Ausztrál tűzvész: Melbourne-i magyar asszony levele Magyarországra

Létrehozás: 2009. február 16., 11:46 Legutolsó módosítás: 2009. február 16., 11:50

Ezt a levelet Ausztráliából küldték, ahol a napokban hatalmas tűzvész pusztított. A levelet Bencze Imréné juttatta el szerkesztőségünkbe. A személyes részeket természetesen nem közöljük, csak a tűzről szóló leírást, amely bármely tudósításnál személyesebben festi le az ottaniak tragédiáját. Imádkozzunk testvéreinkért!

Ausztrál tűzvész: Melbourne-i magyar asszony levele Magyarországra

Pusztulás

"Gondoltam, hogy a hír eljutott hozzátok is, mert valóban itt most rendkívüli tragédiának vagyunk a szemtanúi. Mi személyesen nem vagyunk érintve, de Melbourne-től kb. 40 – 50 km körzetben borzalmas tűzpusztítás volt az elmúlt napokban. Az idén itt szinte nem volt igazi meleg nyár, de kb. 2 héttel ezelőtt hirtelen olyan melegek lettek, hogy naponta 40 C fölött volt a hőmérséklet, és mivel semmi eső nem esett már hónapok óta, minden növény megszáradt.  A fű kiszáradt, bokrok, fák teljesen megbarnultak, és hullnak a levelek, pedig még csak nyár közepe van. A múlt szombatra 46,4 C fokot  mondott az időjárás jelentés, ami be is következett. Ez olyan borzasztó hőség, amit nem is tudok szavakkal érzékeltetni. Ilyen idő Melbourne-ben még nem volt Ausztrália történelmében. Ehhez még jött egy erős északi szél, 100 km-en felüli sebességgel. -  Melbourne környéke gyönyörű szép fás dimbes-dombos  vidék, tele kis falucskákkal, ahol  gyümölcsöt, zöldségfélét termelnek,  kirándulóhelyek kis  penziókkal stb.  Ezen a részen megindult egy erdőtűz, és a 46.4 C hőség és erős északi szél  úgy vitte ezt a félelmetes tüzet, hogy  nem volt  idő, és segítség  elkerülni.  Egész települések eltűntek a föld színéről.  Eddig 181 halottat számoltak (2009. 02. 16-i hírek szerint már 189! - aszerk.), de ez 300 fölé fog emelkedni, mert még csak most kezdték igazán „feldolgozni” a károkat. Itt az embereknek az volt a lehetősége, hogy tűz esetén vagy időben hagyják el a házukat, vagy maradjanak megvédeni. Sok ember maradni akart, és amikor látták, hogy a tűz milyen őrült sebességgel orkánszerűen közeledett, akkor akartak elmenekülni. Így a kis hegyi utak tele vannak kiégett autókkal és holt-testekkel.  Ilyen tragédia és pusztítás Ausztráliában még nem volt.
Szombat óta a rádió, televízió csak ezt mutatja. Rengeteg ember ott van minden nélkül, elveszítették házukat, minden emléküket, minden személyi papírjukat, családtagjaikat.  Vasárnap óta nagy méretű segélyszolgáltatás indult meg.  A katonaság segítségével sátrakat állítottak fel a hontalanoknak,
A Vörös Kereszt és más szervezetek ruhát, ennivalót adnak nekik.  Az ausztrálok rendkívüli jól tudnak szervezni ilyen segélyszolgáltatást.  Mi pénzt tudunk adni, mert arra van a legnagyobb szükség.
Ma reggel mondták be először, hogy pillanatnyilag minden tűz kontrol alatt van. Az embereknek adnak pénzt, hogy meginduljanak. Sok ember csak a rajta lévő ruhában van, és nem tudja magát igazolni, mert még a papírjai is elvesztek.  Szörnyű ezt látni. Még most mennek végig a kiégett településeken, és keresik a halottakat, felmérik a károkat.  Az állam minden segítséget megad a károsultaknak.  Minden család mellé adnak egy állami megbízottat, aki  segít nekik kidolgozni, hogy  mit tudnak csinálni az életükkel.  Sok iskola is leégett, így a gyerekeknek erről is kell gondoskodni.  Mi mindnyájan nagyon meg vagyunk rendülve, és bár személyesen nem vagyunk érintve, de mégis átérezzük az egész tragédiát, és lelkileg megráz bennünket.
Így most akármi más problémánk van, arra gondolunk, hogy az mind semmi ahhoz képest, amit a tűzkárosultak élnek át." 

Legújabb hírek a tűzvészről:

http://www.theaustralian.news.com.au/story/0,25197,25064057-12377,00.html

http://www.news.com.au/story/0,27574,25062513-421,00.html 

További képek:

http://www.news.com.au/gallery/0,22010,5037339-5006020,00.html 

Kapcsolódó híreink oldalunkon:

Imádságban gondoljunk ausztrál testvéreinkre! - A Lutheránus Világszövetség üzenete az ausztráliai tűzvésszel kapcsolatban

A pápa is kifejezte együttérzését az ausztráliai tűz miatt  - XVI. Benedek üzenete

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben