Szulejmán szultán sírját keresik

Létrehozás: 2009. július 14., 10:07 Legutolsó módosítás: 2009. július 14., 10:09

Pécs – Szulejmán szultán sírját keresi egy török és magyar régészekből álló csapat Szigetvár mellett, Turbékpusztán. A Pécsi Tudományegyetem régészeti tanszékének valamint az Isztambuli Egyetem művészettörténészeti tanszékének munkatársai tárják fel a turbéki templom melletti területet. Ha megtalálják a sírt, török zarándokhely lehet. Forrás: rtlhirek.hu, Független Hírügynökség

A szakemberek korabeli oszmán dokumentumok valamint egy XVII. századi alaprajz alapján feltételezik azt, hogy a turbéki templom kertjében lehetnek Szulejmán szultán türbéjének, azaz sírboltjának maradványai. Néhány héttel ezelőtt úgynevezett magnetométerrel és radarral megvizsgálta a talajt: a műszerek falmaradványokat és árkokat mutattak ki. Valószínű, hogy csak az alapjai maradtak meg a sírboltnak, mert a falait később egy császári tiszt leromboltatta – mondta a Független Hírügynökségnek hétfőn Hancz Erika, a Pécsi Tudományegyetem régészeti tanszékének munkatársa.

Hozzátette: az ásatás elején tartanak, egyelőre markológépekkel bontották meg a föld felszínét. Eddig csak osztrák pénzérméket, és néhány, a török idők utáni cserépmaradványt találtak. Addig ásnak, amíg oszmán kori földréteget nem találnak. Ha valóban itt van a hadvezér sírja, akkor azt biztosan megtalálják. Ha nem, akkor máshol folytatják a kutatást.

Törökországban még most is nagy tisztelet övezi Szulejmán szultánt. Szinte a legnagyobb hadvezérnek és nagyon-nagy költőnek tartják. Ha megtalálják a sírboltot, török zarándokhely lesz, Törökországból sokan fognak idejönni – mondta Fatih Elcil, az Isztambuli Egyetem Művészettörténeti tanszékének oktatója.

Szulejmán szultán 1520 és 1566 között uralkodott. A VI. hadjárata során, 1566-ban érkezett Szigetvárra, hogy miután elfoglalja Szigetvárt, elfoglalja Bécset is. De még ebben az évben szeptember 5-én, két nappal a vár ostroma előtt Szigetváron meghalt, valószínűleg köszvényben vagy agyvérzésben. Testének belső szerveit kivették, egy edénybe rakták és eltemették. Később, de még abban az évben Szulejmán fia, II. Szelim török sírboltot, egy úgynevezett türbét emeltetett a hely fölé. A türbe általában sokszög alaprajzú, több méter magas, néhol kupolával ellátott, néhol nyitott sírbolt. Szulejmán bebalzsamozott testét egyébként Konstantinápolyban temették el.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben