Ökumené és a teremtett világ megóvása Európában

Létrehozás: 2009. február 23., 21:29 Legutolsó módosítás: 2009. február 23., 21:31

Esztergom - Esztergomban ülésezett az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) és az Európai Egyházak Tanácsának (CEC) közös bizottsága február 19. és 22. között. Az ülés fő témája a teremtett világ védelme volt. Forrás: Magyar Kurír

A bizottság megállapította, hogy az ökológiai válság egy mélyebb, lelki válságot tükröz. Hangsúlyozták: az embernek nem kizsákmányolnia, hanem gondoznia kell a teremtett világot, ez pedig szorosan összefügg az igazságossággal. Fontos, hogy Európa szolidáris legyen a világ legszegényebb népeivel, akik a teremtés iránti felelőtlenségünk legfőbb áldozatai – áll a CCEE ülésről kiadott közleményében.

A bizottság kimondta: Európa egyházainak a teremtett világ jó gazdáinak kell lenniük, mégpedig úgy, hogy mérsékelik saját környezetszennyezésüket. A résztvevők megemlékeztek I. Dimitriosz pátriárka 20 éve megjelent enciklikájáról, amelyben az egyházfő a teremtés napjának megünneplését javasolta. Szorgalmazták, hogy az egyházak a szeptember 1. és október 4. közti időszakot a teremtett világ gondozásának szenteljék, amikor örvendezve elmélkednek Istennek a teremtésben megnyilvánuló jóságáról. Fontosnak tartják továbbá, hogy minden egyház közbenjárjon az ENSZ 2009 decemberére tervezett koppenhágai klímakonferenciájának megvalósulásáért.

A bizottság a további közös munka mellett kötelezte el magát a Biblia olvasásának és ismeretének előmozdítása terén, valamint a természetvédelem, a bevándorlás és a béke ügyében. Szót ejtettek a vasárnap megünnepléséről, valamint az intézményi, pénzügyi és környezeti válságról.

A bizottság tagjai, miután megköszönték Erdő Péter bíboros vendégszeretetét, február 21-én ellátogattak a budapesti Szent István-bazilikába, megtekintették a Magyar Tudományos Akadémiát, majd a Parlamentben találkoztak Harrach Péterrel, az Országgyűlés alelnökével. A bizottság következő, 2010 márciusában tartandó ülésének fő témája a migráció lesz.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben