Sütőtökös ételek halloweenra

— Felvéve: ,
Létrehozás: 2008. október 31., 14:54 Legutolsó módosítás: 2009. június 11., 11:15
Sütőtökös ételek halloweenra

Muffin

Halloween talán legjellegzetesebb étele a sütőtök. Elkészíthetjük leves, sült, vagy sütemény formájában is. Nemcsak íze, de számtalan benne rejlő vitamin is segít minket, hogy fittek maradjunk ezeken a hidegebb napokon.

Pikáns sütőtök krémleves  

Hozzávalók: 1 sütőtök (2-3 kg), 1 evőkanál vaj, 2 evőkanál olívaolaj, 1 fej hagyma, 1 liter alaplé (csirke- vagy erőleves kockából), 1 nagy burgonya, 2 teáskanál reszelt narancshéj, 1 teáskanál curry, csípős paprika, só és bors.

Elkészítés: A sütőtököt félbe vágjuk, és eltávolítjuk a magokat és a héját, majd felkockázzuk. A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, majd ugyanezt tesszük a hagymával is. A vajat és az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben, s megpirítjuk benne a hagymát.

Ezután hozzáadjuk a burgonyát és a sütőtököt is, majd felengedjük az alaplével. Nagy lángon forrásig hevítjük, majd alacsonyabb fokozaton addig főzzük a levest, míg az alapanyagok megpuhulnak. Amint ezzel elkészülünk, kiöntünk egy kevés lét a levesből, s a maradékot összeturmixoljuk, majd hozzákeverjük a fűszereket. Folyamatos kevergetés mellett néhány perc alatt készre főzzük, majd csészékben tálaljuk. Ízlés szerint pirított zsemlekockával vagy fenyőmaggal díszíthetjük. 

Töltött sütőtök 

Hozzávalók: 1 sütőtök (90-100 dkg, hosszúkás, magyar típus), 1 csapott teáskanál só, ˝ teáskanál pirospaprika, 3 evőkanál metélőhagyma, 3 evőkanál tejszín (tejföllel is helyettesíthető), 1 vastag szelet kenyér, 5 dkg vaj, 3 dkg reszelt sajt (parmezán vagy más kemény sajt, legjobb, ha füstölt).

Elkészítés: Megmossuk a tököt, majd félbe vágjuk, és eltávolítjuk a magos részét. A belsejét egy kissé megsózzuk, majd tepsibe helyezzük. A tepsibe annyi vizet helyezünk, hogy félig ellepje a sütőtököt, majd lefóliázva közepes lángon mintegy 40 percig (teljesen puhára) sütjük. Ezután kivesszük a tepsiből, s annyira kikaparjuk a belsejét, hogy a héjon maradjon még a sütőtökből.

A kivájt sütőtököt összekeverjük a pirospaprikával, hagymával és tejszínnel. Hozzáadunk egy kevés sót, majd visszahelyezzük a felezett sütőtökbe. A durvára reszelt kenyeret összedolgozzuk a vajjal és sajttal, majd a megtöltött sütőtökre szórjuk. Ezután még negyedórára visszahelyezzük a sütőbe, míg szép sárgára nem sül. Tálalásnál metélőhagymával, paradicsom karikával díszíthetjük. 

Egyszerű sütőtök leves 

Hozzávalók: 1 kisebb sütőtök, 2 sárgarépa, 2 evőkanál olíva olaj, 1 fej hagyma, só, bors, vegeta, 2 evőkanál liszt, 1 liter víz, pirítós, 2 evőkanál pirított fenyőmag (helyette zsemlekocka, vagy tökmag is használható).

Elkészítés: A sütőtököt meghámozzuk, eltávolítjuk a magokat, majd felkockázzuk. A sárgarépával, hagymával ugyanezt tesszük.

Az olajon megpirítjuk a hagymát (ha odaég keserű lesz!). Hozzáadjuk a répát és a lisztet is, és pár percig pirítjuk. Ezután öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a sütőtököt, majd forraljuk fel. Sóval, borssal, vegetával ízesíthetjük. Miután hozzáadtuk a fűszereket, a levest turmixoljuk össze, és főzzük még pár percig.

Tökös almás süti

Hozzávalók: 75 dkg tök, 75 dkg alma, 30 dkg liszt, 30 dkg túró, 1 tojás, 3 evők. olaj, 1 cs vaníliás pudingpor, 15 dkg cukor, 5 dl almalé, 1 citrom, 2 teáskanál sütőpor, 1 rúd fahéj.
Elkészítés: Először elkészítjük a tésztát, ehhez összekeverjük a tojást, 20 dkg túrót, 5 dkg cukorral, csipet sóval, és az olajjal. A lisztbe belekeverjük a sütőport, és összegyúrjuk a túrós masszával. Fél órára félretesszük, addig elkészítjük a tölteléket. Meghámozzuk a tököt, kimagozzuk és 5 mm-es vékony csíkokra vágjuk. Ha a töklámpásból jutottunk az alapanyaghoz, akkor a lehetőséghez képest vágjuk csíkokra.
Az almalét összeforraljuk a maradék cukorral, a fahéjjal és a citromlével. Beletesszük a csíkokra vágott tököt, körülbelül 5 percig főzzük, majd leszűrve félretesszük a levet.
A tésztát kinyújtjuk, és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, úgy hogy egy kis perem legyen az oldalain. A meghámozott almát  5 mm-es szeletekre vágjuk, és rétegesen lerakjuk a tésztára, váltakozva a leszűrt tökcsíkokkal. A félretett levet pótoljuk ki hogy 5 dl legyen, sűrítsük össze a pudingporral, majd a forró pudingba tegyük bele a maradék túrót is. Simítsuk az egészet a tökös-almás tészta tetejére és forró sütőben 30 percig süssük. Körülbelül 20 szeletre lesz belőle.

Sütőtökös pogácsa

Hozzávalók: 2 dl áttört sült vagy főtt sütőtök, 10 dkg margarin, 25-30 dkg liszt, 2 evők. cukor, 1 tojás és egy tojássárgája, 1 sütőpor, csipetnyi só.
Elkészítés: A margarint kikeverjük a cukorral, a tojásokkal és a tökpürével.
A lisztbe belekeverjük a sütőport, majd hozzáadjuk a tökös masszához. Gyúródeszkán átgyúrjuk, akkor jó, ha puha, könnyen formálható. Ha szükséges, egy kanál tejföl, vagy kis liszt hozzáadásával javíthatjuk.
Egy ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Megkenjük a tetejét a tojássárgájával, apróra vágott tökmagot is szórhatunk rá. Előmelegített sütőben körülbelül 20 perc alatt megsütjük.

Sonkás, sajtos töktorony

Hozzávalók: 1 kg spárgatök, 25 dkg vékonyan szeletelt sajt, 25 dkg szeletelt sonka, 10 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl, 1 citrom, só, liszt, olaj.
Elkészítés: A tököt meghámozzuk, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, megsózzuk, a citromlével megöntözzük, pár percre félretesszük.
A tejfölbe belekeverjük a reszelt sajtot, ízlés szerint sózzuk. A tökszeleteket lisztbe forgatjuk, majd forró olajon mindkét felét megsütjük.
Egy kivajazott tepsiben lerakjuk a karikákat, sonka és sajtszeletet teszünk tájuk, majd ismét tökkarikát. Erre ismét sonkát és sajtot, és újra tököt, végül hústűvel átszúrjuk a tornyokat, hogy szét ne csússzanak. A tetejükre egy-egy kanál  reszelt sajtos tejfölt teszünk, majd előmelegített sütőben átforrósítjuk.

Tejszínes, gombás tök, nokedlivel

Hozzávalók: 1 kg zsenge tök, 30 dkg gomba, 1 vöröshagyma, 2 paradicsom, 1 paprika, 2 dl tejszín,
só, pirospaprika, vaj.
Elkészítés: A tököt félbevágjuk, a húsát felkockázzuk miután magját kikapartuk, és meghámoztuk. Ha a töklámpásból jutottunk itt is az alapanyaghoz, akkor a lehetőséghez képest vágjuk kockákra. A gombát szintén felkockázzuk, majd egy tálban összekeverjük a tökkel és megsózzuk, állni hagyjuk.
10 dkg vajon megdinszteljük a finomra vágott hagymát, megszórjuk pirospaprikával és hozzáadjuk a gombás tököt. Lefedve pároljuk, amikor felforrt, hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot és paprikát. Rövid főzés után belekeverjük a tejszínt, forralunk egyet rajta. Nokedlivel tálalhatjuk.

Sütőtökös muffin (12db)

Hozzávalók:
A muffinokhoz:

200200 g nyers, finomra reszelt sütőtök
0.50.5 db citrom leve
22 db tojás
2525 g folyósra melegített méz
8080 ml olaj
5050 ml tej
150150 g natúr joghurt
250250 g liszt
77 g sütőpor
33 g őrölt fahéj
33 g őrölt szerecsendió
11 csipet só

A halloween díszítéshez:
22 db tojásfehérje
350350 g porcukor
kevés olvasztott csokoládé, vagy egész szegfűszeg

Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 C-ra. Előkészítünk egy 12 db-os muffintepsit kipapírozva. A reszelt sütőtököt egy fazékba tesszük, rányomjuk a citromlevet, és lefedve a legkisebb lángon pároljuk 10 percig. Közben kevergessük néha, hogy le ne égjen. Egy tálba beletesszük az olajat, a tojást, a mézet, a joghurtot és a tejet. Ehhez végül hozzáadjuk a párolt sütőtököt, és az egészet összeturmixoljuk botmixerrel. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, sót, sütőport, és a fűszereket. A lisztes keveréket hozzákeverjük egy fakanállal a sütőtökös alaphoz, majd az így kapott masszát a muffinformákba töltjük. Kb 20-25 perc alatt süssük készre a muffinokat az előmelegített, 180C fokos sütőben.
Halloween díszítés: A tojásfehérjéket a porcukorral kemény habbá verjük. Papírzsákkal feldíszítjük a muffinokat, majd csokoládéval, vagy szegfűszeggel befejezzük a muffinok szemeit.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben