Viharkárok - továbbra is várják a segítséget a bajbajutottak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Létrehozás: 2009. június 16., 21:00 Legutolsó módosítás: 2009. június 16., 21:01

Továbbra is várják a segítséget azok a szabolcs-szatmár-bereg megyei emberek, akiknek június első hétvégéjén tönkretette a vihar és a jégeső a házaikat és a termést. A térségben több, mint hétezer ház károsodott. Forrás: reformatus.hu

Bölcskei Gusztáv tiszántúli püspök az Európa Rádiónak adott interjújában elmondta, hogy a vihar napján és másnapján is a térségben járt, ahol az emberek nagyon várják a segítséget. A kártérítés azonban nem lesz teljes körű, hiszen sokaknak nincs biztosításuk, az állam pedig csak a kár enyhítését tudja vállalni.

A püspök arról is beszélt, hogy az egyháztagok nehéz helyzetbe kerültek, emiatt a gyülekezetek önfenntartó képessége is gyengül. A Tiszántúli Református Egyházkerület tanácsülésén úgy döntött, hogy a tartalékalapból tízmillió forintot csoportosít át a nyírségi emberek megsegítésére. „Lehet, valaki azt mondja, hogy ez nem túl sok pénz, de a megyei 102 millió forintos vis maior kerethez viszonyítva nem is olyan elhanyagolható összeg” – fűzte hozzá a püspök.

Bölcskei Gusztáv Bajnai Gordon miniszterelnökkel is találkozott, aki elmondta, hogy a biztosítókkal tárgyalások folynak annak érdekében, hogy felgyorsítsák a kifizetéseket. Bajnai Gordon ígéretet tett arra, hogy a vis maior keretből az önkormányzatok segítséget kapnak, az oktatási és kulturális tárcánál pedig közben jár, hogy a tizenkét megrongálódott egyházi épület számára is megnyíljon egy forrás, mert a jelenlegiből csak az önkormányzati és állami tulajdonú épületek támogathatók.

Bölcskei Gusztáv arról tájékoztatta a kormányfőt, hogy a Magyar Református Szeretetszolgálat önkéntesei a helyszínen segítenek. Egyházunk felhívással fordult gyülekezeteihez, intézményeihez, hogy önkéntes adományokkal segítsék a bajba jutottakat. A püspök reményét fejezte ki, hogy minél többen meghallják a segélykiáltást.

„Azok a kérdések, ilyen például a klímaváltozás, amelyekről úgy gondoltuk eddig, hogy nagyon távoliak, bizony itt is jelentkeznek” – tette hozzá a püspök, és utalt arra, hogy az egyháznak részt kell vállalnia a környezettudatos gondolkodás kialakításában.

A Magyar Református Szeretetszolgálat továbbra is várja a nyírségi vihar károsultjainak megsegítésére szánt adományokat az 10702019-85008898-51100005 számú számlaszámra. Az utalásnál kérik feltüntetni: „Jégkár – Nyírség”. Támogatói csekket a 06-30-4244879-es számon lehet kérni.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben