A Polanski-ügy: Bűn, bűnösség, megbocsátás

Létrehozás: 2009. október 01., 12:11 Legutolsó módosítás: 2009. október 01., 12:12

Roman Polanskit nemrégiben Svájcban letartóztatták, mert 30 évvel ezelőtt egy 13 éves lánnyal létesített szexuális viszont. Az áldozat már megbocsátott a rendezőnek. A kegyelem pedig Isten ajándéka. Forrás: evangelisch.de, Friedhelm Borggrefe.

Senki, még maga Roman Polanski sem tudhatja, mit jelent bűnben élni és felelősséget hordozni: „Isten malmai azonban lassan őrölnek, de biztosan.” A világhírű filmrendezőt a zürichi reptéren tartóztatták le. 1977-ben ugyanis egy akkor 13 éves lánnyal létesített szexuális kapcsolatot Kaliforniában. Polanskit fiatalkorú megerőszakolása, drog, perverzió és megrontás miatt vád alá helyezték. Ezenkívül ráadásul még az is bebizonyosodott róla, hogy drogot adott egy 14 évesnek. A Los Angeles-i bírósági tárgyalás elől Nagy-Britanniába menekült és aztán Párizsban élt. Sokan pedofilnek tartják a rendezőt, aki 30 éven át menekült bánössége elől és soha nem kapta meg a büntetését.

A sztár rendező ma már idős ember, 76 éves. Harmadik házasságában él. Két gyermeke van. Korunk egyik nem konvencionális rendezőjének számít. Filmjei olyan dármaiak, mint az életrajza: sátánizmus, erőszak, menekülés. Mindig olyan emberekről van szó, akik ki vannak szolgáltatva a Gonsoznak – vagy félelmeikben, vagy a való világban. Filmjei, mint a Zongorista (200) vagy a Twist Olivér (2005) vagy a filmóriás Macbeth (1971) is ezt támasztják alá.

Polanski 1977-es szexuális erőszakát a magánszférájában teljesen lezárta, de az ügy jogilag még mindig nyitott. Az egykor 13 éves lány ma már negyevenes éveiben jár és háromgyerekes édesanya. A Vanity Fair hasábjain 2009 augusztus 14-én pedig az asszony megbocsátott Polanskinak, sőt kegyelmet kért a rendező számára: „Az előítélet őt ugyanúgy sújtja, mint engem. Amerikában ő egy bűnöző. De azt hiszem, hogy tettéért már eleget bűnhődött. Soha többé nem beszéltünk egymással, de azt üzente nekem, hogy nagyon sajnálja, ami történt. Az emberek követnek el hibákat. Sok szerencsét kívánok neki még ahhoz, amibe belefog.” De Polanski ennek ellenére az árnyékban él és a bíróság változatlanul nem hozott ítéletet az ügyében.

A kegyelem a kulcsszó. Erről ő magának nem tud gondoskodni. A kegyelem Isten ajándéka. Lengyelország és Franciaország prominens közbenjárói csak kérhetik ezt a rendező számára. Ha a legjobb ügyvédeket is kapja, azok is csak a jogi igazságot mondathatják ki a számára. Ha a kegyelem a jog előtt történi, akkor egy másik per is elkezdődik. Az egykori kislány már elkezdte ezt a pert és megtette az első lépést. Ő tudja, mi a megbocsátás és Polanskinak minden jót kívánt. Ez több, mint amenyit elvárni lehet.

De Polanski miért nem kér saját maga számára kegyelmet? Fél attól, hogy ezzel jogi hibát követ el? Még mindig nyomja a lelkét az, amit egykor tett? El akarja tussolni azt, amit egykor tett? Menekül a szembenézés elől? Talán normálisnak tartja, hogy egy gyermeket megrontott?

30 évig bújkált, majd 2008-ban kérvényt nyújtott be a Los Angeles-i bíróságon, hogy az ellene egykor elindított eljárást függesszék fel. Az amerikaiak válasza a kiadatási kérelem volt. Ez jogi válasz. A kegyelem ebben az esetben nem lehetséges lehetőség.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben