Négy új szentet avatott XVI. Benedek pápa

— Felvéve: , , , ,
Létrehozás: 2008. október 14., 13:10 Legutolsó módosítás: 2008. október 25., 16:14

Forrás: MTI

Róma - Négy új szentet adott a római katolikus egyháznak XVI. Benedek pápa, köztük egy indiai nőt, akinek szentté avatása egyben erkölcsi támogatás a hindu szélsőségesek erőszakos támadásainak kitett indiai keresztény közösség számára.
Alfonsa nővér (polgári nevén Anna Muttathupandathu, 1910-1946) az első indiai nő, akit szentté avattak. Alfonsa nagyon sok fizikai és lelki szenvedést állt ki hitéért - mondta az egyházfő az indiai apácáról, akit XVI. Benedek elődje, II. János Pál avatott boldoggá 1986-os indiai utazásán.
A további három új szent: Gaetano Errico (1791-1860) Nápoly környéki pap, aki misszionárius rendet alapított a XIX. században, a svájci Maria Bernarda Bütler (1848-1924), aki Ecuadorban és Kolumbiában végzett misszionáriusi tevékenységet, valamint az ecuadori Narcisa de Jésus Martillo Moran (1832-1896), aki önfeláldozóan segítette a betegeket és a szegényeket. 
"Példájuk adjon nekünk biztatást, tanításaik adjanak útmutatást és vigasztalást" - mondta szentbeszédében az egyházfő. Amikor Benedek felolvasta a négyük szentté avatását kihirdető latin szavakat, sokan a téren álló tömegből zászlókat lengettek, az újonnan szentté avatottak hazáinak zászlait. Hívek tízezrei voltak jelen a Szent Péter téren rendezett szertartáson, köztük nagy számú indiai. 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben