Szent Benedek ünnepe volt Pannonhalmán

Létrehozás: 2011. március 23., 11:12 Legutolsó módosítás: 2011. március 23., 11:13

Pannonhalma – Március 21-én ünnepelte a pannonhalmi bencés közösség a rendalapító Szent Benedek napját. A liturgia főcelebránsa Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök volt. A szentmisét követően nyílt meg a „Kortárs építészet Pannonhalmán” című időszaki kiállítás az apátságban. Forrás: Magyar Kurír

A bencés szerzetesközösség, diákok és számos vendég jelenlétében bemutatott szentmise homíliájában Schönberger Jenő püspök az ifjú Benedek példájáról beszélt: Benedek, miközben széles horizonttal rendelkezett, azt is tudta, hogy az „egészet” nem nyerheti el, így csak egy „kis részt” tartott szeme előtt. Hivatása viszont éppen az volt, hogy megtalálja és megvalósítsa ezt a részt. A monostor melletti iskolában tanuló diákok, az „Úr szolgálatának iskolájában” élő szerzetesek hivatása egyaránt az, hogy széles horizonttal rendelkezve megtalálják az Isten által nekik szánt részt, és hűségesek maradjanak hozzá. Benedek mestere, Krisztus példája azt mutatja, hogy Isten végül a „nagy egésszel” is megajándékozza az embert – emelte ki a püspök.

Az ünnepi liturgia végén adták át a hagyományosan Szent Benedek ünnepén kiosztott „Pro Pannonhalma” díjat, amelynek idei kitüntetettje Vajdovich Béla, a Bencés Főapátság gazdasági szaktanácsadója, aki 1994 óta vesz részt abban a sokrétű folyamatban, amely a főapátság anyagi alapjainak megteremtését célozza.

A misét követően új időszaki kiállítást nyitottak meg a főkönyvtár kiállítótermében, „Kortárs építészet Pannonhalmán” címmel, amely a főapátság modern épületeiről és építéstörténetéről nyújt áttekintést. A kiállítás  megnyitóján Várszegi Asztrik főapát hangsúlyozta: az életbe és a jövőbe vetett hit tanúságtétele a kortárs építészet jelenléte Pannonhalmán. A bencések a kortárs gondolkodás szerint, a kortárs építészet eszköztárával építkeztek a történelem folyamán és építkeznek mindmáig. Pannonhalmának és a magyar bencés közösség más házainak is az elmúlt rendszer történeti megtorpanása után éppen a jelen és a jövő érdekében volt fontos, hogy renováljon és újat építsen, és hogy ezt a kortárs gondolkodás erejében és segítségével tegye – emelte ki Várszegi Asztrik.

A témaválasztás különleges aktualitását adja, hogy húsvét kezdik el a pannonhalmi bazilika átfogó felújítását, amelynek megtervezésével a bencés közösség John Pawson angol építészt bízta meg. A november 11-ig megtekinthető időszaki kiállítást Turányi Gábor professzor nyitotta meg; kurátora Nagy Tamás építész – tájékoztott Dejcsics Konrád OSB, a főapátsági könyvtár igazgatója.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben