6-9 dkg) feta sajtokat megforgassuk meg fűszer-mixben. Ez állhat pl. apróra vágott szárított chilipaprika, őrölt bors, oregano, majoranna, rozmaring, bazsalikom stb keverékéből.
Belerakjuk egy jól záródó üvegbe. Azért fontos a jól záródás, mert így nem illannak el az ízek. Amikor tele raktuk a sajtokkal, annyi olíva olajat öntsünk hozzá, hogy ellepje. Hűtőben kb. 8 napig érleljük. Nagyjából úgy 3 hétig áll el a hűtőben. Nagyon fincsi salátákhoz.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben