Csomagolási ötletek

— Felvéve: , ,
Létrehozás: 2008. november 24., 13:40 Legutolsó módosítás: 2008. november 25., 14:34

Szeretem különlegesre készíteni a csomagokat, mert az egyszerű ajándékot is feldobja egy ízléses csomagolás. A sláger nálam az egyszínű gyűrt merített papír, amit festett rafiával lehet átkötni, amire aztán akár szárított narancskarikákat is fűzhetünk. De a következő összeállításban jó pár más ötletet is összegyűjtöttem. Bolla Zsuzsanna összeállítása.

* Volt, amikor krepp papírba csomagoltam, és abból sodortam a kötözőt is. Itt a piros és a zöld színeket kombináltam, karácsony lévén (fenyőfa, mikulásvirág), de lehet még a sötétkéket sárgával (ég és csillagok szimbolikája), az is nagyon elegáns és szép lesz. Díszítettem a csomagokat szaloncukorral, mézeskaláccsal, karácsonyfa-díszekkel is.
* Gyerekekkel lehet közösen is készíteni csomagolópapírt, például krumpli-nyomdával vagy hungarocell-formákból kivágott nyomda segítségével ki lehet díszíteni a sima háztartási csomagolópapírt és akár sógyurma-karácsonyfadíszeket (hold, csillag, fenyőfa ) lehet aztán díszíteni. A festékeket egyébként fogkefével, vagy szivaccsal is felvihetjük, így rusztikusabb lesz a hatás.
* Nyomda helyett lehet sablonokat is használhatunk: Kartonból vágjuk ki a csillag, szív, fenyő...stb. alakú sablonokat. Aztán kiterítünk egy fehér selyempapírt, találomra rádobáljuk a sablonokat, és lefújjuk aranyszínű dekorfestékkel. Nem túl közelről érdemes csinálni, mert akkor a papír csak egy finom arany csillogást kap, sejtelmes lesz az egész és sak halványan látszanak majd a minták.
* Papírnak választhatunk zsírpapírt is, amit ha összegyűrünk, majd meleg ruhafestékes vízbe rakjuk, aztán 10-15 perc múlva kivesszük és kitesszük száradni, akkor egy rendkívül egyedi csomagolót kaphatunk.
* Az alaphoz választhatunk egy cipős dobozt, vagy bármilyen fedeles papírdobozt is (akár még műanyag csokis bonbondobozt). Ha a doboz meg van, már csak ki kell választani mindenkinek az ajándékához, egyéniségéhez, lakásához illő csomagolópapírt.
Van olyan ismerősöm, akinek azóta is ott díszeleg a doboz a szobájában, és a "kincseit" tartja benne. Nagyobb ajándékoknak lehet egész nagy dobozokat is készíteni, könnyen, például egy kis gyékény bevonattal ládává varázsolhatók, kagylókkal, rafiával, egyebekkel díszíthetők.
* A karácsonyi csomagolást úgy is megoldhatjuk, hogy egyszerű barna papírzacskókat veszünk, különböző méretben. Cukorspárgából masnikat készítünk, és különböző szárazvirágokat, szárított narancs-, citrom- és almakarikákat meg fenyőágat kötözünk a zacskó szájára. Viasztollal írjuk rá a neveket. Nagyon jól mutatnak ezek a kis csomagocskák a fa alá halmozva.
* A "felcímkézéshez" egyedi ötlet, ha só-liszt gyurmát készítünk, és a karácsonyfa süti-formával kiszaggatjuk. Vigyázzunk: a felső részükbe mindig szúrjunk egy gyufaszálat, hogy legyen rajta lyuk. Ha kiszáradtak a figurák, akkor zöld színű temperával, vagy akrilfestékkel fessük át mind a két oldalukat. Száradás után aranyszínű vastag filccel írjuk rájuk a neveket, majd lakkal fújjuk le őket. A csomag átkötésekor a szalaggal rögzítjük a "névjegyeket " a csomagokhoz. 

Masnikészítés:

Tekerjük a szalagot egyszerűen az öklünk köré, úgy 4-5 menetet. Aztán levesszük, a közepét összekötjük vagy drótozzuk. Szépen széthúzgáljuk a széleit.
A másik megoldás, hogy fogunk egy nem túl vastag könyvet, és a szalagot elkezdjük rátekerni, szépen igazítva, hogy mindig egymás fölé kerüljenek a csíkok. Minél több kerül egymásra, annál "bokrosabb" a masni. Utána óvatosan lehúzzuk, a közepén kicsit bevágjuk, és egy hasonló színű ám vékony kötözővel a bevágásnál összekötjük, megcsomózzuk. Hosszú szárat hagyjunk a kötözőnek, hogy akárhova felköthessük.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben