Októberben kaphat új harangokat a Mátyás-templom

Létrehozás: 2010. július 01., 10:05 Legutolsó módosítás: 2010. július 01., 10:09

Budapest – A tervek szerint októberben kaphat három új harangot a Mátyás-templom, s ezzel hatra emelkedik a templom harangjainak száma. Az újak a második világháborúban megsemmisült harangokat pótolják a Norvég Alap finanszírozásának köszönhetően – közölte Mátéffy Balázs, a templom múzeumának igazgatója. Forrás: MTI

A múzeumigazgató szerint az alap 318 ezer eurót ad a beruházáshoz, a fennmaradó 15 százalékos önrészt pedig a fővárosi I. kerületi önkormányzat vállalta át. A harangokat a közbeszerzési eljárás eredményeként a passaui Perner-öntöde készíti el.

Mint mondta, a hivatalos nevén Budavári Nagyboldogasszony-templom előtti téren ősszel egy hónapig láthatóak lesznek a harangok, amelyeket ezután megáldanak, majd felkerülnek a toronyba. A majdani hat harang közül a legnagyobbat és a két legkisebbet készítik el az új beruházás során.

A művelettel azt is sikerül elérni az elképzelések szerint, hogy a toronynak a harangok mozgásából fakadó dinamikus terhelése csökken. A harangokhoz ugyanis velük megegyező súlyú elleningát is felszerelnek a harangszékbe. Így a torony élettartama is nő amellett, hogy továbbra is harangozhatnak benne. Mátéffy Balázs arról is beszélt, hogy a budai Várban nemrégiben megtalált barlang nem nyúlik be a templom alá, annak nyugati homlokzata előtt véget ér, ezért a jelenlegi információik szerint nincs közvetlen veszélyben az épület.

Az igazgató hangsúlyozta, hogy a kizárólag állami beruházású rekonstrukció külső munkálatai a befejezéshez közelednek. A homlokzat felújítása véget ért, kivéve azt a részt, amelyet eddig a harangtorony állványának tartószerkezete takart el, ám ez a felület is közel áll a teljes befejezéshez. Ezen kívül készen van a teljes tetőzet is.

A beruházás mértéke éves szinten mintegy másfél milliárd forint, ám az előző kormányzat a szerződésben foglalt idei összegnek csak a harmadát kívánta folyósítani. Nagy kérdés, hogy a munkálatokat emiatt tudják-e folytatni, az új kormányzat ugyanis eddig nem jelezte az álláspontját ebben ez ügyben – mondta Mátéffy Balázs.

A belső rekonstrukciós jelenleg a templomhoz csatlakozó karzati termekben zajlik. A továbbiakban pedig a templomhajó belső munkálatai vannak hátra, ez viszont attól függ, hogy a kivitelező Magyar Építő Zrt.-ből és a Reneszánsz Zrt.-ből álló konzorcium megkapja-e rá időben a pénzt.

A templom ólomüveg ablakainak a kiemelése és felújítása most is folyik, a Szentháromság térre néző rózsaablak például egyelőre üres, helyét műanyag lappal fedték el. Mátéffy Balázs elmondta, hogy a tervek szerint 2012 végére kell befejezni a belső rekonstrukciót, s ennek összhangban kell lennie az építészeti és gépészeti követelményekkel. Ez magában foglalja egyebek mellett a belső fal díszítő festéseinek és figurális freskóinak, valamint az oltárfestményeknek a restaurálását, a Zsolnay-kerámiából álló padlózat cseréjét – kivéve a szentély területén, ahol szeretnék azt megmenteni – illetve a padok, gyóntatószékek felújítását. A vasalt tölgyfaajtók restaurálásán külön munkacsoport dolgozik, ezenkívül a templomban található zászlók felújítását textilrestaurátorok végzik.

Lesznek továbbá belső kőrestaurátori munkálatok is. Ehhez kapcsolódva a XIV. század végéről származó, a mai Magyarország területén egyedüliként megmaradt gótikus kapu domborművét is felújítják majd. A restaurálások azonban nem befolyásolják a Mátyás-templom hitéleti és turisztikai működését – tette hozzá a múzeumigazgató.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben