Nem pihennek a Karitász munkatársai

Létrehozás: 2010. június 09., 15:16 Legutolsó módosítás: 2010. június 09., 15:17

Felsőzsolca – Június 8-án a Katolikus Karitász újabb segélyszállítmányokkal megrakodva indult Felsőzsolcára és környékére Mádl Dalma asszonnyal. A két teherautó és két kisbusz 4 raklap ivóvizet, több száz tartósélelmiszer csomagot, 200 kenyeret, gyógyszert és számtalan plüssjátékot szállított több településre. A héten megkezdődik a gyermekek nyaraltatása is. Forrás: Magyar Kurír

Felsőzsolcán már apadnak a folyók, de továbbra is folyik a védekezés, a gátak erősítése, és nagy gondot jelent a városban megrekedt víz kiszivattyúzása. Közel 70 vályogház dőlt össze és számos ház vált lakhatatlanná. A lakosság nagy része, akiket kitelepítettek, még nem térhetett vissza otthonába, hiszen jelenleg is áll a víz a házakban és az utcákon. A fertőtlenítést még nem tudták megkezdeni a városban, de még az is nagy gondot okoz jelenleg, hogy nincs fertőtlenítőszer a településen. A városban hamarosan megkezdik a fertőzések elleni védőoltások beadását is. A plüssjátékokat a kitelepített gyermekek közt osztják szét.

Innen Onga-Ócsanálosra indult a konvoj ivóvízzel és kenyerekkel. A település továbbra is megközelíthetetlen gépkocsival, csupán honvédségi teherautón és csónakon lehetett bejuttatni a segélyszállítmányt. Árvai Ferenc, az Egri Főegyházmegyei Karitász igazgatója bekísérte az adományokat Ócsanálosra, ám csak több óra elteltével tudott kijönni csónakkal.

A tegnapi napon átszakadt a gát Sajóládnál, és a víz elárasztotta a települést. Ma, június 9-én reggel oda indultak a Karitász teherautói.

A Katolikus Karitász már a héten megkezdi a kitelepített gyermekek nyaraltatását több táborban. Sok helyről jelentkeztek családok is, akik néhány hétre vállalják, hogy gyermekeket fogadnak be az árvíz sújtotta településekről. Az egri Adáshiba Színjátszó Csoport felajánlotta, hogy ingyenes előadásokat tartanak a táborokban.

A héten Szendrőből érkeznek már gyermekek az egri karitászközpontba, majd Gesztelyről és Ócsanálosról. A rászorulók a helyi plébánosok közreműködésével juthatnak el az egy-egyhetes táborba.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben