Új bibliai tanösvényt avattak

Létrehozás: 2008. október 10., 12:15 Legutolsó módosítás: 2008. október 25., 16:14

Forrás: MTI

Devecser - Bibliai témákat, főként Jézus életét feldolgozó 12 kilométeres tanösvényt adtak át a Veszprém megyei Somló-hegy közelében - mondta a kivitelezést vezető devecseri plébános, Mód Miklós.

A Biblia éve alkalmából elkészült tanösvény kezdőpontja Kolontár községben található, ahol a templomdomb oldalába társadalmi munkával vésték a Jézus születésének színteréül szolgáló betlehemi barlang élethű másolatát. A barlangban látható a betlehemi csillag szimbóluma és egy jászol is - közölte a plébános.

A Torna-patak mentén - ami a Jordán folyót jelképezi - a látogatók eljuthatnak Devecserre, ahol Jézus názáreti házának másolata tekinthető meg. Az épületben az asztalos és az ács mesterség munkaeszközeit mutatják be.

Az úgynevezett "lelki egészségházat" és a biblikus kiállítást szintén Devecseren rendezték be három helyszínen. A látogatók itt olyan festményeket, ikonokat láthatnak, amelyek egyebek mellett Jézus megkeresztelését, a kánai menyegzőt, Krisztus Tábor-hegyi megdicsőülését és az utolsó vacsorát ábrázolják.

A tanösvényen keresztutat is kialakítottak, ami Devecserről - az első magyar katolikus bibliafordító, Szántó Arator István jezsuita szerzetes szülőhelyéről - továbbvezet a következő faluba, Borszörcsökre. A látogatók itt különböző szoborcsoportok mellett haladnak el. Létrehozták az "öröm útját" is, az elnevezés Jézus megváltó tevékenységére utal. Ez az út felvezet a Somló-hegy tetejére, ami a tanösvényen a mennyországot jelképezi.

A plébános közölte: a tanösvényt, amely "spirituálisan, és nem földrajzilag hiteles", Juliusz Janusz pápai nuncius vasárnap szentelte meg, az eseményen megjelent Mádl Ferenc volt köztársasági elnök is.
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben