A pénz és a szokások

— Felvéve: , , ,
Létrehozás: 2009. április 01., 13:22 Legutolsó módosítás: 2009. április 01., 13:22

A jó szokások rendet raknak az életünkben és biztonságot nyújtanak. Minden alkalommal meg kell azonban fontolnunk azt, is, mi a megfelelő cselekvési mód. Ez a pénzügyekre is igaz. De hogy lesznek a rossz szokásokból jó szokások? Forrás: Manfried G. Kuliga / neuesleben.com

Minden szokásnak megvan a saját története, legyen az szó rossz vagy jó szokásról. Mindegyiket „megtanuljuk”. Alapvetően szeretjük a szokásainkat – még akkor is, ha azt tudattalanul tesszük és gazdasági vagy egészségi okokból rossz hatással is van ránk. Egy példát említenék: amikor a sarki fűszereshez autóval megyünk friss zsemléért, annak ellenére, hogy gyalog olcsóbb és egészségesebb lenne.

Értelem az érzések helyett

A szokások kategória egyik tagja, ha a kontónkat hónapról hónapra kifuttatjuk a nullára, vagy állandóan mínuszban vagyunk. Bár az értelmünk azt mondja, hitelbe vásárolni túl drága, mégis, amikor a boltban állunk és a kívánt árucikket szorongatjuk, azt skandáljuk magunkban, hogy erre szükségünk van, kerül, amibe kerül.

Ezen azonban gyorsan változtatnunk kell, ha nem akarunk végérvényesen az adósságcsapdába esni. Az adósságokon csak szigorú kiadási tervvel juthatunk túl. A havonta rendelkezésünkre álló pénzt hetekre osszuk fel és valóban csak a hétre előirányzott összeget költsük el.

A harc megéri

Minden kezdet nehéz: Tudta azt, hogy az új szokásokat legalább negyvenszer végig kell csinálnunk, azaz gyakorolnunk kell ahhoz, hogy azokat valóban elsajátítsuk? Még maga Pál aposotl is tudta, hogy vannak visszahúzó erők. A római levélben (7,19) úgy vall erről, hogy bár ő mindig jót akar tenni, mégis rosszat tesz.

A jobb új szokásokért azonban megéri harcolni. Fontos, hogy ne hagyjuk magunkat letántorítani, ne hagyjuk, hogy kedvünket szegjék az akadályok.

Ha valóban szeretnénk jobb életkörülményeket, akkor fogadjunk el külső segítséget is. Ha nem várt dolgok jönnek közbe, akkor se adjuk fel. Tartsunk ki eltökéltségünk mellett!

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben