Üvegeztek a debreceni egyetem aulájában

Létrehozás: 2009. június 22., 09:46 Legutolsó módosítás: 2009. június 22., 09:47

Debrecen – Debreceni Egyetem aulájának díszes üvegablakai a II. világháborúban megsemmisültek. Az egyetem most azt tervezi, hogy három éven belül mind az öt díszes ablakot rekonstruálják. Az első a közelmúltban el is készült: a magyar királyság középcímere mellett Debrecen városának Isten bárányát ábrázoló emblémája és a Református Kollégium képe látható rajta. Forrás: NOL

A hatalmas díszablakokat a múlt század első felének neves üvegfestőjének Róth Miksának budapesti műhelyében készítették. Tervei ma már nem találhatók meg, de Vincze László, nyugalmazott rektori titkár kutatásának köszönhetően vázlatok és fekete-fehér fotók előkerültek az egyetemi kézirattárból, s ezek kiindulópontként szolgálhattak az ablakok rekonstruálásához.

A restaurálást Velledits Lajos, a Magyar Restaurátorkamara alelnöke irányította, míg Fényi Tibor történész, a budapesti Róth Miksa Emlékház igazgatója művészettörténeti kontextusba helyezte az üvegfestményeket. A műremeken látható városi, egyetemi és államcímerek heraldikai elemzésére Szálkai Tamás történész PhD-hallgató, a Magyar Heraldikai és Genealógiai Társaság tagját kérték fel.

A most felújított középső ólomüveg ablak a Szent Korona országainak jelképeiből egyesített magyar királysági középcímerrel, a debreceni kollégium képével, pajzstartó angyalokkal és az egykori névadó Tisza István családi címerével díszíttetett.  A mű a nagy egyetemekhez méltó patinát sugároz, s emeli az amúgy is tekintélyes intézmény fényét. Az egyetem vezetősége ezért elhatározta: három éven belül a további négy üvegablak felújítását is befejezik, s az egyetem ezzel ünnepelheti majd az épület megnyitásának 70. évfordulóját, és törvényi felállításának centenáriumát - tájékoztatott Dr. Fésüs László, a Debreceni Egyetem rektora.

A Debreceni Egyetem megszakítás nélküli, 470 éves múlttal ma az ország legrégebben, folyamatosan ugyanabban a városban működő felsőoktatási intézménye, 32 ezer hallgatójával és 1500 oktatójával az ország egyik legnagyobb egyeteme, amely 15 karával és 24 doktori iskolájával a legszélesebb képzési és kutatási kínálatot nyújtja.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben