Roma krisztológia

Létrehozás: 2008. december 04., 15:04 Legutolsó módosítás: 2008. december 04., 15:05

Nem loptunk mi csak egy szöget, Jézus vérző tenyeréből ... - Bolla Zsuzsanna írása

- Nem loptunk mi csak egy szöget Jézus vérző tenyeréből… - csengenek az úgynevezett cigány himnusz sorai. De konkrétan mit is jelentenek ezek.

Ez a vers egy régi ballada, nem is tudom, hogy és miként került feljegyzésre.

Azt sem tudom, hogy a szöglopás legendája le van-e valahol írva, én mindenesetre Choli Daróczy József cigány költőtől és fordítótól ismerem a történetet, mely szerint, amikor Jézus keresztre feszítették és a katonák ütötték épp a szögeket, ott téblábolt egy cigány férfi is. Állítólag Jézus tanítványa volt.

Amikor a katonák Jézus egyik kezét a kereszthez szögezték és átmentek a másik oldalra, felszögezni a másikat is, akkor a cigány odasomfordált és kihúzta Jézus tenyeréből a szöget.
Nem akarta, hogy a Megváltó tovább szenvedjen. Nem bírta nézni Jézus szenvedését, sírt, de cselekedett. Ellopta a szöget.

A katonák mérgesek lettek, és elkergették, de a véres szöget nem tudták visszavenni tőle, mert a cigány messze szaladt vele. - Valahol biztosan van egy tényleg eredeti szög a keresztből… talán… őrzik egy kolostorban, múzeumban, ereklyeként és ez akár még ez is lehet(ne). -

Mivel azonban a keresztre feszítéshez négy szöget kaptak a katonák és nem volt több, (csak három szögük maradt), ezért kénytelenek voltak Jézus lábait „csupán” egy szöggel felszögelni.

- Nem loptunk mi csak egy szöget Jézus vérző tenyeréből… - és azóta is éneklik ezt a cigányok. És mesélik a legendát.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben