Szeptemberre kész a templom

Létrehozás: 2009. augusztus 24., 10:06 Legutolsó módosítás: 2009. augusztus 24., 10:06

Egy éve folynak a 200 éves eleki templom belső felújítási munkálatai. A tervek szerint szeptember 20-án ismét régi pompájában láthatják a hívek és a turisták az épületet. Forrás: kultura.hu

Négynemzetiségű kisvárosként definiálja magát a Békés megyében, a román határ mentén elterülő Elek. A települést a XIII. században alapították az oklevelek szerint, a törökdúlás és a 15 éves háború után német telepesek lakták be. A német nyelv és kultúra a mai napig a legerősebb karakterjegye Eleknek, bár él itt román, szlovák és cigány kisebbség is. 

A város felvirágzása a XVIII. században kezdődött. Ekkor, egészen pontosan 1796-ban épült a kinőtt régi templom helyett az a barokk épület, amelynek belső felújítása tavaly kezdődött. A feljegyzések szerint az új templomot annak idején a régi köré építették úgy, hogy a régi mindaddig állva maradt, amíg az új el nem készült. Így az új templomot olyan nagyra építették, hogy a régi elférjen benne. A templom elkészülte után néhány évvel süllyedni kezdtek az oldalfalak, ezért 1819-ben a téglaboltozatot deszkaboltozattal váltották fel, mivel ez sokkal könnyebb volt. 1904-ben kapta meg az épület a két oldalhajót, így nyerte el a mai alakját. 

A Sarlós Boldogasszonynak szentelt templom barokk stílusú, egytornyos épület. Állapotának megőrzése nem csupán azért fontos, mert ma is az aktív hitélet központja, és mert a hazai barokk templomépítészet egyik jellegzetes alkotása, hanem azért is, mert ez Elek városának legfontosabb jelképe.

„A templom belülről teljesen megújul, komoly átalakításról van szó – mondta el Péntek Zsolt plébános. – A szerződés szerint szeptember 20-án kell elkészülnie a kivitelezőnek.”

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben