Sajtótájékoztatót tartottak a katolikus püspöki kar téli üléséről

Létrehozás: 2009. december 03., 15:22 Legutolsó módosítás: 2009. december 03., 15:24

Budapest – A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megtartotta téli rendes ülését december 1-jén és 2-án. A testület munkájáról Erdő Péter bíboros, az MKPK elnöke és Mohos Gábor titkár tájékoztatta a sajtó képviselőit december 3-án Budapesten. Forrás: katolikus.hu

A konferencia során a testület Juliusz Janusz érsek meghívására látogatást tett a nunciatúrán.

Az ülésen szó esett a Magyar Katolikus Egyház részvételéről különböző nemzetközi bizottságokban.

A papság éve alkalmából nemzetközi teológiai kongresszust szervez a Papi Kongregáció Krisztus hűsége a pap hűsége címmel Rómában. A jövő márciusi eseményen a konferenciát Udvardy György püspök képviseli.

A Magyar Katolikus Kultúra programsorozat keretében jövő évben Hagyományőrzés vagy újpogányság címmel országos előadás-sorozatot szervez a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége.

A püspökök testülete megvitatta az idei zárszámadási törvény és a jövő évi költségvetési törvény egyházakat érintő aktuális helyzetét.

A Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Magyarországi Unitárius Egyház, a Magyarországi Baptista Egyház, a Magyarországi Metodista Egyház  és a Magyar Ortodox Egyház vezetősége megdöbbenéssel értesült a Magyar Televízió Zrt. (MTV) 2010-es évi műsorrendjének tervezett változásairól. Az egyházak vezetőinek értesülése szerint az MTV-t érintő jövő évre tervezett költségvetési elvonások súlyosan veszélyeztetik az MTV közszolgálati feladatvállalását, hiszen nem teszik lehetővé újabb vallási műsorok készítését. Az érintett egyházak vezetősége közös nyilatkozatban tiltakozik a tervezett változtatások ellen.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia posztumusz Pro Ecclesia Hungariae-díjat adományozott Ozsvári Csaba ötvösművésznek az egyházművészet területén maradandót jelentő liturgikus és szakrális művészi alkotásaiért, valamint küldetésként megélt munkásságáért, és Pro Cultura Christiana-díjat adományozott a 70 éves Tóth Sándor író, költő, újságírónak munkássága elismeréseként. A díjakat Erdő Péter bíboros adta át Ozsvári Csaba özvegyének és Tóth Sándornak december 1-jén az MKPK székházában.

Szendi József nyugalmazott veszprémi érsek pappászentelésének 65. évfordulója alkalmából ünnepi szentmisét mutattak be a konferencia tagjai a jubiláns főpásztor vezetésével december 2-án.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben