Megérkezett Sárospatakra a Zsuzsanna harang

Létrehozás: 2011. január 04., 13:29 Legutolsó módosítás: 2011. január 04., 13:30

Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszony halálának 350-ik évfordulója emlékezetére a sárospataki reformátusok közössége egy nevét viselő harang megöntését határozta el. Forrás: reformatus.hu, tirek.hu

A 2010-es év végén érkezett harang elkészítése azért is fontos volt, mivel a Vártemplomban levő nyughelyét az 1671-ben történt feldúlás óta sem örökíthették meg méltó módon tisztelői.

Az Őrbottyánban Gombos Miklós mester műhelyében megöntött „H" hangú harang megérkezésével népesül be a torony, hiszen a templomépítő ősök egykor 3 harangnak készítettek székállást, és mindeddig ez hiányzott. Ahogy a zenei harmónia is a hármashangzattal teljes, így vált valóra most az eleink szándéka. Másrészt a Rákóczi György harangjának így már megvan a megnevezett párja, ahogy a fejedelmi házaspárról Szentmihályiné Szabó Mária által írt történelmi regény címe is jelzi: „Örök társak".

A harang most még a templom előcsarnokában pihen és várja látogatóit, a toronyba majd nyáron, a templomszentelés 230. évfordulója napján fog felkerülni. A harang megöntése költségét az erre a célra gyűjtött adományokból fedezték, és még hátravan a húzószerkezet és vezérlőprogram elkészítésének feladata, amelyre a február 12-én megrendezésre kerülő református bál bevétele és a további nagylelkű adományok biztosítanak majd fedezetet. Az újszülött harang megérkezését két társa 1 perces kondulással köszöntötte.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben