Szent Benedek-ünnep volt Pannonhalmán

Létrehozás: 2010. március 23., 12:04 Legutolsó módosítás: 2010. március 23., 12:04

Pannonhalma – A magyar bencés közösségek március 20-án ünnepelték Szent Benedek tavaszi ünnepét. A Pannonhalmi Főapátság vendége s az ünnepi liturgia főcelebránsa Beer Miklós váci megyéspüspök volt. Ugyanezen a napon nyílt meg a főapátság új időszaki kiállítása, „Biblia Scripta” – Az Írás a középkorban címmel. Forrás: Magyar Kurír / Rábay László

A bencés szerzetesközösség, a bencés gimnázium diáksága, valamint számos vendég részvételével ünnepelt szentmisén Beer Miklós püspök a mai keresztények előtt álló kihívásról beszélt. Az V–VI. századi keresztények – közöttük Szent Benedek – s a XXI. századi hívők világa nagyon sokban hasonlít. Mindkét kort az értékek megrendülése, az igazodást segítő pontok elvesztése s a rövid ideig tartó élvezetek dominanciája jellemzi. Benedek megfelelő választ talált, amellyel maradandó példát és értékeket teremtett, amelyek átívelnek országokon és korokon. A mai keresztényeknek – s közöttük különösen is az éppen felnövő generációnak, aki túlléphet a mostani felnőttek hibáin – az a küldetése, hogy Benedek példájára értékeket képviseljenek és hozzanak létre, ezáltal teremtve meg a remény és az élet kultúráját Európa és Magyarország számára – hangsúlyozta homíliájában a püspök.

Hagyományosan az ünnepi liturgia végén került sor a Pro Pannonhalma-díj átadására, amelynek kitüntetettje idén Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója. Müller János 2001-től részt vett a Pannonhalmi Apátsági Pincészet újraindításában, az MKB Bankot képviselve; 2002 és 2009 között a pincészet felügyelőbizottsági tagjaként tevékenyen részt vállalt a főapátság szőlészeti és borászati vállalkozása sikeres működésének megteremtésében.

Szent Benedek ünnepéhez kötődik a Főapátsági Könyvtár kiállítótermében rendezett éves időszaki kiállítás megnyitója is. A „Biblia Scripta” – Az Írás a középkorban című kiállítást Madas Edit professzorasszony nyitotta meg. Megnyitóbeszédében a késő ókori és középkori írás kialakulásáról, változásairól és kultúrát hordozó szerepéről beszélt. A kiállítás, amelynek kurátora Dénesi Tamás, a középkori írás és a kódexek elkészítésének folyamatát, ezáltal a középkori művelődéstörténet meghatározó területét mutatja be két Pannonhalmán őrzött kódex segítségével – egy XIII. századi teljes Bibliával és az 1510-es években készült Pannonhalmi Evangelistariummal. Az időszaki kiállítás november 11-ig tekinthető meg a Pannonhalmi Főapátságban.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben