Műemlékem van – mit tegyek, mit tehetek?

Létrehozás: 2010. november 09., 10:59 Legutolsó módosítás: 2010. november 09., 11:01

Az Egri Főegyházmegye és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal közös szervezésében november 4-én az egri Szent János Lelkigyakorlatos Házban tartott konferencián egyházi és világi elöljárók szakmai előadásokat hallgathattak meg műemlék épületeik védelme érdekében. Forrás: Magyar Kurír

Ternyák Csaba egri érsek köszöntőjében az evangéliumi talentumokról szóló példabeszédet idézte, hozzátéve, hogy nekünk is jól kell gazdálkodni azokkal a templomokkal, épületekkel, tárgyakkal, amelyeket ránk bíztak. Adaptálni, élhetővé kell tenni tereinket. Ehhez szakember segítségére van szükség. A műemlékvédelem és az egyházi intézmények vezetői között nem mindig felhőtlen a kapcsolat, hiszen más-más elvárásaik vannak egy épületet illetően, de meg kell találni azt a mezsgyét, ahol az épület is megkapja a megfelelő tiszteletet, de a benne élő ember is életlehetőséghez jut a mai kor elvárásainak megfelelően – fogalmazta meg a főpásztor.

A konferencián jelen volt Tamási Judit, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal megbízott elnöke, aki köszöntőjében felvázolta a korábbi évtizedek történéseit műemlékvédelmi területen. A jelenre vonatkozólag megállapította, hogy az intézményrendszerüknek jelenleg sajnos nincs támogatási lehetősége, a 2010-es költségvetésben egy sor sem szerepelt ilyen címen. Biztató a jövőre nézve, hogy a következő évi költségvetés már 1,2 milliárd forint támogatási összeget tartalmaz, de még így is több a feladat, mint az eszköz. Kiemelte, hogy az egyházi műemlékek védelme állami feladat, és kérte, hogy a célok, tervek, lehetőségek tekintetében legyen szorosabb együttműködés az egyházi felelősök és az Örökségvédelmi Hivatal között.

A konferencia résztvevői a műemlékek karbantartásával, helyreállításával, épületfűtési technológiákkal, faelemek karbantartásával, műtárgyak, régi könyvek tárolásával, kezelésével kapcsolatos kérdésekkel találkoztak a rendezvényen; továbbá megismerhették az egri Érseki Palota felújításával kapcsolatos kutatásokat, munkálatokat – szerepel Szarvas István beszámolójában.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben