Megjelent az egyházak XX. századi történelméről szóló középiskolai tankönyv

Létrehozás: 2010. november 16., 10:52 Legutolsó módosítás: 2010. november 16., 10:54

Az egyházak huszadik századi történelméről jelentetett meg egy ötven oldalas középiskolai segédletet a Faludi Ferenc Akadémia Pray György Egyháztörténeti Műhelye, mivel a történelemoktatásban alig szentelnek időt ennek a témának. A kötetet november 23-án, kedden mutatja be a Párbeszéd Házában Gyarmati György, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatója, Forrai Tamás jezsuita tartományfőnök és Gianone András, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium tanára, a kiadvány szerkesztője. Forrás: Magyar Kurír

A kötetnek a jezsuiták által fenntartott Párbeszéd háznak honlapján olvasható bemutatójában azt írják: az egyes korszakokról szóló történelem tankönyveket megnézve szembetűnik, hogy a XX. században az egyházakról meglehetősen kevés szó esik, különösen akkor, ha figyelembe vesszük azt, hogy ennek a kornak a történelmét sokkal részletesebben tanítjuk, mint a korábbi századokét, hiszen ez áll hozzánk a legközelebb. A jelenleg forgalomban lévő tankönyvek összességében ugyan pozitív képet adnak az egyházakról, de igen-igen kevés információt nyújtanak róluk.

Ez a segédlet ezt a hiányt kísérli meg orvosolni úgy, hogy a történelemkönyvek felépítéséhez hasonló módon – hat leckében, ötven oldalon – tárgyalja a XX. század történelmének az egyházakat jelentős mértékben érintő eseményeit. A kiadvány felépítése – módosításokkal – a Nemzeti Tankönyvkiadó által kiadott Forrásközpontú történelem sorozat köteteinek felépítését követi. A megtanulandó törzsszöveget apró betűs magyarázatok és érdekességek, valamint egy-két fogalommagyarázat és kép egészíti ki, hogy a diákok számára olvasmányos, informatív és – tanári magyarázat nélkül is – érthető legyen. A törzsszöveget adattár követi, amelybe a legfontosabb fogalmak, események, személyek, helyszínek kerültek. A forrástárban a szövegek mellett képek, statisztikák és grafikonok is szerepelnek.

Olyan hiánypótló könyvet vehet kezébe az érdeklődő, amelynek segítségével újragondolhatja a XX. századi történelmet, felfedezve benne az egyházak hol nehéz, hol örömteli küldetését az ellentmondásoktól sem mentes világunkban. A könyv tehát segédeszközül szolgál a középiskolákban használt történelemkönyveknek – írja a Párbeszéd Házának honlapja.

A Faludi Faludi Ferenc Akadémia Pray György Egyháztörténeti Műhelye tisztelettel hív minden érdeklődőt az Egyházak a XX. században. Történelmi segédlet című kiadványának bemutatójára 2010. november 23-án, kedden 16 órára a jezsuiták Párbeszéd Házába (Budapest, VIII. kerület, Horánszky u. 20.). A kötetet Gyarmati György, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatója, Forrai Tamás jezsuita tartományfőnök és Gianone András, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium tanára, a kiadvány szerkesztője mutatja be.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben