Vegyes teasütemények – szeretet.vendégségekre

Létrehozás: 2008. október 25., 10:50 Legutolsó módosítás: 2009. június 11., 11:11

JUHARLEVÉL

300 g finomliszt
120 g vaj
70 g barnacukor
4 evőkanál juharszirup
1 kávéskanál sütőpor
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
1 tojás

1/ Összedolgozzuk a hozzávalókat.
2/ Hűtőszekrénybe tesszük, kb. 1 órára.
3/ Kikenünk egy nagyobb sütőlemezt. Lisztezett deszkán, lisztezett sodrófával 3 mm vastagságúra nyújtjuk. Kb. 8 mm-es levél alakú formával (ha van) leveleket szaggatunk ki belőle. Késheggyel megrajzoljuk az erezetüket. Rátesszük a sütőlemezre.
4/ 4-es fokozaton, kb. 180 C-on 10 perc alatt aranysárgára sütjük.

 

Fahéjas-csokis csillagok

Hozzávalók: (50 db)
25 dkg liszt
4 dkg kakaó
fél tk sütőpor
2-3 tk fahéj
12, 5 dkg vaj vagy margarin
1 tojás
7, 5 dkg porcukor
1 cs. vaníliáscukor

A kakaóport, a lisztet a sütőport és a fahéjat összekeverjük. A puha margarint habosra kavarjuk, hozzáadjuk először a tojást, utána a porcukrot és a vaniliáscukrot. Hozzáadjuk a lisztkeveréket, és a kézi keverő dagasztóspiráljával alaposan összedolgozzuk. HA elkészült laposra nyomjuk, és folpackba csomagolva egy órára hütőbe tesszük.
A tésztát vékonyra kinyújtjuk lisztezett felületen. Tetszés szerinti méretű csillagokat (vagy más formákat szúrunk ki belőle) Sütőpapírral borított tepsibe rakjuk, előmelegített sütőben 175 fokon (gáz 2-es) 8-10 percet sütjük.
Bekenhetjük tejes bevonócsokival is, és rakhatunk rá mandulát is.

 

 

Jegyzőné receptje

40 deka lisztet 1 csomag sütőporral elkeverünk és deszkán összegyúrjuk 2 tojás sárgájával, 10 deka zsírral, 1/2 csomag vanilincukorral, 1/2 citrom reszelt héjával, 12 deka cukorral és 1-2 kanál tejjel, hogy könnyen nyújható legyen. Félcenti vastagra nyújtjuk és gyufadobozni darabokra vágjuk. Minden darabot megkenünk lehetőleg vastagon a következő édességgel: 3-4 ek. házi barackízt langyosra melegítünk és hozzákeverjük 2 tojásfehérje kemény habját. a lekváros tésztadarabkákat kis tányérkába tett, 10 deka durván darált mogyoróba nyomjuk lekváros felükkel és utána vajazott tepsibe téve közepes tűznél szép barnára sütjük.
Vaniliás szórócukorral beszórjuk.

Londoni keksz

1/2 kg lisztet 1/8 liter tejjel, 2 egész tojással, 15 deka cukorral, 6 deka vajjal és 1 csomag vanilincukorral jól összegyúrunk, végül kevés liszttel elkevert 1 csomag sütőport adunk hozzá. A tésztát még1x jól eldolgozzuk, azután vékonyra nyújtjuk, hajtjuk. A hajtogatást és nyújtást 4x5x ismételjük, végül késhát vastagra nyújtva, kekszvágóval kiszúrjuk. A tojásfehérjével egyenletesen megkent kekszeket pirosra sütjük. Kitűnő angol keksz teához. :-)


Madeleine

Hozzávalók:
4 tojás
15 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
késhegynyi szódabikarbóna
13 dkg vaj
13 dkg rétesliszt
a formák kikenéséhez zsír vagy sütő spray
Elkészítése:
Az egész tojásokat a cukorral, a vaníliás cukorral és a szódabikarbónával fehéredésig keverjük. A puha, de nem olvasztott vajat apránként beledolgozzuk, végül a lisztet beleszitáljuk. Kicsi kagylóformákat vékonyan kizsírozunk vagy sütő-spray-vel a belsejüket befújjuk, és annyi tésztát töltünk mindegyikbe, hogy a feléig érjen, mert a tészta sütés közben megnő. A formákat tepsibe ültetjük, és 200 fokos sütőbe tolva 10 percig sütjük. Utána a lángot 180 fokosra mérsékeljük, és a tésztát tűpróbáig, de csak aranysárgára sütjük. A tészta széleit még melegen, késsel meglazítva a formából rácsra vagy deszkára csúsztatjuk, úgy hagyjuk kihűlni. Fémdobozba zárva egy hétig is friss marad.

 

CSILLAGOS LINZER


1 kg liszt
csipet só
1/2 kg vaj (vagy margarin)
40 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
1 egész tojás
1 tojás sárgája
1 tojás a kenéshez
4 főtt tojás sárgája átpasszírozva
3-5 citrom, nagyságtól és lédússágtól függően
durvára vágott dió v. mandula a tetejére

 

Keverd a lisztbe az átpasszírozott vagy lereszelt négy főtt tojás sárgáját és a citromhéjat. Morzsold bele a vajat és a cukrot, majd add hozzá a nyers tojást és tojás sárgát. Keverd el, majd add hozzá a citromlevet is. Gyúrd az egészet addig, amíg elválik a kezedtől. Oszd négy cipóra, tedd hidegre egy órára. Nyújtsd ki kb. fél cm vastagságúra és szaggass belőle csillag formákat. Kend meg azokat tojás sárgával és szórd meg cukros vágott dióval. Közepes lángon (180 C) süsd, amíg szép pirosak lesznek. 

 

BOSZORKÁNYPOGÁCSA (kb. 60 db-hoz):

 

10 dkg dió,
1 citrom
25 dkg lágy vaj v. margarin
15 dkg porcukor
45 dkg liszt
4 tojássárgája
1 tojásfehérje
10 dkg baracklekvár

 

A diót durvára összevágni, a citromot alaposan megmosni, lereszelni a héját, levét kinyomni, átszűrni. A sütőt 180-200 fokra bekapcsolni. A vajat habosra keverni a porcukorral, majd bele a citromhéj és lé, egyenként hozzáadni a sárgáját, majd több részletben beledolgozni a lisztet (lehet, hogy egy kicsivel több kell hozzá, mint ez előírt; jól formázhatónak kell lenni a tésztának). Diónyi adagokat kiszaggatunk, kézzel golyóvá formáljuk, majd a kissé felvert fehérjébe, majd dióba forgatjuk (elég csak a tetejét). Tepsibe rakjuk (nem túl közel egymáshoz), és ujjheggyel a közepébe lyukat fúrunk. 20-25 percig sütjük; szép világos színűre. Kivesszük a sütőből, majd azon melegében a kis kráterekbe savanykás lekvárt teszünk. Fémdobozban tárolhatjuk, de mindegyik emeletre tegyünk sütőpapírt, hogy a golyók ne ragadjanak össze. Ha kicsivel több citromot teszünk bele, kellemesen pikáns, kissé savanykás ízű sütit kapunk.

 

 

Kiadós teasütemény (olcsó, gyors)

Elkészítés:
50 deka lisztet elkeverünk 1 csomag Váncza-sütőporral, azután a következőkkel deszkán összegyúrjuk: 20 deka jól átfőtt, passzírozott krumpli, 12 deka zsír, 18 deka cukor, 1 csomag Váncza-vanilincukor és 1 egész tojás. Félujjnyi vastagra nyújtjuk és különféle, háznál lévő apró süteményvágókkal kiszúrjuk. Vajazott tepsiben szép sárgára sütjük és forrón vanilin-szórócukorban megforgatjuk.  

 

Néró I. (kevert linzi)

0, 47 kg vaj
0, 32 kg porcukor
0, 58 kg liszt, sima
7 db egész tojás
citromhéj reszeléke
vanilin ízlés szerint

Néró II.

0, 37 kg vaj
0, 25 kg porcukor
0, 42 kg liszt, sima
14 db tojássárga
citromhéj reszeléke
vanilin ízlés szerint
A kész mennyiség 1, 32 kg.

 

A két féleség abban különbözik egymástól, hogy az előbbi egész tojással, az utóbbi tojássárgájával készül.
Munkamenet: A vajat és a porcukrot a tojás fokozatos hozzáadásával habosodásig keverjük. Miután az ízesítőanyagokat is hozzákevertük fakanállal hozzákeverjük a megszitált lisztet is. Az így elkészült tésztától formálózsákkal papírral fedett sütőlemezre félgömböket vagy rudacskákat alakítunk. Középmeleg hőmérsékleten világosra sütjük. A kisült tésztát tetszés szerint gyümölcsízzel, vagy párizsi krémmel összetöltjük, majd mártógyurmában ferdén félig kimártjuk, esetleg vonalkázzuk.

A kisült Néró félgömböcskékből az alábbi teasüteményféleségek is készíthetők:

I. Az összetöltött Nérókat hígított forró lekvárba kimártjuk és szárítórácsra (gitter) rakjuk, mint a mignonokat. A lekvárt esetleg pirosra is festhetjük. A lekvár megszáradása után a korpuszokat langyos és egészen híg fehér fondánban újból kimártjuk. Ezután is megszárítjuk és hideg állapotban alulról félig kimártjuk mártógyurmában.

II. Gömbölyű Néró lapra rózsaszínűre festett, likőrrel ízesített és puhított marcipánból félgömbszerű formákat alakítunk. Kristálycukorba hempergetjük, majd alulról mártógyurmába vékonyan kimártjuk, úgyhogy a marcipángolyónak csak az alsó része kerüljön a csokoládéba.

III. Néró alapra félgömb formában párizsi krémet alakítunk és tetejére fél diókat rakunk. Miután a krém megkötött, mártógyurmában vékonyan kimártjuk.

 Gesztenyés teasütemény

0, 80 kg gesztenyevelő
0, 24 kg vaj
0, 28 kg cukor
3 db egész tojás vanilin
A gesztenyét a cukorral és a vajjal habosra heverjük a tojás fokozatos hozzáadásával. Nyomózsákkal és csillagcsővel papírral fedett nedves deszkára makk vagy koszorú idomokat mintázunk. Meleg kemencében sütjük, barackízzel párosítjuk.

Sajtos rudacskák

Kb. 3 mm vastagságú vajastésztalapot nyújtunk, melyet tojással megkenünk, paprikával kevert részelt sajttal meghintünk. 1 cm hosszú és t cm széles csíkokra vagdaljuk, melyeknek egyik végét jobbra, a másikat balra csavarjuk.

Ebben a csavart állapotban rögzítjük a sütőlemezre úgy, hogy a két végét a sütőlemezre nyomjuk. Rövid pihentetés után kb. 240 C°-os kemencében sütjük.

Mézeskalács szívek

Hozzávalók kb. 50 darabhoz: 30 dkg Graham-liszt, egy teáskanálnyi sütőpor, 10 dkg darált mogyoró, késhegynyi reszelt narancshéj, 5 dkg kandírozott citromhéj, 5 dkg kandírozott narancshéj, két teáskanál fahéj, késhegynyi őrölt kardamomi mag, egy kávéskanál őrölt szegfűszeg és szegfűbors, 15 dkg méz, egy tojás, egy tojássárgája, 10 dkg baracklekvár, egy tábla tortabevonó csoki, dió és aszalt gyümölcsdarabok a díszítéshez.

Keverjük a liszthez a darált mogyorót, a sütőport, a reszelt narancshéjat, és az aprítógépben megőrölt, kandírozott narancs- és citromhéjat, valamint a fűszereket. Utána dolgozzuk bele a tojást, a tojássárgáját és a mézet, majd pihentessük az összegyúrt tésztát egy éjszakán át. Másnap nyújtsuk ki egy cm vastagságúra, és szaggassunk ki belőle 5 cm-es formával kis szíveket. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. húsz percig kell sütni.
Miután kihűlt a mézeskalács, kenjük be baracklekvárral, majd vonjuk be a megolvasztott tortabevonóval. Aszalt gyümölcsdarabkákkal és dióval díszíthetjük a mézeskalács szíveket.

Baseli csemege

Hozzávalók kb. 60 darab süti elkészítéséhez: 25 dkg méz, 10 dkg reszelt alma, 25 dkg reszelt mandula, 30 dkg Graham liszt, késhegynyi sütőpor, 7 dkg kandírozott citromhéj, 7 dkg apróra vágott mazsola, szerecsendió, gyömbér, őrölt szegfűszeg, egy teáskanál fahéj, 3 evőkanál citromlé, 4 evőkanál sűrített tej, 5 dkg pucolt és csíkokra vágott mandula a díszítéshez.

Melegítsük meg a mézet, majd keverjük hozzá a reszelt almát. Szórjuk bele a darált mandulát, keverjük össze alaposan az egészet, majd vegyük le a lángról. Dolgozzuk össze a liszttel, a sütőporral, az aprított, kandírozott citromhéjjal, és mazsolával, a fűszerekkel és a citromlével. Nyújtsuk ki lisztezett deszkán a tésztát egy cm. vastagságúra, vágjuk fel kicsi kockákra, majd hagyjuk állni egész éjszaka. Másnap kenjük be a kockákat sűrített tejjel, majd szórjuk meg manduladarabkákkal. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. huszonöt percig süssük.

Sajtos pogácsa

Graham-liszt 0, 5 kg
tojás 2 db
tej 0, 2 l
margarin 0, 1 kg
sajt 0, 1 kg
élesztő
Az elkészítés csak annyi, hogy: összedolgozni, szaggatni, rakni, sütni és utána enni.

 

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben