Luxus hajóutak a válságsújtotta Haitire

Létrehozás: 2010. január 19., 13:38 Legutolsó módosítás: 2010. január 19., 13:53

Bár Haiti nem annyira kedvelt uticél, mint a szomszédos állam, a Dominikai Köztársaság, mégis ezekben a hetekben több luxushajó is kiköt a szigeten. Csupán 100 kilométerre a teljesen szétrombolt fővárostól, Port-Au-Princetől, ezeknek a luxushajóknak az utasai kedvükre élvezhetik a szinte érintetlen strandokat és italaikat függőágyukban szürcsölgetve pihengethetnek. Forrás: evangelisch.de / Barbara Holt / fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Luxus hajóutak a válságsújtotta Haitire

Fotó: The NewYorkTimes/Redux/laif

Amíg Haiti földrengés sújtotta részén több tízezer ember az életéért küzd, az ország észak-nyugati részén, a partoktól körülbelül száz kilométernyire luxushajók úsznak a vízen, fedélzetükön turistákkal, akik utazásukból egy napot Labadeeban töltenek, ahol a trópusi strandot élvezhetik és hideg italaikat fogyaszthatják függőágyaikban, de ha úgy tetszik kajakozhatnak is vagy az „Aqua Park”-ban pihenhetnek.

Ezekben a hetekben három hajót is küld ide az amerikai Royal Carribean. Az „Independence of the Seas” épp az elmúlt pénteken vendégeskedett Labadee kikötőjében. A Royal Carribean egyébként már 1986-ban megvásárolta a félszigetet és ott magán üdülőt működtet, ahová kizárólag turisták és a személyzet rendelkeznek belépési joggal. Haiti valódi életéről a turisták csak keveset érzékelnek: a területet kerítés és fegyveres őrök védik.

A döntés nem volt könnyű a cég számára

A területen kereken 230 Haiti állampolgárt foglalkoztatnak és becslések szerint további 300 ember függ még ettől az idegenforgalmi intézménytől. A földrengés előtt Labadee volt a Haiti turizmus újraindításának reményteli kezdete. A Royal Carribean nemrégiben 55 millió dollárt fektetett a kikötő megépítésébe és 2010 májusától pedig a világ legnagyobb tengerjáró hajója, az „Oasis of the Seas” is kikötne itt, fedélzetén mintegy hatezer utassal.

Az emberi katasztrófa ellenére azonban a Royal Carribean vezetése úgy döntött, hogy továbbra is megszervezik az utazásokat. A döntés azonban nem volt könnyű – írta a vállalat weblogján John Weis alelnök. Mégis arra a döntésre jutottak, hogy éppen ebben a helyzetben nem szabad magára hagyniuk az országot.

„Labadee fontos Haiti újjáépítése szempontjából és több száz ember élete függ tőle. Az ország is profitál a bevételekből, amelyeket a turisták fizetnek az ország megtekintésekor.” Ezenkívül ezek a hajók nem csak embereket, hanem fontos segélyszállítmányokat is hozhatnak az országba.

Egy millió dollár adomány

Valóban az elmúlt héten 40 raklap rizst, babot, tejport, vizet és konzervet szállított az „Independence of the Seas” a fedélzetén és a vállalkozó sikeresnek értékelte a látogatást. A javak elosztását az amerikai segélyszervezetek vették át. A helyi üzletek mind nyitva voltak – Labadee-t nem sújtotta földrengés. „Vendégeink pedig boldogok voltak, hogy az utazás nyereségét cégünk mind Labadee-nak ajánlotta fel.”

A hajózási cég emellett bejelentette, hogy legalább egy millió dollárt fog segélyszállítmányokba és humanitárius támogatásokba fektetni Haitin. A cég több mint 200 haiti dolgozója és családja is támogatást kap, áll a cég sajtóközleményében. A Royal Caribbean hajók fedélzetén utazók adományaikat felírhatják számlájukhoz.

A hajók a hajléktalanok szállásai lehetnének?

A hajók nem minden utasa kezelte pozitívan a vállalkozó döntését. Sokan nem tartják jónak, hogy továbbra is kikötnek Haiti szigetén. „Hogyan élvezhetjük a szabadságunkat, ha közben mérföldekre tőlünk halál és rombolás uralkodik?” – kérdezi a blog egyik hozzászólója és szeretné lemondani már előjegyzett utazását.

„Majdnem embertelen” – véli egy másik, aki már annak a gondolatától is irtózik, hogy strandra menjen, miközben tőle távolabb emberek éheznek és szomjaznak és az életükért küzdenek.

Más vendégek pedig azt javasolták, hogy a hajókat kössék ki Haiti mellett, és a hajléktalanná vált embereknek ezeken biztosítsanak szállást. Páran szeretnének lemondani a kirándulásról, és azt akarják, hogy segélyszállítmányokat vigyenek a fedélzeten.

Megint mások arra kérték a Royal Carribeant, azért töröljék a Haiti utazásokat, mert ez veszélyezteti az utasok életét, például hogy romlott vizet fognak fogyasztani a földrengés miatt.

És Ön? Mit gondol arról, hogy ezek a luxushajók a természeti csapás sújtotta vidékre mennek? A Royal Caribbeannek valóban meg kellene nyitnia kikötőit a segélyszállítmányok előtt, át kellene adnia hajóit a szegény hajléktalanoknak? Vagy ne menjen több luxushajó Haitire? Ön talán szeretne ezekben a napokban egy magánstrandon napozni? Írja meg véleményét a cikk alatt.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben