Megállás nélkül úton a Karitász

Létrehozás: 2010. június 07., 12:05 Legutolsó módosítás: 2010. június 07., 12:10

A keleti régió szinte minden folyója újabb árhullámmal támadta meg a már korábban elárasztott településeket, és ezek mellett számtalan új település került órák leforgása alatt a külvilágtól elzárt területté. Forrás: Magyar Kurír

A Katolikus Karitász június 5-én hajnalban több irányból is azonnali segéllyel indult az árvíztől elzárt területekre. Ugyanezen a napon Szombathelyről három kamionnyi szállítmány indult a Bódva térségébe, Edelény és Szendrő környékén levő településekre tartós élelmiszert és ivóvizet szállítva.

Délután az egri karitászosok Felsőzsolcára indultak, amely ekkor még megközelíthető volt. A tervek szerint Szendrő felé indultak volna, ám a Hernád és a Sajó áradása már lehetetlenné tette ott több település megközelítését. Felsőzsolcán a teherautóval még az elárasztott utakon bejutottak a plébániáig, ahol 440 tartósélelmiszer csomagot adtak át a plébánosnak. A segélycsomagok pakolása után az elárasztott templomból próbálták rendőrök segítségével kimenekíteni, amit csak lehetett. Éjjel 22 órakor még 2 raklapnyi ivóvizet szállítottak Felsőzsolcára, amellyel azonban már nem jutottak el a délutáni helyszínre, mert az áradás néhány óra alatt elzárta a települést a külvilágtól.

Vasárnap is indult a Karitász a keleti régióba, délelőtt Onga önkormányzatára vittek a kitelepítetteknek segélyszállítmányt – 240 darab tartósélelmiszer-csomagot, majd a víz által napokig elzárt Szendrőbe 1,5 tonna ásványvizet szállítottak, amely a legnagyobb gondot jelenti most ott.

A Katolikus Karitász tábort szervez az előttünk álló két héten azon gyermekeknek, akik az árvíztől sújtott településeken élnek. Az egri Karitászközpontba Gesztelyről, Ócsanálosról, Szendrőből várnak gyermekeket, akik a helyi plébános atyák közreműködésével juthatnak el az 1-1 hetes táborba. Itt kikapcsolódhatnak az árvízi helyzet tragikus élményeiből.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben