A Jehova Tanúit már majdnem minden német szövetségi államban elismerik

Létrehozás: 2010. március 03., 13:33 Legutolsó módosítás: 2010. március 03., 13:48

Berlin – Bár a világvégét többször el kellett már halasztaniuk, így az ezzel együtt járó világmegváltási ígéretek is váratnak még magukra, mégis a németországi Jehova Tanúi előtt most egy egészen más cél lebeg. Jogilag négy kivételével már minden szövetségi államban elismerték őket és a nagy történelmi egyházakkal szinte egy kategóriába kerültek. Forrás: epd.de alapján Horváth-Bolla Zsuzsanna

A tizenhat szövetségi államból 12-ben már hivatalosan is elismerték jogaikat. Ezzel a nagyobb egyházakkal egy szintre emelkedtek jogilag. De például Rheinland-Pfalz még nem adta meg nekik a hőn áhított státuszt és a mainzi tartományi kormánynál is elég rosszak az esélyeik.

Walter Schumacher a kormányzat szóvivője szerint a Jehova Tanúinak elismerésére irányuló kabineti döntés időpontját még ki sem tűzték. „Nem szorít az idő” – mondja.

Az itteni miniszterelnök, Kurt Beck (SPD) egy évvel ezelőtt bejelentette, hogy a hivatalok anyagot gyűjtenének, amelyek bizonyítanák azt, hogy ne ismerjék el a vallási közösséget. Számára ugyanis nehezen elviselhető lenne az, hogy a többi történelmi egyházzal azonos jogokat elvezzenek a közösség tagjai.

A német törvények különbséget tesznek jó és kevésbé jó vallások között. Ezek azonban Michael Germann, a Halle-Wittenbergi Egyetem professzora szerint csak jogi kritériumok.

„Minden vallás- és vallási közösség, amely stabil szervezetileg és betartja a törvényeket, igényelheti a státuszt. Ahhoz, hogy elutasítsák a kérvényt, bizonyítani kell, hogy a Jehova tanúi folyamatosan törvényt szegnek. Az egyes, traumatizál, gyülekezetet elhagyók vallomásai azonban alig lennének elégségesek ehhez.”

Egy 15 éves permaraton eredményeképpen a Jehova Tanúi először 2006-ban, Berlinben vívták ki maguknak az elismerést és ezután kérvényeztékazt, hogy egész Németországra terjesszék ki jogaikat. Az elmúlt években számos szövetségi állam megadta nekik a jogokat. 

Baden-Württembergben a miniszterelnök váltás odázta el a procedúrát, Északrajna-Vesztfáliában pedig a parlament idén tavasszal fog foglalkozni elismerésükkel.

Brémában a polgárságnak kell szavaznia arról, de egy heves csatározás után az eljárás most áprilisra halasztották.

Michael Utsch a Világnézeti Kérdések Protestáns Központjának vezetője szerint az állami hivataloknak inkább azt kellene ellenőroizniük, hogy a Jehova Tanúi hogyan bánnak tagjaikkal. Főleg azokkal az emberekkel, akik el akarják hagyni a közösséget, mert azok addigi szociális környezetüket és kapcsolataikat is kockára teszik ezzel.

A vallási közösség szekta imidzse még mindig fennáll és valószínűleg abban reménykednek, hogy ha NÉmetországban sikerül jogokat szerezniük, az presztizs nyereséget jelent majd a számukra egész Európában.

Gajus Glockentin a Jehova Tanúi Központjának sajtószóvivője és jogásza szerint mindenképpen el kellene érniük a kívánt státuszt, hiszen a német alaptörvényekkel nem ellentétesek tanításaik.

Ha azonban államilag elismert vallási közösséggé válnának, akkor egyházi adót szedhetnének, felekezeti óvodákat hozhatnának létre és vallásoktatást is folytathatnának az iskolában.

Michael Utsch szerint azonban félő, hogy ha ezt a közösséget elismerik Németországban, akkor az egy bizonyos modell karaktert fog kölcsönözni az ügynek és más szervezetek is felbátorodnának. Így a Jehova Tanúinál sokkal problematikusabb szcientológusok is igényelhetnék a jogokat.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben