Püspök szemmel – alaposan végigbeszélték a fontosabb témákat a reformátusok a Generális Konvent elnökségi ülésén

Létrehozás: 2010. január 18., 10:54 Legutolsó módosítás: 2010. január 18., 10:55

Budapest – A Generális Konvent elnökségének tanácskozása után a Magyar Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke Bölcskei Gusztáv és a házigazda Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, Szabó István értékelte a két napos ülés eseményeit, főbb napirendi pontjait. Forrás: reformatus.hu

Február végéig jelzik a határon túli egyházkerületek, hogy mennyi pénzt szánnak az egységes Magyar Református Egyház költségvetésébe. Az anyaországiak 30 millió forintot különítettek el erre a célra. Bölcskei Gusztáv, az MRE zsinatának lelkészi elnöke a Generális Konvent budapesti elnökségi ülése után azt mondta, hogy ebben az esztendőben a kisebbségi sorban lévő egyházi iskolákat támogatják majd.
„Ha úgy változtatnák meg az egyházi iskolák finanszírozását Magyarországon, mint ahogyan azt Ukrajnában tették, akkor mi is képtelenek lennénk fenntartani intézményeinket. Ezért a Generális Konvent elnöksége egyetértett abban, hogy most minden erőnkkel Kárpátaljára kell koncentrálni” – tette hozzá Bölcskei Gusztáv.

Hallgassa meg Bölcskei Gusztáv értékelésétalt

Alaposan végigtárgyalták a fontos témákat a Genrális Konvent elnökségi ülésén – vélte a házigazda Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke. A költségvetéssel kapcsolatban Bogárdi Szabó István arról beszélt, hogy a határon túliakat meglepte a május 22-e utáni közös ügyek gyakorlatiasult intézése. A közös költségvetést illetően elvi igenek születtek – mondta a püspök. Négy nagy feladatot finanszíroznak majd a pénzből, az ügyvitelt, a találkozók költségeit, az alkalmi kiadásokat, - például idén emléktáblát állítanak a gyulafehérvári székesegyházban Bethlen Gábornak – valamint az egymás közötti szolidaritást. „Eddig az történt, hogy ki-ki úgy próbált a másikon segíteni, ahogyan tudott”. A püspök szerint a segítés módja a jövőben fegyelmezettebb, célirányosabb lesz.

Hallgassa meg Szabó István értékelésétalt

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben