Újra Fehérváron Szent Imre kőtáblája

Létrehozás: 2008. október 17., 21:07 Legutolsó módosítás: 2008. október 26., 16:08

Székesfehérvár - A Magyar Nemzeti Galériában való bemutatását követően "hazaérkeztek" a székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumba a Szent Imre születési helyének emléket állító reneszánsz kori kőtábla darabjai - tájékoztatta az MTI-t az egyházmegye sajtóreferense. Forrás: MTI/Hírextra

A Szent István és Imre herceg nevét tartalmazó emléktábla-töredék tavaly került elő Pray György pap-tanár, történész Salamon királyról és Szent Imréről írt, a Szent Imre 1000 éve című székesfehérvári kiállításon bemutatott könyvének "köszönhetően" - emlékeztetett Bertáné Pintér Katalin.

Pray György, aki 1764 és 1966 között a jezsuita gimnázium igazgatója volt, latin nyelvű munkájában egy Székesfehérváron töredékesen előkerült kőtábla szövegét írta le, amely Szent Imre szülőhelyének állított emléket. A tábla azonban elkallódott, s sokan még a létét is megkérdőjelezték. Mint kiderült, darabjait 1980 körül egy székesfehérvári törmelékkupac tetején találta meg Szücs György művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos titkára, aki akkoriban egyetemistaként a városban lakott. A kiállított könyv döbbentette rá, milyen értékes leletet őriz.Szent István, de főként Szent Imre székesfehérvári tiszteletében meghatározó jelentőségű emlék a székesfehérvári Egyházmegyei Gyűjtemény tulajdonába került, s látható lesz az Egyházmegyei Múzeumban.
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben