Az egyházak a megújuló energiát támogatják az atom helyett

Létrehozás: 2010. szeptember 03., 10:02 Legutolsó módosítás: 2010. szeptember 03., 10:03

Németország több tartományi egyházában követelték a szeptember 3-án tartott teremtés napja kapcsán , hogy minél előbb hagyjon fel az emberiség az atomenergiával és álljon át a megújuló energiaforrásokra. Forrás: epd.de, evangelikus.hu

„Az atomerőművek működtetése veszélyes zsákutcához vezet” – áll a Vesztfáliai Protestáns Egyház és az Egyesült Protestáns Misszió (VEM) által kiadott közös nyilatkozatban. A Hessen-Nassaui Protestáns Egyház is elutasította azt, hogy a jelenleg működő 17 német atomerőművet tovább üzemeltessék az országban.

A teremtés ökumenikus napját a Keresztény Egyházak Munkaközössége hozta létre. A jövőben minden évben szeptember első péntekén meg fogják ezt ünnepelni, Németország különböző pontjai és szeretnék felhívni ezzel a figyelmet arra, hogy a teremtett világgal az embernek gondosabban kellene bánnia.

Az atomhulladékok ügye még mindig nyitott

Alfred Buß vesztfáliai egyházi elöljáró és Jochen Motte VEM elnök kijelentették, hogy felelőtlenség, ha továbbra is az atomenergiára épít az emberiség. Nem csak az atomenergia által okozott visszafordíthatatlan károk miatt, hanem azért is, mert az atomhulladékok ügye még mindig tisztázatlan. Az atomerőművek nem alkalmasak arra, hogy áthidalják a megújuló energiára való átállást, mert nem lehet ezeket rugalmasan irányítani. „Megakadályozzák azoknak az áramhálózatoknak a felépítését, amelyek a decentralizációra és a regeneratív energianyerésre irányulnak.”

Buß és Motte új energia koncepció létrehozását követelték, hogy minél gyorsabban és konzekvensen lehessen átállni a megújuló energiaforrásokra. A technika mai állása szerint 2050-re komplett átállást lehetne megvalósítani.

„Felszólítjuk a Szövetségi Kormányzatot, hogy szálljon ki a magenergia hasznosításából és tartsák magukat a kétezerben és a 2002-ben meghozott atomtörvényi szabályozásokhoz” – áll a nyilatkozatban.

Nap, szél, víz és biomassza

A hessen-nassaui természetvédelmi felelős, Hubert Meisinger lelkész is arra szólított fel, hogy konzekvensen építsünk a nap, szél, víz és biomassza megújuló energiaforrásaira. A keresztények Isten előtt is felelősséget hordoznak az emberek és az egész természetért. Ez a felelősség tartós klímavédelmet követel, amelyet csak akkor tudunk teljesíteni, ha minél gyorsabban és következetesebben átállunk a megújuló energiára.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben