Isten, Hugh Laurie, és ‘House, MD’

Létrehozás: 2009. január 02., 18:39 Legutolsó módosítás: 2009. január 02., 18:47

Budapest - A tv2 csatornán nagy sikerrel játsszák a Dr. House című amerikai sorozatot. A cinikus, ateista doktor figuráját Hugh Laurie alakítja. De vajon milyen vallási koncepciók mentén mozog ez a sokak számára kedvenc film. Bolla Zsuzsanna írása.

Isten, Hugh Laurie, és ‘House, MD’

Dr. House

Az alkotókról

A sorozatot készítő David Shore-nak ikertestvérei vannak, akik mindketten ortodox rabbik és tanácsokkal látják el testvérüket a Dr. House forgatókönyvével kapcsolatban. Shore maga így nyilatkozott erről egy NPR interjúban: „A hit témájának figyelembe nem vétele azoknál az embereknél, akik kórházban épp a halállal néznek szemben, az emberek fundamentális alapjának semmibevevését jelentené. Nem mondom azt, hogy mindenki eljut Istenhez, de mindenkinek fel kell tennie az életében az alapvető létkérdéseket.”
S bár a rendező azt állítja, ő csak elgondolkodtatni akar, Amerikában a televíziókat felügyelő nevelési bizottság szerint a Dr. House sorozat egyszerűen lefitymálja a vallásos embereket, és az emberek hitét semmibe veszi. És a vallásosak közé nem csak a keresztények számítanak, hiszen House az ortodox zsidókat és a muzulmánokat is kritizálja. Ezért aztán gyereknézőknek egyáltalán nem ajánlják, mert véleményük szerint negatív irányba viheti hitbeli fejlődésüket, vallási meggyőződésüket. 

Dr. Gregory House hite

No, ilyen nincsen neki. Alapvetően ateista, aki úgy véli, hogy minden egyes hívő ember, aki Isten létében hisz, irracionális, és minden bizonnyal tévedésben él.
Bár ateista, emellett House nem egy igazán etikusan viselkedő orvos, úgy is mondhatnánk, meglehetősen alacsony a morális küszöbe. Gyakran végez betegein illegális beavatkozásokat, mert meg van arról győződve, hogy ha szenvedést is okoz a betegnek, az mindig a páciens életének megmentése érdekében történik, azaz jó céllal. De ahogyan House szabályokat és törvényeket szeg, és nem érdekli a morál, az csak csekély lelkiismeretének tudható be.
Vagy House gyógyításait csodákként fogja fel? Hmm, inkább így mondhatnánk: Ha House orvosi praktizálását azon a feltevésen nyugtatná, hogy tudja, jót tesz, és nem akar ártani páciensének a beavatkozás során, akkor azt csodaként vehetnénk. De nem így van. Sokszor egy félig megalapozott feltételezésnek engedve kísérletezik az emberéleteken.
A sorozatban maga House gyakran Istennek véli magát, egy olyan figurának, aki mindig tudja, mit csinál, és nem akar hallgatni mások véleményére, kéréseire.
Teológiailag úgy is mondhatnánk, hogy sokszor a kísértésnek engedés, a jó és a rossz küzdelme, House szabály és törvénysértése hozza el számára az életmentés esélyét.
Sok mindent kimond, amit az emberek talán legbelül mondanak, de sosem fogalmaznak meg, vagy nem mernek maguk kimondani. House számára csak az számít, amit teszünk, és nem az, amit mondunk. Ő bár kimondja, amit gondol, mégis tettei miatt megbocsátunk neki. Ez valahol mégis House szerethetőségének kulcsa.

Barátja és tanítványai vallásossága

House barátja, dr. Wilson sokkal inkább nyitottabb a vallásosság iránt, és gyakran maga is vallásos meggyőződésének ad hangot mindennapjaiban. Wilson maga zsidó ember, aki bár neveltetésében megkapta vallása alapjait, maga nem tartja azt mindennapjaiban. Ám hagyja, hogy páciensei higgyenek a halál utáni életben, ellentétben House-szal, aki azt mondja, hogy ha valaki halálos ágyán feküdve, az alagút végén már fényt lát, az csak egy, a szervezetében lejátszódó kémiai, vegyi reakciótól lehetséges, és egyáltalán nem toporog még a Mennyország kapujában.
Dr. House egyik tanítványa, dr. Allison Cameron is egyfajta ateista, de belőle még nem veszett ki az erkölcs. A doktor másik tanítványa, Dr.Eric Foreman vallásos, hiszi és vallja, hogy Jézus az Isten fia és Isten igenis létezik. Katolikus iskolában nőtt fel, bár utána némileg eltávolodott egyházától, ám hite azóta is megmaradt. 

House lelkiismerete

A sorozatban dr. Lisa Cuddy lehetne House lelkiismerete, aki gyakran arra a munkára ítéli őt, amit tennie kell, és megpróbálja megállítani a doktort, ha valami illegális dolgot szeretne véghez vinni. Számos alkalommal kell a hátát tartani a doktor miatt, hiszen ő az, akit elővesz a rendőrség, akit beperelnek, és akinek döntenie kell állandóan, hogy House végezheti-e tovább a feladatait, illetve, hogy kirúgják-e a doktor valamelyik tanítványát. Wilson doktor egyébként a másik, aki szenved még House lelkiismeretlenségétől, hiszen majdnem elveszítette már barátja miatt az állását, befagyasztották már a számláját is és a receptfelírási engedélyét is House miatt. House ugyanis gyógyszerfüggő, és ha nem szedhet naponta több doboznyi Vicodint, akkor elvonási tünetei lesznek.
Magából House-ból valahogy kiveszett a lelkiismeret. Hogy mi okozta ezt, nem nagyon derül ki.
Az ember azonban mindig reménykedik, hogy egyszer majd talán lesz egy olyan rész, amikor ez a kemény, cinikus és önfejű, ateista és agnosztikus figura majd megtörik, meglágyul és elismeri, hogy elért egy határhoz, amikor már nem tud tovább hitetlen lenni. Amikor majd belátja, hogy egy ember gyógyulása nem pusztán a gyógyszereknek, nem pusztán az ő okosságának, szaktudásának volt köszönhető, hanem onnan felülről (is) jött a segítség, a csoda. 

Dr. House szavajárása

House MD (Hugh Laurie):
Maga a legnaivabb ateista, akivel eddig találkoztam.
---------------------------------
Dr. Cameron (Jennifer Morrison):
Vallásosnak kell lennie ahhoz, hogy elhiggye, az embrió él?
House MD (Hugh Laurie):
Ez korreláció.
---------------------------------
House MD (Hugh Laurie):
Istenhez hasonlít? Ó, hiszen ez nagyszerű, de jobb, ha tudja, hogy még sosem csináltam fát.
---------------------------------
House MD (Hugh Laurie):
Észrevette már, hogy a történelem minden önfeláldozó asszonya, így Jean d’Arc, és Teréz anya is egyedül haltak meg? A férfi, akinek a kezét fogták, annyira kivehetetlen, hát nem őrület!
 ---------------------------------
House MD (Hugh Laurie):
Maga meggyógyult! Keljen fel és járjon!
Páciens: Maga megőrült?
House MD (Hugh Laurie):
A Bibliában csak annyi van, hogy „Igen, Uram!” és hogy dicsőítették az Urat.
A páciens végül feláll.
Patient: Mit tett velem?
House MD (Hugh Laurie):
Talán mit tettél velem, Uram?
---------------------------------
[Dr. Wilson House lábát vizsgálja MRI-vel]
Dr. Wilson (Robert Sean Leonard):
House, ez Isten.
House MD (Hugh Laurie):
Nézd, kicsit elfoglalt vagyok. Nem tudok beszélgetni. Talán inkább majd csütörtökön, jó?
Dr. Wilson (Robert Sean Leonard):
Hagy nézzem. Ó, nem jó, pestises vagyok. Mi lenne, ha péntekben egyeznénk meg?
House MD (Hugh Laurie):
Cameronnal beszéld meg.
Dr. Wilson (Robert Sean Leonard):
A fenébe. Mindig azt akarja tudni, hogy miért van a rossz. Mintha lenne új válaszom.
[Cuddy belép]
Dr. Cuddy (Lisa Edelstein):
House...
House MD (Hugh Laurie):
Siess Isten, mert megüt az ördög boszorkány!
Dr. Cuddy (Lisa Edelstein):
Miért titkolta el előlem, hogy a páciensét szexuálisan zaklatta az apja?
House MD (Hugh Laurie):
Isten, miért hagytál el engem?
---------------------------------
Dr. Wilson (Robert Sean Leonard):
És azért bosszant téged a vallásos hit, mert ha az univerzum absztrakt szabályok szerint működik, azokat megtanulhatod, és megvédheted magad. Ha van felsőbbrendű lény, akkor ő bármikor összenyomhat téged.
House MD (Hugh Laurie):
Tudja, hol vagyok.
---------------------------------
House MD (Hugh Laurie):
Hát nem érdekes? A vallásos viselkedés annyira közel áll az őrültséghez, hogy szinte nem is tudjuk szétválasztani egymástól a kettőt.
---------------------------------
House MD (Hugh Laurie):
Istenhez beszélsz, vallásos vagy. Ha Isten beszélsz hozzád, akkor elmebeteg vagy.
--------------------------------
Mary Augustine nővér: Miért olyan nehéz az Ön számára hinni Istenben?
House MD (Hugh Laurie): Az egész hittel van bajom. A hit nem a logikán vagy a tapasztalaton alapul.
Mary Augustine nővér: Én minden nap érzem Isten létét az életemben. A körülöttem lévő élet csodáiban, a születés csodájában, a szeretet és a szerelem csodájában. Ő mindig vele van.
House MD (Hugh Laurie): Hol van a csoda a crack függő kisbaba megszületésekor, amikor az ember nézi az anyát, aki elhagyja őt, mert egy újabb adag drogra van szüksége? A szeretet csodája. Maga olyan, aki szeretné inkább, hogy az ölje meg, akit szeret, minthogy egy idegen tegye meg ezt.
Mary Augustine nővér: Most le akar beszélni a hitemről?
House MD (Hugh Laurie): Hihet maga bármiben, hihet a lélekben, a halál utáni életben, a mennyben és a pokolban, de ha eljön az a világ, ne legyen idióta. Mondhatja nekem, hogy az Istenbe vetett hite ad magának erőt nap mint nap, de ha eljön az idő, hogy átmenjen az úton, tudom, hogy mindkét irányba fog nézni. 

Ki is Hugh Laurie?

Humorista, a brit komédia nagy alakja, kiváló színész, novellaíró, zenész, Stephen Fry munkatársa. Skót szülők gyermeke, aki kiváló angol kiejtéssel bír, jól nevelt. Nem beképzelt, sőt, talán túlságosan is szerény saját kvalitásaival szemben, hiszen korábban az Eton és Cambridge hallgatója is volt.
Laurie Oxfordban nőtt fel. Miután leérettségizett, a Cambridge-i Egyetemen tanult tovább, ahol antropológia és archeológia szakpáron végzett. Itt csatlakozott a Cambridge Footlights nevű egyetemi színésztársulathoz, ami már több brit színésznek jelentett ugródeszkát a hírnév felé. 1980-ban Edinburghban, a Fringe Fesztiválon ismerkedett meg Stephen Fryjal, akivel később a BBC-nél az A Bit of Fry and Laurie komédiasorozatban sikeres párt alkotott. Ennek a sorozatnak 26 részében Laurie forgatókönyvíróként is közreműködött.

Hugh Laurie-t elsősorban a rengeteg komédiasorozatban vállalt szerepei (például A Fekete Vipera) tették széles körben ismertté. Emellett játékfilmekben is játszott, köztük komédiákban: Szilveszteri durranások, 101 kiskutya, Papás-mamás. A legismertebb filmje egy gyerekkönyv megfilmesítéséből született, a Stuart Little, kisegér.

A Doktor House amerikai kórházsorozatban a címszereplő megformálásáért 2005-ben Emmy-díjra jelölték, 2006-ban és 2007-ben Golden Globe díjat nyert, 2008-ban pedig ugyanezért "csak" jelölést kapott. A filmezés mellett több hangszeren zenél, és 2006 vége óta a Band from TV nevű, színészekből álló zenekarban játszik, zongorán.

1989 óta él feleségével, Jo Greennel. Házasságukból három gyerek született, Bill, Charlie és Rebecca. A legfiatalabb és egyedüli lány közülük, Rebecca már szerepet is kapott a 2001-ben készült Wit című filmben. 

Hogyan játssza a figurát?

Laurie-t már számos interjúban faggatták arról, hogy mit tart leginkább szem előtt, mikor House figuráját játssza? Hogyan építette fel őt magában? A színész erről a következőket mondta: - Két dolog nagyon fontos House-szal kapcsolatban. Egyrészt tudok azonosulni House türelmetlenségével, ami persze toronymagas intelligenciájából adódik, és emiatt nem képes tolerálni a butaságot. Azt hiszem így vagy úgy mindannyian megértjük ezt. Másrészt House körül végig nagyon érdekes filozófiai kérdések vannak jelen. Nekem úgy tűnik, a kérdés valójában az, mit részesítünk előnyben, a kedvességet vagy az őszinteséget? Az igazságot vagy az érzelmeket? Az értelem és érzelem, a prózaiság és a szenvedély itt valóban szemben áll egymással. Én sem tudnék választani köztük, és éppen ez az, ami miatt hallatlanul izgalmasnak találom House jellemét. Folyamatosan ilyen kérdésekkel bombáz bennünket egy olyan időszakban, amikor a rideg józanész korszaka lezárulóban van. Egyre inkább elfordulunk a tudomány, a könyvek, a tudás és racionalitás érzelemmentességétől, és sokkal jobban örülünk egy baráti gesztusnak vagy ölelésnek. House pedig nem hajlandó beállni a konfliktuskerülők nyájába. Nem hagyja ezt sem az intelligenciája, sem testi fogyatékossága kapcsán az évek alatt kialakult cinizmusa és ez teszi House-t annyira érdekes figurává.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben

cáfolás

Elküldte Kukor Ubul idő 2011. augusztus 12., 23:50
Mindig is nevetségesnek tartottam, ahogy a vallásos emberek védik a hitüket, még azok is, akiknek nem csak ez az egy dolog van az életükben.
Istenre, vagy bármilyen más misztikus lényre semmi bizonyíték nincs, csodák pedig nem léteznek, csak kibontakozatlan tudomány!
Aki hisz "Istenben" álomvilágban él, segítséget vár egy nem létező dologtól.
Az a bizonyos kémiai reakció pedig nagyon is megmagyarázható, ráadásul az agyműködés még jó részt megfejtetlen terület.
Furcsa, amikor a zsidóság beolvadásának természetességét hangoztatják a TV-ben, nem hördülnek fel a vallásos szekták, meg a többi hasonló...
Aki az orvosi részét szervezi meg ebben a sorozatban, az egy csodálatos elme, függetlenül attől, hogy zsidó, brit...stb

?

Elküldte Horváth-Bolla Zsuzsanna idő 2011. augusztus 15., 07:26
A fent leírtakban nem bizonyította azt, hogy Isten nem létezik.
Imádkozom azért, hogy Ön is megtapasztalja majd a LÉTEZÉSÉT!