Kőbányai betlehem – Haza lehet vinni éjszakára Jézust

Létrehozás: 2010. december 20., 10:15 Legutolsó módosítás: 2010. december 20., 10:28

Egyedülálló kezdeményezésnek lehettünk tanúi Budapest X. kerületében, Kőbányán. Advent első vasárnapja óta (november 28) életnagyságú betlehem áll a Polgármesteri Hivatal előtt, ahol hétről hétre rövid műsorral egybekötött együttléten gyújtják meg az adventi koszorú gyertyáit. Ráadásul esténként még a bepólyált kis Jézust is magunkkal vihetjük. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

 
 

November 28-án, az első adventi vasárnapon, gyönyörű hóesésben, családok, kisgyermekek, idősek meghitt együttléte keretében tekinthették meg a kőbányaiak a Polgármesteri Hivatal előtt felállított betlehemet, ahol beszédek hangoztak el és Balogh Attila katolikus plébános meg is áldotta a betlehemi jászolt, meggyújtotta az adventi koszorú első gyertyáját. Azóta is minden vasárnap meggyújtanak egy-egy gyertyát a koszorún és minden estére ajánlkozó családok befogadhatják a jászolban fekvő Jézust.

Idegenül hangzik számomra az, hogy ezt a Jézus babát haza lehet vinni. Abban az esetben, ha itt valóban a családok a gyermek Jézus köré ülve imádkoznak és beszélgetnek arról gyerekeiknek, hogy Jézus felnőve mit is tett az emberiségért, akkor ezt elfogadhatónak tartom. Ha azonban csak babázás és jézuskázás megy, akkor az egész betlehemesnek nincsen értelme.

Nem tudom, más szülők hogy vannak ezzel: nálunk tudatosan azt mondjuk, hogy az angyalok hozzák az ajándékokat, és nem a Jézuska, mert azt hiszem és vallom, hogy Jézust nem a betlehemi jászolba kell visszafektetni, hanem be kell fogadni a szívünkbe és az nem megy, ha Jézuskát látunk benne és nem a hatalmas mennyei Urat, Jézust. És ezt már gyerekkorban így kell tudatosítani.

Imádkozzunk azért, hogy ezen a karácsonyon és minden karácsonyon ne Jézuska, a kis Jézus, hanem Jézus, a mi Urunk és Megváltónk legyen a középpontban.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben