Pannonhalmán megnyílt a látogatóközpont, turistákat és konferenciákat fogadó étterem és borbár

Létrehozás: 2010. június 09., 14:48 Legutolsó módosítás: 2010. június 09., 14:49

Május utolsó napjaiban a Pannonhalmi Főapátság fejlesztési programja keretében elkészült új látogatóközpontban megnyitotta kapuit a Viator Apátsági Étterem és Borbár, valamint Konferenciaterem – egyúttal a többi kapuját is kitárva, sajtótájékoztató keretében bepillantást engedett a bencések életébe. Megtekinthettük a levéltárban őrzött – kívülállók számára soha nem látható – egyházi okleveleket, és az Apátsági Pincészetben finom, saját készítésű borok megízlelése mellett, a – borászat történetében először – megválaszthattuk az új Rajnai Rizling válogatás nevét. Forrás: euroastra.hu / Lantai JÓzsef

„A Pannonhalmi Bencés Főapátság megnyitja kapuit: a vendégszeretetét az örökkévalóság felé, a titkokét egy rövid pillanat erejéig" - mondta Várszegi Asztrik püspök, főapát a VIATOR Étterem és Borbár ünnepi megnyitóján. „Pannonhalma Szent Márton monostora legújabb turisztikai létesítménye átadásának délelőttjén a házigazda tiszteletével és szeretetével köszöntöm mindannyiukat, itt a főmonostor alatt a Kosaras-dombon. Igen, a Kosaras-dombon, amely a pannonhalmi vár alatt eredetileg a települések közötti átkelőhely volt, és ahol a piacra igyekvő asszonyok letették kosaraikat és pihentek egy kissé. A 996-ban létrejött Szent István-i alapítású bencés monostor 1996 óta a világ kulturális örökségének része. Ha hosszú és viharos történetére tekintünk, elmondhatjuk, hogy ez a monostor a latin keresztény misszió észak-dunántúli kiinduló pontja, folyamatosan a keresztény, a magyar és az európai kultúra tanúságtevője és művelője volt, és ma is az. Amikor a címet megkaptuk, akkor a megokolásban szerepelt az is, hogy ez a ház 1000 éven keresztül és ma is ugyanazt a célt szolgálja, mint kezdetben. Nagyon fontos mozzanat a mi történelmünkben. A cím arra kötelezett bennünket mai lakóit, hogy monostorunk küldetését új, korszerű módon fogalmazzuk meg és mutassuk meg az idelátogató zarándokoknak, turistáknak. Szent Márton monostora az elmúlt húsz esztendőben a jelen turisztikai, és lehetőségei bővítésével elfoglalta helyét a nyugat-európai bencés monostorok sorának láncolatában, amelynek mi Magyarországon és a Dunántúlon szerényebb, de azt gondolom, most már egyenjogú tagjai vagyunk."

Dick Sikkes ügyvezető (Roeleveld-Sikkes Architects Hungary Kft.) nagy megtiszteltetésnek érezte, hogy Magyarország egyik legjelentősebb egyháztörténeti és kultúrtörténeti helyszínén külföldiként, hollandként részt vehetett a tervezési munkákban. Igazi kihívás volt a feladat, hiszen egy műemlékvédelmi környezetben egy új, modern épületet szerettek volna létrehozni. Integrált komplex tervezési folyamat volt és céljuk szerint a modern épület szervesen illeszkedik a történelmi építészeti stílusok közé, nem emelkedik ki a tájból, hanem beleolvad, de mégis építészeti karaktert tükröz.

A megnyitott látogatóközpont korszerű szolgáltatásokat biztosít majd a hazai és a külföldi vendégek számára egyaránt. A kétszintes, akadálymentesített épületben kapott helyet az étterem és az irodalmi, művészeti és vallási témájú rendezvények számára kialakított előadóterem is. A felszín alatt kényelmes parkolót alakítottak ki gépkocsik és autóbuszok számára, de kerékpártárolót és csomagmegőrzőt is létesítettek a kerékpáros turistákra gondolva. A létesítmény különlegessége a növényekkel gazdagon beültetett zöldtető. A projekt további ütemeiben befejeződnek az arborétum és gyógynövénykert felújítási munkálatai, elkészül a levendula lepárló is és hamarosan megnyílik a vendégház, amely lehetővé teszi a több napos kikapcsolódást és feltöltődést. A Főapátságot évente mintegy 120 000 turista keresi fel, és a fejlesztéseknek köszönhetően, további 20%-os látogatószám növekedést várnak.

A Pannonhalmán megtelepedett bencés szerzetesek a korábbi évszázadokban mindig szoros kapcsolatban voltak a szőlőtermesztéssel és a borkészítéssel. Az adott kor legmagasabb szintű szőlő- és borkultúráját művelték. Az 1900-as évek elején az apátsági birtokméret kb. 100 hektárnyi lehetett Pannonhalma közvetlen környékén, de emellett Somlón és Tokaj-Hegyalján is rendelkezett birtokokkal az Apátság. Már abban az időben palackozott formában értékesítette fehér- és vörösborait, amelyek a történelmi határokon túlra is eljutottak. A II. világháborút követő politikai és társadalmi átrendeződés lehetetlenné tette e több évszázados hagyomány folytatását, mivel a szőlőbirtokok és a pincészet is állami tulajdonba került. Az ezt követő évtizedekben a Pannonhalmán élő szerzetesek nem mondtak le a hagyományok újjáélesztéséről. 2000-ben kezdtek körvonalazódni azok a tervek, amelyek révén a Pannonhalmi Főapátság többségi és az MKB Bank Zrt. kisebbségi tulajdonhányadával 2000 m2 alapterületen 3000 hl tárolókapacitással 2003-ban felépült a Pannonhalmi Apátsági Pincészet. A Pannonhalmi Apátsági Pincészet 50 ha összterületű ültetvényeiről származó szőlő feldolgozására a közel 2000 négyzetméter alapterületű, a monostor tövében épült új pincében és borházban kerül sor, amely Szent Márton hegyének délkeleti lábánál helyezkedik el. A szőlő feldolgozásához illetve a bor érleléséhez tájba illő, a domborzati viszonyokat jól kihasználó komplexum épült, amely lehetővé teszi, hogy a Pincészetbe látogatók teljes betekintést nyerhessenek a borászati munkába és annak eredményeibe. A fajtaszerkezetnek megfelelő pincetechnológia évente több mint 300.000 palack minőségi bor készítésére alkalmas. A borászat 3000 hl tárolókapacitású. A pincészet kertjében emlékkő őrzi Gál Tibor nevét, aki tanácsaival segítette a borászati tevékenységet.

A családbaráttá alakított új szolgáltatásokkal az átutazó-turizmus helyett a hosszú, családi hétvégék egyik legkedveltebb központja lehet a Világörökség részét képező Pannonhalmi Főapátság.

Várszegi Asztrik püspök, főapát szavaival zárnám e rövid ismertetőt.

„Az új létesítmény neve a Viator, maga is üzenet. Ha a szó latin eredetét tekintjük, a gyökerében ott van a via, az út. Mindannyian úton járunk, vagyunk, mi emberek. A viator pedig a személynek, utasnak az úton létére vonatkozik. Sta viator, állj meg vándor!

A Sta viator megszólításokat keresve bukkantam az alábbi humoros írásra: Állj meg, mit futkosol. A menny benned ragyog. Akkor hiányzik csak, ha máshol hajszolod."

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben