Evangélikus Hírlevél

Létrehozás: 2010. április 29., 00:00 Legutolsó módosítás: 2008. szeptember 29., 21:18

I. évfolyam, 2. szám (2006. szeptember)

Evangélikus Hírlevél


A Magyarországi Evangélikus Egyház Hírlevele

Felelős kiadó: Hafenscher Károly szóvivő, orsz. irodaigazgató

Felelős szerkesztő: Kőháti Dorottya hírfelelős

hirszolgalat@evangelikus.hu

Tanévnyitó és rektori beiktatás az Evangélikus Hittudományi Egyetemen - Szeptember 15.

Az Evangélikus Hittudományi Egyetem szeptember 15-én, pénteken 14.30 órakor tartja tanévnyitó istentiszteletét és ünnepi ülését a Budapest-Zuglói Evangélikus Templomban (Bp. XIV. Lőcsei út 32.) Az igehirdetés szolgálatát Ittzés János elnök-püspök végzi. Az istentisztelet követő ünnepi ülésen hangzik el a Teológia új rektorának, dr. Csepregi Zoltán egyháztörténeti professzornak rektori székfoglaló beszéde.

A MEE-ban 1557 óta van lelkészképzés. Jelenleg egyetemi és főiskolai szinten, nappali, levelező és kihelyezett tagozatokon folyik az oktatás. A kihelyezett tagozatok helyszínei: a Nyugat-Magyarországi Egyetem (Győr; Sopron) és a Nyíregyházi Főiskola. A hallgatók összlétszáma doktoranduszokkal együtt mintegy 200 fő.

Dr. Csepregi Zoltán 1964-ben született Budapesten. 1988-ban szerzett diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetem latin-ógörög szakán. 1989-1995 között a Budapesti (Fasori) Evangélikus Gimnázium tanára. 1994-ben tette le zárószigorlatát az Evangélikus Teológiai Akadémián. 1995-1999 között ugyanitt tanársegéd (1998-tól az intézmény neve: Evangélikus Hittudományi Egyetemen). 1998-ban megvédi bölcsészdoktori értekezését a József Attila Tudományegyetemen, Szegeden.   1999-től docens az EHE-n, 2000-től evangélikus lelkész, az EHE Egyháztörténeti Tanszékének vezetője. 2001-ben habilitál a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán. 2001-2003 között a MEE Országos Bíróságának lelkészi elnöke. 2004-től egyetemi tanár, 2005-2006-ban a MEE Zsinatának lelkészi alelnöke. 2006-tól az Evangélikus Hittudományi Egyetem rektora. 

További információ: http://teol3.lutheran.hu/new/index.php

Események az Európai Protestáns Egyházak Közössége hatodik nagygyűlésének (Budapest, szeptember 12-18.) Erősödő Közösség – a Protestantizmus Arculata Európában” címmel rendezett konferenciájának programjából

Nyitó istentisztelet - Szeptember 12. este 8 óra

A protestáns nagygyűlés megnyitó úrvacsorai istentiszteletére a Deák téri evangélikus templomban dr. Bölcskei Gusztáv református püspök, a Zsinat lelkészi elnöke szolgálatával kerül sor.

  

Dr. Wolfgang Huber püspök előadása a Ráday Kollégiumban - Szeptember 13.

A konferencia első napjának teológiai főelőadását a nemzetközi hírű és jelentőségű dr. Wolfgang Huber német püspök, az EKD elnöke tartja a református Ráday Kollégium dísztermében. (Budapest, Ráday u. 28.)

Prőhle Gergely előadása   - Szeptember 15.

Prőhle Gergely, a MEE országos felügyelője „Egyház, állam, média” címmel tart előadást az Európai Protestáns Egyházak Közössége hatodik, Budapesten megrendezett nagygyűlésének keretében a Zákeus Média Centrumban (1204, Budapest, Ady Endre u. 89.) szeptember 15-én délután 2-kor.   

Kapcsolattartó: evangzmc@freestart.hu

A Déli Egyházkerület új felügyelőjének beiktatása - Szeptember 16.

A Déli Evangélikus Egyházkerület gyülekezetei az egyházkerület új felügyelőjének Radosné Lengyel Annát választották. Beiktatására szeptember 16-án, szombaton, fél 11 órai kezdettel a kecskeméti evangélikus templomban, ünnepi istentisztelet keretében kerül sor. Az iktatás szolgálatát Gáncs Péter püspök végzi. Az alkalmat ünnepi közgyűlés követi.

További információk: a 06-1-338-23-02-es telefonszámon.

www.del.lutheran.hu

  - Kiállítás és előadás Payr Sándor emlékére - Szeptember 11.

A sárvári Sylvester János Könyvtár (Sárvár,Várkerület 1.) szervezésében szeptember 11-én 17 órakor kiállítás nyílik a 145 éve született, 1886 szeptemberétől 1887 márciusáig Sárváron is szolgált Payr Sándor lelkész, tanár, egyháztörténész emlékére. A kiállítás megnyitóját követő előadáson Payr Sándor életművét, munkásságát D. Keveházi László nyugalmazott esperes, egyháztörténész méltatja. 

Hálaadó istentisztelet Ózdon - Szeptember 17.

Hálaadó istentisztelet keretében áldja meg dr. Fabiny Tamás püspök a megújult ózdi templomot. A hosszan elhúzódó munkálatok nyomán a gyülekezet tagjainak áldozatkészségével, állami támogatással és közegyházi finanszírozással teljes pompájában gyönyörködhet mindenki, aki az ózdi evangélikus templomot meglátogatja.

A jelentős szerkezeti felújítás és igényes belső festés mellett elkészült a hangversenyezésre is alkalmas orgona rekonstrukciója is. Az ózdi kicsiny egyházközség az evangélikusság szempontjából különösen is szórványhelyzetben lévő Borsodban végvárnak számít. A templom felújításában jelentős szerepe volt Tóth Melinda lelkésznőnek, valamint Mekota Ervinnek, a MEE építési osztályvezetőjének.

Forrás: OI

Ülésezett a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Elnöksége - Szeptember 7.

2006. szeptember 7-én tartotta az új munkaév első ülését a MEE országos elnöksége. Ezen  jelen voltak az általános választások kapcsán már ismertté vált új felügyelők. Utoljára vett részt szavazati joggal a két leköszönő egyházkerületi felügyelő: Szemerei Zoltán és dr. Weltler János. Először volt jelen Lengyel Anna és Szabó György. 

Az ülésen az elnökség tájékozódott az általános választások folyamatairól és az ahhoz kapcsolódó személyi kérdésekről, amelyek részben a választott tisztségviselőket, részben pedig az átszerveződő  országos irodai feladatköröket ellátókat érinti. Az anyagi döntések sorában több – viharkárral kapcsolatos – segély ügye szerepelt. Az elnökség véglegesítette az országos felügyelő beiktatásának tervezett helyét és idejét. Prőhle Gergelyt 2006. október 27-én, pénteken, 16 órakor iktatják hivatalába a Budapest Deák-téri templomban. 

Az operatív vezető testület napirendi pontként kapott tájékoztatást az egyház székházának ügyéről. Az elnökség minden nehézség ellenére kitart amellett a döntése mellett, hogy megfelelő módot keres az Üllői úti épület kiváltására, ill. hasznosítására, hiszen annak felújítása, üzemeltetése hosszú távon az egyház egésze számára elviselhetetlen terhet jelent. 

Kapcsolattartó: karoly.hafenscher@lutheran.hu

Oktatási-Nevelési Bizottság ülése az MEE Országos Irodában - Szeptember 18.

Az oktatási intézmények zsinati küldöttei választásának előkészítése lesz napirenden az Oktatási Bizottság soron következő ülésén. A MEE evangélikus oktatási intézményei a zsinatba 2 tagot, ill. minden tagnak 2-2 póttagot választhatnak meg. Ennek előkészítésére kerül sor a szeptember 18-ai ülés alkalmával.

Az Országos Közgyűlés oktatásügyért felelős bizottsága ezen az ülésen értékeli ki az egyházi iskolákban lezajlott 2005/2006-os tanévet.

Kapcsolattartó: eva.mihalyi@lutheran.hu

Impresszum

A Magyarországi Evangélikus Egyház Hírlevele

Felelős kiadó: Hafenscher Károly szóvivő, orsz. irodaigazgató

Felelős szerkesztő: Kőháti Dorottya hírfelelős

hirszolgalat@evangelikus.hu

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben