A film – 2012-ben lesz vége a világnak?

Létrehozás: 2009. november 12., 11:39 Legutolsó módosítás: 2009. november 12., 11:42

Már megint veszélyben a világ és egészen közel van a világvége: a maja-naptár szerint 2012 december 21-én lesz vége a világnak. A válságos időkben a végidőkről szóló spekulációk mindig felerősödnek. Legalábbis megfigyelhető, hogy a különleges dátumokról szóló hírek megszaporodnak és az évszámolgatások felélénkülnek. Most egyesek 2012-ben látják az események drámai betetőzését. Az egész csak kitaláció, vagy van valami emögött? Erre keresett választ a jesus.ch oldalon közzétett cikkében Bruno Graber. Fordította: Horváth-Bolla Zsuzsanna

A film – 2012-ben lesz vége a világnak?

A film plakátja

A magyar mozikban épp mától játsszák Roland Emmerich 2012 című filmjét. Ez azonban az amerikai űrkutatási hivatala NASA-t szokatlan lépésre kényszerítette: weboldalán ugyanis a NASA tagadja a világon elterjedt teóriákat arra nézve, hogy 2012 december 21-én a Föld egy Nibiru nevű bolygóval fog összeütközni. „Ezek a megállapítások nincsenek tényekkel alátámasztva” – magyarázta a NASA.

Roland Emmerich filmjében a világ megsemmisülése a következőképpen néz ki: Rióban az óriási Jézus-szobor leborul a hegy tetejéről. A Vatikán püspökei fejére esik a Sixtusi-kápolna kupolája. Az Egyesült Államokban egy repülőgép-hordozót egy óriási tsunami a Fehér Ház tetejére lök. A katasztrófafilmben a világ megsemmisülését földrengések, vulkánkitörések és óriási szökőárok kísérik. Az interneten a 2012 alkotóit is megérintette a végidő várás. Egy trailerben ugyanis egy férfihang a következőket mondja: „Fedezd fel az igazságot – Keresd 2012-t!”

Roland Emmerich nem hisz benne

A katasztrófafilm rendezője maga optimista és reméli, hogy az apokalipszis elmarad, és ezután még további filmeket fog tudni forgatni. „Már annyi prófácia volt, amelyek nem teljesültek. Egyébként a világ végében nem is hiszek” – mondta a TV Movie-nak adott egyik interjújában Emmerich.

Egyébként is optimista, soha nem aggódik azon, mi fog vele történi – hangsúlyozta a rendező.

Mit gondol erről az archeológia?

Van valami régészeti alapja ezeknek a feltételezéseknek? A hatvanas években találtak egy úgynevezett Monument 6-ot, amikor Dél-Mexikóban az autópályát építették. A még megmaradt részeken lévő felirat azt beszéli el, hogy 2012-ben egy hatalmas esemény fog bekövetkezni, amelyben a maja istenség, Bolon Yokte játszik szerepet. Ez az esemény egyfajta háborúval és a teremtéssel is összefügg. Az erózió és a kő töredezettsége miatt azonban a sorok vége szinte teljesen olvashatatlanná vált.

A régész, Guillermo Bernal a mexikói Nemzeti Független Egyetem tudósa úgy magyarázza az utolsó mondatot, hogy az istenség a mennyből fog alászállni. Bernal azonban hangsúlyozza, hogy a maják szerint 2012-ben nem ér véget a maja időszámítás, csak ez a kalendárium, hiszen vannak olyan írásos leletek, amelyek egészen a 4772-es évre nyúlnak.

A világvége elhalasztva

A 2012. december 21-ről szóló világvége teória számos könyvet és internetes oldalt töltött már meg. Hogy akkor a világ valóban véget ér, azt a maják semmiképpen nem állították biztosan.

„A prófécia nem is létezik” – állítja Andreas Fuls, a Geodézia és Geoinformációs technikai Intézet tudósa, Svájcban.

Számításai szerint a maja kutatás szerint a dátumok nem egyeznek jelenkori kultúránk időszámításával. Pontosan 208 év a különbség. Eszerint azonban a maja történelem feltételezett apokalipszise nem most, hanem majd csak 2220 november 6-án következik be, ha egyáltalán bekövetkezik. Tudós körökben a kutató természetesen visszatetszést keltett, ezen azonban nem csodálkozik: „A párbeszéd még csak most kezdődött erről a témáról” – mondja Fuls.

Nem kell félni

Sok ember félelmek között él – mondja Ann Martin, a Corell Egyetem tudósa, aki „Kíváncsi? Kérdezze meg az űrhajósokat”. Ő például olyan tanulóktól kapott levelet, akik nem akartak meghalni.

Mindig voltak emberek, akik jóslataikkal mellétrafáltak. A következő weboldalon például azokat az időpontokat sorolták fel kronológiai sorrendben, amikorra a világvégét megjósolták. www.unmoralische.de/weltuntergang.htm Megnyugtató valahol az az érzés, hogy hányszor mondták, mégsem történt.

A Biblia és a világvége

Hogy mikor is lesz a világ vége, senki sem tudja: „Az ég és a föld elmúlik, de az én beszédeim nem múlnak el. Azt a napot viszont, vagy azt az órát senki nem tudja: sem az ég angyalai, sem a Fiú, hanem csak az Atya egyedül.” (Mt 24, 35-36)

A Biblia azt állítja, hogy

* Jézus újra eljön.

* Istennek gondja van a világról, és nem veszítette el az ellenőrzést a világ dolgai felett.

* Ez a föld egyszer elmúlik majd, és jön majd helyette egy új, tökéletesebb világ.

Az embereket újra és újra elbizonytalanítják a végidőkről szóló spekulációk. A legtöbbször ezek a számok újra és újra megváltoznak, és mindig valami újhoz mérik hozzá őket. Valószínűleg most is ez fog történni.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben