Tűzijáték közelről: Ott voltunk a 150 ezer ember között – Diavetítéssel!

Létrehozás: 2011. augusztus 22., 11:46 Legutolsó módosítás: 2011. augusztus 22., 11:59

Budapest – Már kora estétől fogva várakoztak az emberek Budapesten a rakpartokon és az oda vezető utcák torkolatában, hogy megtekintsék az idei ünnepi tűzijátékot. Az MTI híre szerint mintegy 150000 ember volt kíváncsi az ünnepi csinnadrattára. Mi is ott voltunk közöttük. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

A Duna-parthoz vezető utakon már kora délután nem lehetett parkolóhelyet találni, a tömegközlekedési változások miatt sokan csak gyalogosan tudják megközelíteni a tűzijáték helyszínét. De jó is volt ez így, gyerek és szülő is élvezhette a budapesti tömegközlekedés bájait és persze bajait.

A rakpartoknál mentő- és tűzoltóautók, rendőrségi járművek várakoznak, a kihelyezett hangszórókon élő rádióadás kívánságműsora volt hallható, így sem a gyerekek (Hű, anya nézd, milyen frankó az a mentő!), sem a felnőttek (Figyelj, drágám, Szent István napján Koppányról dalolnak!?!) nem unatkozhattak.

Aztán jött a várva várt tűzijáték. Egymás után robbantak a rakéták.
Apák nyakában sok gyerek, családok kutyával, nagymamával. Volt aki egész piknikes kosárral, rekesz sörökkel érkezett. Népünnepély. És mindenki videózik, meg fényképezkedik.

A híradások szerint ez évben négy helyszínről tizenhatezer darabot lőttek fel a félórásra tervezett tűzijáték alatt, több mint két és félszer annyit, mint tavaly.

A tavalyihoz hasonlóan idén is az elsődleges kilövési terület a Dunán állomásozó három uszály volt, amelyekből kettő a Margit-híd és a Lánchíd között, egy pedig a Vigadó téri kikötővel szemben horgonyzott. A negyedik helyszín a Gellért-hegy volt, ahol a megszokottól eltérően nem a Citadellára, hanem a Szabadság-szobor elé telepítették a rakétákat.

Vártuk a beharangozott szivecskét, de azt nem kaptuk el, ellenben sok volt a pitypang. A harminc perces műsorban a tájékoztató szöveg szerint fontos szerephez jutott a Duna, illetve az elmúlt fél év magyar EU elnöksége. Mondjuk azt, hogy szép volt, különben sem szeretem a túlzott megideologizálását a művészeti produkcióknak.

Mi a Battyhány téren álltunk, a Parlamenttel szemben, mert a díszkivilágítás nagyon érdekelt. És végre eljött a várva várt pillanat. A Miénk a ház akcióban résztvevő kisgyerekek bekapcsolhatták együttes erővel a Parlament új díszkivilágítását. Az is szép lett.

Némi képi ízelítő:

t.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben