Ünnepi reformételek

Létrehozás: 2008. november 30., 13:46 Legutolsó módosítás: 2008. december 03., 14:00

RIZSFELFÚJT PARADICSOMMAL ÉS ÉDESKÖMÉNNYEL

Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg hosszú szemű barna rizs
1 babérlevél
vegamix
2 édeskömény
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek. hidegen sajtolt olívaolaj
tengeri só
1 kk. koriander és köménymag
14 dkg sajt
1/2 kk. őrölt paprika
6-7 érett, kemény paradicsom
3-4 dkg vaj a forma kikenéséhez.
A rizst szitában leöblítjük, majd 8-12 órára 5 dl vízben áztatjuk. Utána a babérlevelet és az ételízesítő port beleszórjuk, és kis lángon 20precig főzzük, 10 percig állni hagyjuk, majd a babérlevelet kidobjuk belőle. Közben az édesköményt megmossuk, a keményebb héját lehúzzuk, a gumókat hosszában félbevágjuk, majd keresztben felszeleteljük. A megtisztított hagymát kockákra, a fokhagymát finomra aprítjuk. Az olajat 4 ek. vízzel egy mély edényben felforraljuk. A hagymát, a fokhagymát és az édesköményt beleszórjuk. Megsózzuk és lefödve, kis lángon 20 percig félpuhára pároljuk. Közben az édeskömény leveleit felaprítjuk (néhány darabot a díszítéshez félrerakunk). A kömény- és koriandermagot megdaráljuk, vagy mozsárban apróra törjük. A sajtot megreszeljük. A rizst, az édesköményleveleket, a sajt felét, a megdarált fűszert, és a rózsapaprikát a zöldségbe keverjük. A sütőt 200oC-ra előmelegítjük. Egy felfújtnak való formát vajjal kikenünk. A paradicsomokat megmossuk, először félbevágjuk, majd felszeleteljük. A paradicsomot és az édesköményt felváltva a formába töltjük. A tetejét néhány paradicsomszelettel díszítjük. A maradék sajtot rászórjuk, a tetejére hajszálvékony vajszeletet fektetünk. A felfújtat sütőben kb. 15 percig sütjük, amíg a teteje szép, aranysárgára nem pirul. Tálaláskor édeskömény-levelekkel díszítjük. Köretnek saláta és zeller illik hozzá.
(A rizsfelfújtat más zöldségekkel is elkészíthetjük. A köményt és a koriandert friss zöld fűszerekkel helyettesíthetjük, az édeskömény helyett pedig zöldpaprikát, zöldbabot vagy zellert vehetünk.) 

 

SPENÓTOS RÉTES

Kész teljes kiőrlésű (Tante Fanni márkájú a hűtőpultból) réteslapokat töltünk a következő masszával:
1 cs. mirelit spenót
25 dkg túró
20 dkg sovány fokhagymás sajt reszelve
fokhagyma, só, vegamix, bors
A levét elfőzöm a spenótnak, hozzá a túrót, sajtot, fűszereket saját szájízre, majd kihűlés után beletöltöm a réteslapba , a szokásos módon sütöm.
Tálaláskor mehet a tetejére egy kis tejföl.

 

EZOGELIN CORBASI (török vörös lencse leves)

Hozzávalók:

 2 evőkanál olívaolaj,

2 evőkanál vaj,

1 nagy fej vöröshagyma darabolva,

2 gerezd, zúzott fokhagyma,

2 evőkanál paradicsompüré,

1 közepes paradicsom, hámozva, darabolva,

2 evőkanál őrölt pirospaprika,

fél teáskanál őrölt (eredetileg vörös) bors - nem lényeges elem,

1, 5 csésze vörös lencse,

negyed csésze barna rizs, (előző éjszakára beáztatni)

6 csésze zöldségleves

negyed csésze tört búza (bulgur a törököknél),

1 evőkanál szárított mentalevél (nagyon fontos, ennek a levesnek ez a lelke),

só, fekete bors,

tálaláshoz: citrom cikkekre vágva

Hevítsük az olajat és a vajat közepes lángon. Adjuk hozzá a vöröshagymát és a fokhagymát, majd 2 perc alatt pároljuk puhára, de ne barnuljon. Keverjük bele a paradicsompürét, a darabolt paradicsomot, az őrölt pirospaprikát és a török vörös borsot. Adjuk hozzá a lencsét, a rizst és a levest is. Fedjük le, forraljuk fel. Csökkentsük a hőfokot, lassú tűzön főzzük fél órát, amíg a rizs megpuhul, a lencse pedig szétmállik. Adjuk hozzá a törtbúzát, a mentát, sózzuk, borsozzuk és így főzzük 10 percig. Ha a leves túl sűrű, öntsünk hozzá vizet.

Tetejére olajon futtatott pirospaprikát tesznek díszítésnek (ez csak cifrázás). Ami viszont fontos, a tányérokba szedés után csorgassunk rá citromlevet, mert úgy az igazi.

 

MANDULÁS SÁRGARÉPÁS GYŰMÖLCSKENYÉR

30 dkg sárgarépa
1-2 ek. citromlé
50 dkg  tk. liszt
¼ csomag friss vagy 1 tasak szárított élesztő
3 ek. gabonapehely
10 dkg darált mandula
1kk. tengeri só
3 ek. méz
10 dkg puha vaj
1 tojás
15 dkg mazsola
5 dkg tisztított mandula
A répát lereszeljük, citromlével meglocsoljuk félretesszük.
A lisztet az élesztővel összekeverjük, a gabonapelyhet, darált mandulát, sót, mézet, a vajat, tojást és 1 dl kézmeleg vizet hozzáadjuk és tésztává dolgozzuk.
Apránként hozzáadjuk a répát és a mazsolát, közben tovább dagasztjuk.
A tésztát letakarjuk és megkelesztjük. Ezután lisztezett deszkán átgyúrjuk.
A lehéjazott mandula felével egy kivajazott gyümölcskenyérforma alját megszórjuk és a tésztát belefektetjük. A maradék mandulával meghintjük.
Ismét kelesztjük, majd előmelegített sütöben 200°C-on 50-55 percig sütjük.

Variánsok: Sárgarépa helyett cukkinivel is készülhet, mandula helyett diót is használhatunk. Mazsola helyett aszalt sárgabarack is mehet bele.

 

GESZTENYERAGU

1/2 kiló gesztenye
1/4 kiló kelbimbó
8 kicsi lila hagyma
4 sárgarépa
1ek. vaj
2 gerezd fokhagyma
2 dl zöldségleves
2 babérlevél
1 szem szegfűszeg
1 csipet kakukkfű
só, bors

Tisztítsd meg a gesztenyét, tetejét vágd be kereszt alakban.
Bő vízben, kevés sóval főzd egy félóráig. Szűrd le.
A kelbimbót tisztítás után blansírozd 5 percig.
Tisztítsd meg a lilahagymácskákat és vágd őket négyfelé. A répákat kockára. Forrósítsd fel a vajat és zuttyantsd az összes zöldséget az edénybe, a gesztenyét is. Öntsd rá a zöldséglevest, dobd rá az összes fűszert, fedd le és főzd kislángon úgy 10 percig. Ha még nem elég puha, akkor kicsit tovább. Távolítsd el a babérlevelet, kóstold meg és ízesítsd még sóval, borssal ízlésed szerint. Forrón tálald kölessel, quinoával, bulgurral vagy barna rizzsel

 

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben