Értünk született Krisztus – árnyjáték karácsonyra

Létrehozás: 2013. január 22., 12:33 Legutolsó módosítás: 2013. január 22., 12:35

Lassan, főképp a kisgyermekes családok számára, a karácsonyi készülődés elmaradhatatlan kellékévé válnak az ún. adventi kalendáriumok. Mi felnőttek lehet, hogy nem szeretjük, mert nem a mi hagyományaink közé tartozik, és mert nem is kéne annyi édességet enni – ám kétségtelen, hogy „napi betevő” csoki szinte csodákra képes. A vacsora utáni keresgélés, míg a gyerkőcök megtalálják az adott napra rendelt falatnyi „kincset”, a maga kis izgalmával és örömével néha még egy rossz nap végére is mosolyt varázsolhat. Forrás: tirek.hu / Nagy Károly Zsolt

Számos nép szokásvilágában a karácsonyi ünnepkörhöz olyan – olykor rituális – cselekvések is tartoznak, melyek az adventi várakozást és annak fokozatos beteljesülését jelképezik. A mi szokásaink közül, ha pogány-mágikus jellege miatt nem is a legszerencsésebb, de mindenképp a legismertebb példa erre a „Luca széke” készítés: ahogyan az idő halad, napról napra egy-egy kis darabbal halad előre a szék készítése is.

Ez a kis könyvecske ezeknek a hagyományoknak, szokásoknak egy-egy elemét próbálja összekapcsolni az angolszász világban roppant népszerű árnykép-betlehemes készítésének hagyományával. A könyv 24 számozott tablóján látható képek – és a három szöveges oldal betűinek – kivágásával el lehet készíteni azt a „betlehemi tájképet”, mely a borítólapon látható. A tablókból kivágott képeket átlátszó ragasztószalaggal az ablak belső oldalára lehet ragasztani. Az utcáról nézve mindez úgy hat, mint egy sajátos árnyjáték, mely karácsony éjjelén a betlehemi mezőt varázsolja az arra járók elé.

A 24 tabló és a betűk kivágása, felragasztása az adventi időszak minden napjára ad egy kis közös munkát a családnak. Több idővel bíró gyermekek a befelé néző képoldalakat - megrajzolva a figurák "hiányzó" részeit - ki is színezhetik, így ami kifelé árnyképet, az befelé színes világot mutat. Az egyes oldalakon található bibliai igeversek pedig az elmélyülésre adnak lehetőséget – akár családosan, akár magányosan. Vezérigét adnak egy-egy családi áhítatra, alkalmat teremtenek a bizonyságtételre, az adventi várakozás értelmére irányítják a beszélgetést. Mindez felfogható végül sajátos meditációs technikaként is, hiszen a kéz tevékenységét, a tekintetet és az idézeteken keresztül a gondolkodást is az Ige testet öltésére fókuszálják.

A teljes kép a jelen füzet (A/4) méreteiből kiindulva 87 cm széles és 72 cm magas, ami kényelmesen elfér egy szabványos – Magyarországon nagyon elterjedt – háromosztatú ablak üvegtábláin. Nagyobb mérethez célszerű a képeket A/3-as papírra fénymásolóval felnagyítani (125-130%-os nagyítással a 3. bölcs tevéstül ráfér egy A/3-as papírra). A képeket érdemes műszaki kartonra nyomtatni, így ugyanis elkerülhető a papír deformálódása, amit az ablak párásodása okoz. A képek kivágásához kisebb ollót vagy tapétavágót célszerű használni. Utóbbi természetesen nem gyermek kezébe való, ám minden napra jut egy-két csillag, melyek kivágása a kisebbek számára sem okoz gondot.

A könyv teljes anyaga letölthető az INNEN. A könyv nyomtatott és elektronikus verziója szabadon és ingyenesen másolható, sokszorosítható ám a szerző tisztelettel kéri az olvasókat, másolókat, sokszorosítókat és továbbfejlesztőket, hogy megjegyzéseiket, kritikájukat osszák meg vele a nagykzs@etnologia.mta.hu e-mail címen.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben