Az ország karácsonyfája

— Felvéve: ,
Létrehozás: 2009. január 09., 14:00 Legutolsó módosítás: 2009. január 09., 14:08

Budapest - Furcsa volt számomra, amikor a tévében a tudósításokat láttam arról, hogy már december 27-én feldarabolták a Parlament előtt felállított 18 méteres ország karácsonyfáját. Bolla Zsuzsanna írása.

Az ország karácsonyfája

Így állították fel

A Kossuth teret december 6-tól díszítette a Bükki Nemzeti Park területén található, többségében szlovák nemzetiségűek lakta Répáshuta mellől érkezett fa. A hozzávetőleg 2 tonnás lucfenyőt december 2-án délelőtt vágták ki az Északerdő Zrt. szakemberei. A karácsonyfát a honvédség műszaki dandárjának tagjai szállították Budapestre, sőt a biztonságos szállítás érdekében Budapest határáig az Országos Rendőr-főkapitányság, onnan a Kossuth térre pedig a Budapesti Rendőr-főkapitányság járművei kísérték.

Az ország karácsonyfája december 3-án a hajnali órákban érkezett végül a Parlament elé, majd a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság, valamint Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szakembereinek segítségével állították fel, kapta meg az ünnepi díszeit, amelyek rajta is maradtak egészen december 27-ig, amikor is elrendelték a ledöntését és a felaprítását.

Értem én és természetesen nagyon jó dolog az, hogy egy négygyermekes család melegét szolgálja a fa, és ebben egyetértek a Baptista Szeretetszolgálat kezdeményezésével, hogy ha kell a tüzelő, bizony bontani kell, de talán lehetett volna azt a tüzelőt egészen másból is biztosítani. Például abból, hogy ha idén picit dobnak a szociális juttatásokon, de ebbe ne menjünk inkább bele.

Csupán az zavar engem az egészben, hogy én megszoktam: otthon, a lakásunkban, ha pergett a fa, ha nem, mi mégis mindig „kihúztuk” vele vízkereszt ünnepéig és csak azután szedtük le róla a maradék szaloncukrokat és díszeket.

Ráadásul a világ másik felén, így Bécsben, Párizsban vagy akár Prágában az ország karácsonyfája idén is vízkeresztig a helyén állt, teljes pompájában. Hiszen vízkereszt a karácsonyi ünnepsor vége. Tudják ők ott ezt jól, és nem bontanak addig. Bezzeg mi, magyarok. Nem érdekelnek a napkeleti bölcsek, nem érdekel a hagyomány, az egyházi ünnep méltósága, az ortodox karácsony, nem érdekel a vízszentelés hagyománya, mi csak bontunk.

A Jézus születésének emlékére állított karácsonyfa általában ugyan vízkereszt napjáig díszíti a lelkünket, és melegíti a szívünket, de Magyarország karácsonyfájával ez nem így volt. Szerintem velem együtt többen megsiratták azt a gyönyörű és hatalmas fenyőt. De ez úgy tűnik, a mai világban senkit sem érdekel.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben