Új harangok érkeznek a Mátyás-templomba

Létrehozás: 2010. december 15., 09:31 Legutolsó módosítás: 2010. december 15., 09:32

Budapest – Négy új harang érkezik csütörtökön a budavári Mátyás-templom elé Passauból, ahol az elmúlt három hétben áthangolták és megtisztították a templom két régi harangját – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata kedden. Forrás: MTI

Az új harangokat egy hónapig közszemlére teszik a templom bejárata elé. A passaui Perner cég januárban kezdi meg a harangok beépítését a Mátyás-toronyba. Ennek során új, tölgyfa harangszékeket készítenek, amelyekben a négy nagyobb harang mellett egy-egy elleninga gondoskodik arról, hogy harangozás közben ne terheljék a tornyot a hatalmas tömegek lengése által keltett vízszintes irányú erők.

A régi és új harangok együttes megszólalására 2011 tavaszáig, előreláthatólag húsvétig kell várni. A plébánia 2008-ban nyerte el a Norvég Alap támogatását „A történelmi harangok rekonstrukciója és lengéscsillapító szerkezet elhelyezése a Mátyás-templomban” című pályázatával. A norvég támogatás mellett a projekt megvalósulásához nagyban hozzájárult a budavári önkormányzat, amely átvállalta a pályázati önrészt.

A passaui Rudolf Perner harangöntöde műhelyében három új harang az Úr Krisztus, valamint XII. Piusz és II. János Pál pápa tiszteletére készült: 200, 155, illetve 117 centiméter átmérőjűek, súlyuk 45, 19, illetve 15 mázsa. Ezeken kívül – Rudolf Perner ajándékaként – egy, Szent Margit tiszteletére öntött, 110 kilogrammos kisharang is érkezik az eddigi lélekharang felváltására.

A Mátyás-templom már meglévő két harangját Szent Károly és a Szentháromság tiszteletére szentelték fel. Az 1891-ben öntött Szent Károly harang 180 centiméter átmérőjű, súlya 32 mázsa, míg a templom legrégebbi, 1723-ban öntött Szentháromság harangja 105 centiméter átmérőjű, súlya 8 mázsa.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben