Megújul a pécsi bazilika

Létrehozás: 2009. március 08., 22:12 Legutolsó módosítás: 2009. március 08., 22:19

Pécs – Megújul a bazilika, a püspöki palota és az egyházmegyei levéltár homlokzata Pécsett; a jövő héten kezdődő és május végéig tartó munkálatokra mintegy 800 millió forintot költenek. Forrás: MTI

Kóbor Miklós, a Pécsi Egyházmegye főépítésze az MTI-nek elmondta: a Norvég Alap pályázatán nyert támogatásnak köszönhetően méltó külsőt kapnak az idén fennállásának ezredik évfordulóját ünneplő pécsi püspökség Dóm téren álló épületei. 

Beszámolt arról, hogy a kivitelezői pályázaton nyertes cég szakemberei kicserélik a püspöki palota és a levéltár homlokzati elemeit, a falakat újravakolják, végül magas minőségű, sárga tónusú festékkel lefestik azokat. Ennek köszönhetően a tér kellemesebb hangulatú, lesz, mint amilyet a jelenlegi barokk, óarany, barna színek keltenek. 

A főépítész kitért rá, hogy a legkomolyabb feladatnak a mai formáját 1891-ben, neoromán stílusban elnyert székesegyház falrekonstrukciója ígérkezik. A munkások először nagynyomású vízzel megtisztítják a bazilika mészkőfalaira tapadt szennyeződéseket. A sérült, elkorhadt kőelemeket kicserélik, majd a felületeket összecsiszolják és speciális hidratáló szerrel kezelik, hogy legalább félszáz évig ne legyen szükség felújításukra.

Kóbor Miklós megjegyezte, a dóm XIX. századi falait három féle mészkőből építették, melyeket a Trianon előtti Magyarország három különböző területéről szállítottak Pécsre. Szakemberek most a kövek vizsgálatával a pontos lelőhelyeket keresik, hogy onnan hozzanak „utánpótlást” a felújítási munkálatokhoz.

A főépítész közölte: az egyházmegye tervei között szerepel a Dóm tér rekonstrukciója is. Elképzeléseik szerint a tér új, a jelenleginél modernebb burkolatot kapna korszerű vízelvezetéssel, de ennek megvalósítására egyelőre nincs pénz.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben