Szilveszteri ünneplés

— Felvéve: , , , ,
Létrehozás: 2008. december 31., 12:29 Legutolsó módosítás: 2008. december 31., 13:20

Szilveszter estéjén és az újév első napján számos szimbolikus jelentőségű tevékenységet végzünk. Ilyen az álarc viselése és a zajkeltés, trombitálás a szerencsétlenség elijesztésére, a hagyományosan meghatározott ételek és italok fogyasztása és a bulizás, szórakozás. De vajon mire is jó mindez?

 
 

Hiedelmek

A hiedelmek szerint az új év annak szellemében telik majd, ahogyan az előző év utolsó illetve az újév első napját töltöttük. Szórakozunk tehát, hogy az elkövetkező évünk is vidám és mókás legyen, és fogadalmakat teszünk, hiszen úgy véljük, egy új fejezet kezdetén könnyebb változtatnunk életünkön.

Szilveszter névnap: latin eredetű, jelentése erdei, erdőben élő.

Az ünnepen szerencsét, gazdagságot hozó ételeket, italokat fogyasztunk. A szilveszteri vacsora fő fogása a malacsült, mivel az ifjú sertés a földet túrva kifordíthatja nekünk a szerencsét. Épp ilyen megfontolásból nem szokás lábasjószágot és baromfit enni, mivel az előbbi hátrafelé rúgva okozhat bajt, az utóbbi pedig elkaparhatja a szerencsénket.

Szilveszter – A Gergely-naptár utolsó napja. Valaha ezen a napon pisztolylövésekkel és harangok hallatásával üldözték el a démonokat és a gonosz szellemeket. A hit szerint a rosszat még az új év kezdete előtt el kellett üldözni.

A lencse illetve egyéb sok apró szemből álló étel, elsősorban hüvelyesek (bab, borsó) fogyasztásának hátterében az a cél áll, hogy az új évben legalább annyi pénzünk legyen, mint amennyi szem lencsét, babot, borsót ettünk már a legelején.

Úri muri

Ebbe a sorba illeszkedik a pezsgő ivása is. A ma már a legtöbbek számára megfizethető ital nagyon sokáig csak a leggazdagabbak itala volt. Dom Perignon francia szerzetes az 1600-as évek végén állított elő először borból pezsgőt és egészen a XIX. század közepéig egyedileg, üvegenként készítették ezt.

Az 1850-es évek óta ismert a tankpezsgő-készítés, amely a pezsgő árának jelentős csökkenéséhez vezetett, és ezáltal a kiváltságosok itala az egyszerű földi halandók számára is elérhetővé vált. A luxus érzete azonban mind a mai napig hozzákapcsolódik a pezsgőiváshoz.

Fogadalmak

A szilveszterkor tett fogadalmak is különleges jelentőséggel bírnak - legalábbis azt hisszük. Sokan ilyenkor szeretnék letenni végleg a cigarettát, mások megfogadják, hogy az új évben több időt próbálnak majd eltölteni szeretteikkel. Vannak, akik ezen a napon kezdik újra kapcsolatukat, felmelegítve a régi viszonyt. Van aki épp e napon fogadja meg, hogy fogyókúrába kezd, bio ételeket, esetleg vegetáriánus kaját fog csak jövőre fogyasztani.

Ami embernek lehetetlen

Az év igéje: 2009: „Ami lehetetlen az embereknek, az Istennek lehetséges” (Lk 18,27)

A nagy mulatozás, fogadalomtételek közepette azonban nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy ezek a fogadalmak pusztán saját erőnkből kevésbé vitelezhetőek ki. Az ünnep hevében kimondott szót, emberi mivoltunk miatt nem biztos, hogy be is fogjuk tudni tartani az év folyamán. Másnapra már csak a fejfájás marad és lehet, hogy nem is emlékezünk arra, miket mondtunk az éjszaka.

Ez nem azt jelenti persze, hogy ne érezzük jól magunkat, hogy ne ünnepeljünk ezen az éjszakán, nem mulassunk felhőtlenül. De tudjuk közben mindvégig, hogy ami lehetetlen számunkra, az Istennel lehetséges lehet.

Ezért aztán búcsúztassuk az évet Istennel és nézzünk előre az új felé szintén Isten segítségével. Ha benne bízunk, rá hagyatkozunk, akkor kéréseink, imádságaink is hamarabb meghallgatásra lelnek és így fogadalmainkat is könnyebben véghez tudjuk majd vinni.  

Ez történt ezen a napon:

1897Brooklyn utolsó napja városként. 1898. január 1-jén New York Citybe olvasztották.
1961 – A Beach Boys először lépett fel.
1970 – Paul McCartney pert indított a Beatles felbomlasztására, hogy végre megkapja részét.
1971A Beatles felbomlott.
1999 – Az 1979-es Panama-csatorna Egyezmény lejártával a Panamai Köztársaságra szállt át a csatorna feletti felügyeleti jog.
1999 – Borisz Jelcin Putyin javára lemondott Oroszország miniszterelnökségéről.

Ki született szilveszterkor?

Sir Anthony Hopkins, színész, 1937
Val Kilmer, színész, 1959
Bebe Neuwirth, színész, 1958
Patti Smith, énekes, 1946
Donna Summer, énekesnő, 1948
Joe McIntyre (New Kids on the Block), 1973.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben